ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:196/932)

Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 180

solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy

kgwjanczewo
Babka pomarańczowa na białkach 119

soli. Mieszając, stopniowo dodawać cukier.2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do białek mąkę, olej, mleko, aromat i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.4. Ostudzoną babkę udekorować

Kuchnia domowa Ani
jogurtowo-nektarynkowe ciasto żytnie 100

Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytnej białko jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka ksylitolu nektarynka WYKONANIE: mąkę mieszamy z ksylitolem i jogurtem białko ubijmy i mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy nektarynkę kroimy w kostkę i dekorujemy nią gotowe ciasto całość pieczemy ok 30 min w 175 stopniach

healthy dreams
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 200

łyżką aż tłuszcz wchłonie się w ciasto, następnie ciasto wykładam na blat. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 3 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto bardzo klei się do blatu to podsypujemy blat mąką i nadal wyrabiamy . Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam(...)miseczkę i formuję koszyczek. Dwa centymetry od brzegu koszyczka odcinam wkoło końcówki ciasta tak żeby powstał około 2 centymetrowy paseczek dookoła miseczki bez ciasta, tam umieszczę po wypleceniu wianek wieńczący koszyczek. (trudno jest to opisać proszę zobaczyć na filmie :) . Z pozostałego ciasta odcinam 2/3 ciasta i dzielę na 3 równe części, z każdego kawałeczka formuję wałeczek o długości takiej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Strucla makowa 143

razem z masłem dodać do zaczynu, dosypać pozostałą mąkę. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty. Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę(...)delikatnie połączyć z masą. Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrujemy i ozdabiamy

magiczna kuchnia Kasi
Kakaowa babka przekładana dżemem 227

żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i kakaem na zmianę z mlekiem na koniec ucierania dodać ubite białka na sztywną pianę delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzoną babkę przekrawamy na połowę posmarować

kgwjanczewo
Kruche marchewki z sałatką 267

szklanki mąki 70 g masła 1 małe jajko 1 małe żółtko 70 ml śmietany szczypta soli Dodatkowo: białko do posmarowania marchewek  pomarańczowy barwnik spożywczy ulubiona sałatka warzywna nać pietruszki lub kolendra Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi(...)ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się na siebie, lub nakładało minimalnie. Rożki układać pionowo na blaszce. Białko

Świat Domowej Kuchni
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 148

przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika(...)skórkę. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać marchewkę (drobno startą), dołożyć drobno zmielone migdały i startą skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dołożyć do masy ciastowej. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy i włożyć do piekarnika na 50 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Bezglutenowe ciasto marchewkowe

MODA NA BIO
Murzynek ze sliwkami 233

dworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego(...)olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.  Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Słodkości i nie tylko
Murzynek z orzechami 216

dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku orzechów – zresztą nadal takiego robi. Z kakaowej masy, zanim doda mąkę i jajka, odlewa pół szklanki, żeby potem polać tą polewą ciepłe ciasto. Jest wtedy jeszcze lepsze. Pamiętam, że kiedy byłam mała, ciocia Ela dodawała do murzynka posiekane orzechy. Zawsze prosiłam mamę, żeby zaczęła robić to samo. Oczywiście zapominała. Więc urosłam i upiekłam(...)całej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku, cukier wanilinowy i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i lekko łączymy ją z ciastem. Ciasto wkładamy do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (lub w wersji „wow, ale masz akcesoria” – silikonowej foremki). Wstawiamy murzynka

wcinaj to
Tarta z cebulą i oliwkami 87

uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną(...)cebulę posiekałem w grubą kostkę. Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę

R'n'G Kitchen
Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka. 563

Składniki: ciasto:3 szklanki mąki,6 żółtek, 1/2 szklanki cukru,200 g masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.beza:6 białek,1,5 szklanki cukru pudru,1 łyżka mąki ziemniaczanej.krem:1,5 budyniu waniliowego bez cukru,1 łyżka amaretto,600 ml mleka,200 g masła,2 łyżki cukru.ponadto:400 g dżemu z czarnej porzeczki,100 g płatków migdałowych. Przygotowanie:  Składniki(...)ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Dwie takie same blaszki (u mnie 25cm x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.  Na papierze układamy rozwałkowane ciasto lub wyklejamy spód blaszki ciastem. Jeśli nie mamy takich samych blaszek to po upieczeniu pierwszej blaszki pieczemy drugą, tylko dobrze jak ciasto i bezę zrobimy bezpośrednio przed pieczeniem. Następnie na każde ciasto wykładamy

Aga w kuchni
Ciasto ucierane z wiśniami 139

jakiś czas po jednym żółtku, łyżce śmietany, kilka łyżek mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do końca wszystkich składników. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, szpatułką delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (30x25 cm), na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Korzenne sucharki świąteczne 189

mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz sucharki przez 25 minut. Zmniejsz temperaturę do 100ºC. Wyjmij(...)blachę i pokrój ciasto na podłużne kawałki o szerokości 2 cm. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze sucharkiw piekarniku przez około 15 minut. Ostudzone sucharki przechowuj w metalowym lub plastikowym pudełku

codojedzenia
Murzynek 154

później gotowe ciasto) a resztę studzimy.  Po wystudzeniu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksujemy na jednolitą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę i  łączymy z ciastem delikatnie mieszając za pomocą rózgi. Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania