ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:198/932)

Bardzo kruche ciasteczka 70

cukier waniliowy 5 gotowanych żółtek 1 białko jaja dowolna posypka Wykonanie: Żółtka dokładnie utrzeć i połączyć z resztą składników.  Wyrobić ciasto, następnie ułożyć na stolnicy i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym białkiem i dowolnie ozdobić. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 145

kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą(...)szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Umyty i obrany rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną formę na tartę(kawałek ciasta zostawiamy na kruszonkę). Rabarbar odsączamy i podsmażamy chwilę z truskawkami. Białka ubijamy z cukrem na sztywną

Mienta blog
Izaura- sernik na murzynku 209

mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.  Ser zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Na końcu wlać wystudzone masło.  Dno i boki blaszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 153

miałam była mała, więc przełożyłam do niej połowę cia sta, dr ugą upiekłam w osobnej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Posmarować nim obficie ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami - można układać je dość gęsto, im więcej, tym skor upka jest pyszniejsza. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez

KUCHARNIA
Tarte ciasto z kokosem 207

margarynę i 5 żółtek. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dwie odłożyć na bok a do jednej dodać 2 łyżki kakao (fot.1) . Kawałki ciasta włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo całą szklankę cukru. Następnie wsypać orzechy i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Przygotować blaszkę(...)wysmarowaną margaryną i wysypaną kaszą manną. Wyjąć ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce jedno ciasto jasne a następnie ciemne (fot.2) . Na to wylać pianę z wiórkami kokosowymi i orzechami (fot.3) . Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4) , tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła

Świat Ciasta
Cytrynowa szachownica 465

ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku studzimy, Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w mleku(...)przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Lukrem polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej serwować gościom jak również domownikom na drugi dzień. Ciasto wykonała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Oszukany sernik. 135

moim wyrobem "seropodobnym" i uciekam wygrzewać się na słońcu.  Składniki na formę o wymiarach: 25*35cm ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła lub margaryny masa serowa: 5 białek  szklanka cukru 3 opakowania śmietany 18% ( każdy po 330g) 2 budynie śmietankowe aromat waniliowy lub śmietankowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)wykładamy na stolnicę i zagniatamy formując zwartą kulę. Gotowe ciasto wykładamy an spód formy, resztę która została dajemy do lodówki. Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku ustawionym an 180 stopni Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie po łyżce śmietany. Gdy mamy jednolitą masę wsypujemy mieszając dalej mikserem budyń i dowolny aromat. Masę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik japoński 73

Sernik japoński to połączenie ciasta serowego z ciastem biszkoptowym. Konsystencja tego sernika jest niezwykle lekka, delikatna i puszysta. Pieczenie sernika japońskiego różni się nieco od pieczenia tradycyjnych serników, gdyż ten akurat sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Ta forma pieczenia sprawia, iż ciasto jest wilgotne, nie pęka w trakcie pieczenia i nie wyrasta zbytnio, a do tego jest w miarę(...)sitko. Oddzielając białka od żółtek należy uważać, aby żółtko nie dostało się do białek. Jeśli tak się stanie należy je od razu usunąć, gdyż trudno będzie ubić białka na puszystą pianę. Najlepsze do ubijania są białka, które mają temperaturę pokojową, gdyż w trakcie ubijania lepiej się pienią. Ciasto piekłam w okrągłej

MeCooks
Makowiec z bezą 298

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie(...)Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie

Poezja smaku
Kopiec kreta 169

białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy   .  Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy   .  Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do ciasta       Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni C przez około

Proste Potrawy
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 183

ziołami na 14 szt. wzorowałam się na tym przepisie czas przygotowania: ok. 1,5 godz. Składniki: na ciasto: 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) 180 g jogurtu naturalnego 125 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml oliwy 1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek) 1/2 łyżeczka soli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności), u mnie(...)jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie: W misce wymieszaj jogurt i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, oliwę, sól i białko jaja, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto (ja to robię łyżką), aż do uzyskania delikatnego, miękkiego ciasta. Pod koniec przełóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj dłonią. Ilość mąki będzie się

Chilli Czosnek i Oliwa
Pychotka 2399

wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny

Pasja Smaku
Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką 176

szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak , ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek. Składniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych(...)misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty

Smakowy Raj
Mikser kuchenny czy blender – jaki model wybrać? 206

mechaniczny kuchenny pomocnik to nieoceniony sprzęt – dzięki mikserom można łatwiej przygotowywać wiele potraw, między innymi różnego rodzaju smoothie, ciasta, pasty, majonez czy pianę z białek. W sklepach dostępne są różnego rodzaju urządzenia przeznaczone do miksowania – jakie z nich wybrać? Blender ręczny – praktyczny i wielofunkcyjny Jeżeli nie masz zbyt dużo miejsca w kuchni, w takim przypadku warto wybrać(...)zasób mocy) od blenderów ręcznych, ale nie jest też tak wszechstronny. Poza tym, nie ma możliwości miksowania produktów w ich pojemnikach – wszystko trzeba wrzucić do kielicha. Mikser – dla wielbicieli ciast Jeżeli lubisz piec ciasta i chcesz robić to jeszcze wygodniej, w takim przypadku warto wybrać tani mikser kuchenny . Z tym urządzeniem można przyrządzić różnego rodzaju ciasta, także ugnieść chleb

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3215

upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem. Składniki Ciasto : 1 /2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny(...)cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania