tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówki Truskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić. Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni. Białka ubić z cukrem
Kulinarny karnet Christopherasól i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 10 min. do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 12 równych części, z których formujemy prostokąciki (ok. 8cm x 14cm). Na każdym układamy po 1 plasterku sera żółtego i parówkę. Zwijamy i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i opcjonalnie posypujemy ziarenkami
Domowy Smak JedzeniaCiasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 250 g masła 1 szklanka śmietany 12% lub 18% 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli Różowa beza: 6 białek(...)części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy. Białka dzielę po dwa do trzech misek. Każde dwa białka ubijam łyżką cukru i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję
Cukiernia PychotkiPyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :) Czas pieczenia: około(...)szkl śmietany gruby cukier do posypania ciastek Wykonanie: Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek i śmietany. Zostawić na minimum 2 godz. w lodówce ( można też na całą noc). Odkroić kawałek ciasta na stolnicę, resztę zostawić w lodówce, rozwałkować na grubość ok 3 mm. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Pokroić radełkiem na romby. Włożyć do piekarnika
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarożków Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 50ml letniej wody oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - mąkę przesiać, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier oraz wodę, wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając ostudzone masło - ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut(...)dłoni - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - do rondelka przełożyć masło i cukier, oraz pokrojone w drobną kostkę banany, składniki smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać cynamon oraz czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się - gotowe nadzienie ostudzić - wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić - ciasto rozwałkować na placek
Smakołyki BerenikiKrem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc bierzcie się do roboty! Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku(...)mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku
Podróż w kulinariadodajemy zaczyn. Teraz dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagniatamy i szybko rozwałkowujemy. Wierzch smarujemy cynamonowym masłem. Zwijamy i kroimy na równej szerokości kawałki. Umieszczamy na blasze posmarowanej masłem (smarujemy mieszaniną białka i mleka) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10-12 minut. Smacznego(...)mojego roztargnienia nie dodałam jajka do ciasta – fakt wyszło trochę mniej zwarte, ale równie pyszne
Szybko Tanio Smacznieciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Po około 30 minutach zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Białka(...)solą na sztywna masę. Do sporej miski przekładamy kolejno jogurt, śmietanę, mąkę, cukry i miksujemy, do połączonej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą, przekładamy na schłodzony spód. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Upieczone ciasto
Rozpustne gotowaniejedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery(...)jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier. Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty
Pyszności SłodkościUformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i odciąć 1/4 ciasta. Wyłożyć plackiem blaszkę, a pozostałą część pokroić na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Ser skręcić przez maszynkę dwa razy. Żółtka oddzielić od białek. Masło stopić(...)miksować z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlewać masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto i ułożyć paseczki ciasta tworząc kratkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. sernik krakowski
O kuchni z uczuciemwięc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam. Jabłecznik z żurawiną Drukuj przepis Składniki ciasto ucierane 250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) warstwa owoców 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu budyń 1 budyń śmietankowy 2 szkl(...)Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodawać kolejno żółtka i dalej miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa. Krok 4 Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać. Krok 5 Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać
CoolinarniePLjedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka i jedno białko ubijamy(...)mikserem, dodając cukier. Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa
Salonik smakówczerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę rabarbaru, agrestu i malin) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml soku jabłkowego lub wiśniowego* Beza: 3 białka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i szczypta soli. Następnie dodać do masy 3 żółtka i 1 całe jajko(...)gotujących się owoców wlać sok z mąką ziemniaczaną i zagotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywno a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw owoce a następnie na wierzchu rozsmarowujemy bezę. Całość wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy tak długo, aż beza
My simple kitchenrazy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu BEZA: 5 białek szklanka cukru szczypta soli Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać margarynę(...)oraz brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 210°C na 20 min. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, po ubiciu dodajemy po trochu cukru i dalej ubijamy. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy jabłuszka a na to pianę. Pieczemy w 170°C przez 30 min lub do momentu kiedy
Pelusiowa KuchniaCIASTO(...)Mąkę ,żóltka ,masło połączyć jak na kruche ciasto.Proszek wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta.Zagnieść.Gotowe ciasto podzielić na dwie części .Rozwałkować i na papierze wyłożyć blaszki -dwie jednakowe.Posmarowac powidłami sliwkowymi .Ubić piane na sztywno z białek ,dodając pod koniec 2 szkl.cukru.Piane gotowa wyłozyc na placki z powidłami i posypac startymi orzechami.PIEC 30-40 minut
w mojej kuchni