ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:208/932)

Orzeźwiająca tarta cytrynowa 179

100 g cukru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wyrobić ręcznie na gładkie ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie przygotować foremkę na tartę, wysmarować ją masłem i wyłożyć ciasto, pamiętając o dokładnym dociśnięciu boków i brzegów.  Ponakłuwać widelcem ciasto (ciasto wówczas równo nam wyrośnie) i wstawić do piekarnika(...)ciepłego soku, ciągle mieszając i czekając aż zgęstnieje. Krem zestawić z ognia, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałeczki i dokładnie wymieszać. Ciepły krem wyłożyć na podpieczony maślany spód. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier ciągle miksując. Ubijać do momentu aż piana stanie się lśniąca i szklista. Pianę wyłożyć na krem i podpiec wszystko

na moim stole...
Makowiec dla zapracowanych 131

proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4 żółtka* 7 białek* 100 g cukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć(...)cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy.Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty lub pokroić w paski

Mix smaku
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 353

cukru ½ szklanki mleka 1 łyżka mąki Ciasto 2 szklanki mąki (320 g) 50 g cukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier(...)minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Mak trzykrotnie zemleć, wymieszać z rumem, cukrem, miodem i bakaliami. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą tuż przed rozłożeniem na cieście

Pełny talerz
Zebra 158

szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wciąż miksując dodajemy żółtka. Miksujemy aż składniki się połączą. Następnie(...)kolei dodajemy: mąkę, olej, aromat i wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe z pieczarkami 169

sól, pieprz  olej WYKONANIE Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm. Pokroić na pasy 30x10 cm i na środek każdego nałożyć farsz.  Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem(...)farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz).  Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki.  Posmarować białkiem. Piec 20 w 200C SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Sernik kakaowy 967

wnętrza. Moglibyśmy wiele pisać o smaku serników, ale zamiast tego proszę spróbować. Przepis Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 250 g margaryny 3 żółtka Masa serowa: opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 6 białek (czyli nic się nie marnuje) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę wysmarowaną tłuszczem, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią. Na ciasto

KasiaiKrzysiu.pl
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 186

podkarpackiej kuchni). Składniki na ciasto (około 50 sztuk): 40 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 5 dag smalcu (zastąpiłam masłem), 2 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Składniki na posypkę: 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy (pominęłam z uwagi na to, co wiadomo o wanilinie), 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich 2 roztrzepane białka z jajek. Mąkę, margarynę(...)smalec (u mnie masło), żółtka i śmietanę posiekać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić (20 minut w zamrażalniku wystarczy). Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 4 mm ), najlepiej w kilku partiach, żeby ciasto niepotrzebnie się nie grzało. Foremką wycinać ciastka. Ciastka posmarować z jednej strony białkiem i zamoczyć w cukrze wymieszanym z orzechami, lub nałożyć

Trzeci talerz
Pączki serowe 137

staną się przezroczyste. Polecam!. Aha, pączki  najlepsze są na drugi dzień! Pączki serowe 22. 01.2016  |  08:10 Składniki 350g białego sera śmietankowego, 4 żółtka, 4 białka, 300g mąki orkiszowej jasnej, 200g gęstej śmietany 30%, może być i 18%, 1-2 łyżki ekstraktu pomarańczowego, użyłam domowej roboty, garść pokruszonych płatków migdałowych,   2 łyżki drobno pokrojonej(...)Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy łyżką do połączenia. 3. Następnie skórkę pomarańczową, płatki migdałowe i sól. 4. Gotowe ciasto powinno być dość gęste i lepiące. 5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek dokładnie mieszamy. 6. Smalec rozpuszczamy w garnku. Robimy próbę z kawałkiem ciasta, sprawdzając czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. 7. Metalową

Leśny Zakątek
Piernikowe muffinki (babeczki) z figami i nutką limonki 115

szklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier:  białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy  limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki.  Rozpuścić margarynę z miodem i odstawić do przestudzenia.  W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i mleko - połączyć z przestudzoną(...)rozdrabniamy blenderem.  Lukier:  Do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę.    Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę.  Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą.  Papilotki lub foremki do muffinek napełniać w następujący sposób: 1 łyżeczka ciasta, 1 łyżeczka nadzienia na środek, 1 łyżeczka ciasta.  Piec

Nie tylko w kuchni
Sernik na ciemnym spodzie 173

niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny(...)utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny  w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 204

karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka (+2 białka) - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 4 jabłka(...)wydrążone połówki jabłek (lub mniejszymi, dopasowanymi do przestrzeni). Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piankę z 2 białek, szczypty soli i 2/3 szklanki wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia wierzchu. Samo ciasto powinno spełniać warunki tak zwanego suchego patyczka. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
lany chrust 188

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy stopniowo mleko oraz mąkę i spirytus. W osobnym naczyniu ubijamy białka z sola na sztywno. Dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i lejemy porcjami na rozgrzany tłuszcz, tworząc różne

Domowy Smak Jedzenia
Sylwestrowe menu-orzechowe ciasteczka z pleśniowym serem i gruszką 304

słodko do ciasteczek i do tart. Pyszny smak. Składniki: mąka 2 szklanki mielone orzechy włoskie 150 gr 4 żółtka masło słone użyłam Lurpak 100 gr białko z jednego jaja szczypta cukru Zagnieć ciasto ze składników. Schłódź w lodówce. Rozwałkuj na stolnicy cienki placek, wycinaj dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach od 15-20 minut. Podawaj z pleśniowym

AZgotuj!
domowe drożdżówki z serem i truskawkami 139

drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze, spłaszczamy denkiem szklanki. W każdej(...)robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką lub szprycką ser, a na nim połówki truskawek. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 485

PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne(...)jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.   U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska.   Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek.   No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy.  Położyć resztę piany i przykryć

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania