ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:213/932)

Babka na białkach 169

połączenia się składników. Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Ciasto Hawana 41066

Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i  rum to dla mnie połączenie doskonałe.  SKŁADNIKI: Biszkopt:   3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru, 20 dag wiórków koksowych(...) ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką.  Masę przekładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
MURZYNEK EWY 403

poleca go jako "najlepszy" i ... ma słuszną rację :))  Murzynek jest pyszny. Pięknie wyrósł, jest wilgotny i pyszny w smaku. Wprost idealny. Polecam go wszystkim miłośnikom tego typu ciast. Składniki: 125 g masła 3 jaja 2 szklanki mąki  5 łyżek powideł śliwkowych  1 szkl. mleka 1  szklanka cukru 1 czubata łyżeczka sody 2 czubate łyżec zki ciemnego(...)kakao, masłem, ciągle mieszając. Masę wystudzić. Do przestudzonej masy stopniowo dodawać  mąkę wymieszaną z sodą, powidła, żółtka, i miksować, aż do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Formę keksową, u mnie o wymiarach 26x11 wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, mąką lub bułką tartą i  wlać ciasto. Wstawić

Walijskie Pichcenie
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 299

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek; 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Lukier: 1 schłodzone białko(...)bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto. Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 minut. Wystudzić W międzyczasie przygotować lukier. Białko ubijać z cukrem pudrem mikserem przez

Gospodyni Miejska
Babka piaskowa na oleju 60

klasyczna babka piaskowa . Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje masło i nie zmienia też smaku ciasta piaskowego, co przy ciągle rosnących cenach ma niemałe znaczenie. Ta wilgotna babka piaskowa na oleju jest również bardzo łatwa do przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto piaskowe powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki na około 2 godziny przed(...)zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia składników. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 170-175 stopni.  6. Ubij białka jajek na sztywną pianę i na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie wmieszają ją do ciasta.  7. Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50  minut

Cztery Fajery
Czekoladowy zajączek 145

baranek to i zajączek.Ale zajączek z ciasta czekoladowego.Również jest to ciasto do zjedzenia ,które kroimy w lany poniedziałek. Składniki: jajko 1 szt masło 70 g cukier 4 łyżki kakao 1 łyżka mąka pszenna 8 łyżek proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki szczypta soli Przygotowanie:   Żółtko utrzeć(...)cukrem i ma słem do białości ,dodawać małymi porcjami przesianą  mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić uszy) do 2/3 wys foremki.Piec w 160 st około 25 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.Po

Ala piecze i gotuje
Rolada Żyrafa z bananem 107

pieczenia i wlać olej oraz wodę. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier (3 łyżki). Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek. Około 6 łyżek ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką lub do foliowego woreczka z uciętym rogiem. Na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Kantyczka 259

temperaturze pokojowej! Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i zmiksować.  Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej wsypać przesiane kakao, wymieszać. Do drugiej dać suchy mak, wymieszać. Do trzeciej dodać 2 łyżki przesianej mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Tort z Masą Budyniową, Pomarańczami i Czekoladą 200

drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru. Do białek(...)masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. MASA BUDYNIOWO - MALINOWA: 1 opakowanie budyniu malinowego na 3/4 l mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego na 3/4 l mleka 1 l mleka 1i 1/2 szklanki cukru 400 g masła

Blondynka Gotuje
Cukierkowy Tort z Wafelkami w Czekoladzie 289

drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru. Do białek(...)masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PORZECZKOWY: 750 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 500 g serka mascarpone 2 łyżki musu z czarnej porzeczki 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Blondynka Gotuje
Leśny Tort Improwizowany 217

drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru. Do białek(...)masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. MASA BUDYNIOWA MALINOWA: 1 opakowanie budyniu malinowego na 3/4l mleka 0,5 l mleka 3/4 szklanki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej MASA: Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając

Blondynka Gotuje
Pierożki z pieczarkami i serem 176

pieprzem. Jak pieczarki się usmażą zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (8 cm x 8 cm). Brzegi smarujemy białkiem. Na środek każdego kwadratu kładziemy po łyżce pieczarek i troszkę sera żółtego. Z kwadratów robimy trójkąty, mocno ściskamy boki i zwijamy 2 końce

Kuchenne Wariacje
Tort czekoladowy z pomarańczami 134

kratce i przecinamy na 2 części.musŻółtka ubijamy z cukrem. Dalej ubijając dolewamy sok, śmietanę kremówkę i ubite białka. Na koniec dolewamy żelatynę.Całość chłodzimy w lodówce.Kiedy mus będzie bardziej zwarty, wkładamy do formy spód ciasta, wylewamy na niego mus i przykrywamy wierzchem ciasta. Całość wstawiamy do lodówki, by mus stężał. Po wyjęciu dekorujemy plastrami pomarańczy

W kuchni wieczorem
Mazurek z advocatem i czarną porzeczką 180

gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć talerzyk o średnicy 18 cm i wyciąć wzór. Z reszty ciasta uformować wałeczek, posmarować od spodu odrobiną białka i przykleić na brzegu krążka. Ważne jest dokładne przymocowanie wałeczka - nadzienie nie może wypłynąć. Tak przygotowany spód schłodzić w lodówce 1 godzinę.  Przygotować nadzienie(...)zalać odrobiną wody. Odstawić na 5 minut. Następnie postawić na ciepłym palniku do jej rozpuszczenia. Do śmietanki dodać advocat i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Po godzinie ciasto wyjąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 12-15 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia. Na wystudzone ciasto nałożyć cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Wylać nadzienie

Chocolate Muffin Blog
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 145

piernika 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania