ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:221/932)

Ciasto dyniowe 1290

dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodajemy pianę do masy dyniowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Małe calzone. 233

zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto  złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym. Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 177

tuningowa" z serkiem mascarpone. Ciasto pracochłonne, ale warte odrobiny "zachodu". Lucynka - łatwy tort z kremem 10. Jeśli z jakiejkolwiek przyczyny zostanie Wam dużo białek, idealnie sprawdzi się do ich wykorzystania Piegus. Piegus - pyszne ciasto z dużą ilością maku 11. Babka cytrynowa z makiem. Mięciutka, puszysta i mega wilgotna, naprawdę rewelacyjna :) Polecam! Babka cytrynowa z makiem 12. Babka marmurkowa

Kraina Tysiąca Smaków
Wieniec drożdżowy z marcepanem i żurawiną na skandynawską nutę 98

przyrządzenia: Ciasto 1. W letnim mleku całkowicie rozpuść drożdże i cukier. 2. Dodaj mąkę, sól, jajko całe i żółtko jaja i zagnieć wstępnie ciasto. 3. Dodaj roztopione masło, zagnieś dokładnie, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i stanie się elastyczne i jednolite. 4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h. 5. Wyrośniete ciasto wyłóż(...)Posmaruj ciasto nadzieniem, zostawiając około 2cm marginesu na jednym z dłuższych boków. 7. Zwiń całość w roladę wzdłóż dłuższego boku, następnie przekrój roladę wzdłuż na pół tak, aby jeden z konców nie był do końca przekrojony i zapleć. 8. Zaplecione ciasto ułóż w formie wieńca na blasze i zlep oba końce. 9. Posmaruj wieniec białkiem jaja i piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 391

jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto zostało upieczone w blaszce o wym. 25x35cm.   Fale Dunaju z galaretką – Składniki na ciasto: 4 jajka 100g cukru 10 łyżek mleka 100ml oleju 300-310g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżkeczka kakao 400g brzoskwin z puszki, odsączonych(...)temp. pokojowej, zmiksować. Cienką strużką wlewać olej, miksując na niskich obrotach. Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystko, cały czas miksując. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić

Kulinarne Przeboje
Szarlotka z bezą 312

białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć na patelnię,dodać cukier i smażyć 5 minut. Jabłka mają(...)włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 25 minut.  W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.  Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze

Kolorowa kuchnia Elki
Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą 96

fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa marcepanowa do ozdobienia: Surowa masa marcepanowa – 200g Białka – 2 sztuki Składniki – masa czekoladowa: Czekolada gorzka – 200g Miód – 2 łyżki Śmietanka 30% - 150 ml Masło – 20g Cynamon(...)szerokość blachy do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach. Wykonanie – ozdoba z masy marcepanowej: Masę marcepanową wymieszać z białkami i zagnieść na jednolitą masę. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić karbowany znaczek na brzegach upieczonego ciasta. Następnie ciasto z masą marcepanową piec przez 10-15 minut w 180 stopniach ( masa powinna mieć złoty kolor). Gotowe ciasto odstawić

Kuchnia Bon Appetit
Happy birthday to You! 163

niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta. Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć(...)otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem maślany. Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce. Miskę ustawić nad kąpielą wodną, mieszać białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto Świętego Jakuba 134

się kroi i długo pozostaje świeże.  *blaszka 23*28 cm  Składniki: na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 250 g masła 6 żółtek szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni(...)wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubić z cukrem w dużej wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiele i dokładnie wymieszać. Wiśnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 346

i z białek ubijamy pianę. Do maku dodajemy żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Mak wykładamy na surową część ciasta kruchego. Składniki [SER]: 0.5 kg sera białego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Ser mielimy, a następnie zmielony ser dodajemy stopniowo do masła. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy na końcu do masy serowej, lekko mieszając. Ser wykładamy na mak i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Składniki [JABŁKA]: 1 kg jabłek 100 g cukru

psgotujemy
Sernik czarno – biały, Izaura 252

polewa Następnie cały czas mieszając dodać po żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Oczywiście w małych odstępach, nie zapominając o mieszaniu. Masa musi być gładka. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do blaszki. Twaróg zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć

Kuchnia Pokoleń
Ptysie z porzeczkową pianką 86

wolnego wybiegu 70 g mąki pszennej 60 g masła 120 ml wody PORZECZKOWA PIANKA 150 g porzeczki czarnej lub czerwonej 3 białka jaj 220 g cukru do wypieków, drobnego Sposób przygotowania: CIASTO PARZONE W rondelku rozpuść masło z wodą, po czym doprowadź do zagotowania. Na wrzącą wodę z masłem wsyp mąkę, mieszaj energicznie do momentu sparzenia się mąki(...)powinna swobodnie odchodzić od ścianek garnka i być zwarta. Ciasto pozostaw do całkowitego schłodzenia. Do ostudzonego ciasta wbijaj kolejno po 1 jajku i miksuj do całkowitego połączenia ciasta parzonego, powinno mieć gładką strukturę bez grudek. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie okręgi. Ciasto podczas pieczenia znacząco urośnie, więc warto zachować większy odstęp

ProstePesto.pl
Keks 164

razem był to keks. Proste, smaczne i mocno nadziane bakaliami ciasto :) Pyszności !!! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 5 łyżek mleka 1 szklanka bakalii - u mnie mieszanka keksowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam do lodówki(...)cukrem dodając po jednym żółtku.Wlewam mleko, obie mąki mieszam z proszkiem  do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką, aż połączą się z ciastem. Potem dodaję bakalie, przemieszam wszystko razem i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia  Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto 407

wiesz co począć z nadmiarem białek ? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto -  ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowy biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. 179

Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była grubsza i dokładnie zakryła truskawki, użyj dwóch opakowań galaretki.  Składniki na spód:  - 3 jajka (oddziel żółtka od białek) - 3/4 szkl. cukru - 4 łyżki wody - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. wiórków kokosowych Dodatkowo: - 1/2 szkl. przegotowanej wody, do której wyciskamy pół(...)zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.  2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj cukier, żółtka i 4 łyżki wody.  3. Dodaj mąkę

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania