ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:226/932)

Szarlotka z bezą (pianką) 627

słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza: 2/3 szklanki cukru 5 białek szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedna trochę większa(...)kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Beza: Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywno. Rozsmarowujemy na gorące ciasto, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika (170 stopni) na około 30 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Babeczki księżniczki 146

śmietaną i kolorowymi posypkami - w tym czasie dorośli mogą chwilę odetchnąć, zanim będą musieli po tym dekorowaniu posprzątać.   Ciasto waniliowe, które jest podstawą babeczek, to chyba najprostsze ciasto na świecie. Ma tylko kilka składników i idealnie nadaje się do wypieków z owocami - ja w każdą babeczkę włożyłam po jednej malinie. Już w takiej formie są przepyszne! Wystarczy(...)rondelku na wolnym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę lekko wcisnąć malinę (dziurką do dołu). Aby malinka

Kulinarne Inspiracje
Keks polski 122

utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta. Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą. Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 200

mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć na środku dziurki w kształcie małego serca. Pozostałe dwa białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach. Wszystkie ciasteczka układać

Z miłości do słodkości
Tarta z łososiem,szpinakiem i kozim serem 104

Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Następnie szpinak przesmażyć z wyciśniętym(...)czosnkiem, 1 łyżką śmietany i doprawić do smaku. Wyłożyć go na ciasto. Na wierzch układamy pokrojonego w kosteczkę łososia i ser kozi. Całość zalewamy śmietaną połączoną z białkami i doprawioną solą i pieprzem. Na wierzchu posypać ognistą przyprawą (nada to naszej tarcie ładnego koloru)   Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Mini Pączki dla Dzieci 167

Pączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków.  Mini Pączki dla Dzieci - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki(...)parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie

Słodka Strona
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 257

całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.  Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową

Kuchnia w czekoladzie
Ranna rosa 320

ciasto efektowne, proste w wykonaniu , a oto przecież chodzi, w smaku doskonałe, te kokosowo-serowe kulki wspaniale kontrastują smakiem i wyglądem z ciastem bazowym, czekoladowym Składniki: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3 jaja, 1 białko, 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko(...)łyżki cukru pudru, Ponadto  kakao do posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy  na zmianę  śmietanę oraz  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy

kgwjanczewo
Chrupiące orzechowe ciasteczka z domowym kajmakiem 127

łyżki kakao 1 łyżeczka proszku dodatkowo: 2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania 1 białko masa kajmakowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten). Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy porządny, szeroki garnek o bardzo grubym dnie, jest to dosyć istotne(...)przypaliło. Gdy masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Na gorące ciastka nakładamy

Jadło i czytadło
Tureckie bułeczki z czarnuszką. 174

wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki . Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki 75 g jogurtu 3 łyżki oleju 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól. Nadzienie . 100g sera feta 1 łyżka mleka 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka czarnuszki do posypania Wykonanie. Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli. Mąkę z proszkiem połączyć(...)mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości         5 cm. Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać . Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Torcik z batatem. 192

batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty

Kulinarny karnet Christophera
COMBER 138

łyżka kakao (ja używam Decomorreno extra ciemne uważam że do ciast jest najlepsze) 100 g masła 50 ml rumu Polewa Tabliczka gorzkiej czekolady Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę(...)dokładnie wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodać piane z białek i delikatnie połączyć. Formę wysmarować   tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto i piec 40-50 min w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wyjąc z formy

RAROSSA
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 400

ilość jest całkowicie wystarczająca:) Cała rolada jest naprawdę duża i na pewno wystarczy dla wszystkich:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: 8 żółtek 15 dag cukru skórka otarta z 0,5 cytryny 8 białek 10 dag mąki pszennej szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY): 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)dodaj cukier w 3-ch turach, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji. Ubite białka dodaj do żółtek i lekko wymieszaj drewnianą łyżką z żółtkami. Przesiej mąkę do powstałej masy i zamieszaj już całość dokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry. Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!) , aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się

Słodko-Słony Świat Ilony
Strucla orzechowa 162

wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:    Składniki na masę orzechową :        400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny(...)orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić

Amatorka kuchenna
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 517

budynie waniliowe lub śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

KasiekGotuje

Proponowane wyszukiwania