ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:232/932)

Kruche ze śliwkami 158

uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również z innymi owocami :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 25 g cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 6 żółtek 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g śliwek (mrożone wcześniej rozmrozić) Beza: 6 białek 200 g cukru Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec(...)proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Powstanie kruszonka. Blachę o wymiarach 34 x 42 cm wysmarować masłem. Równomiernie wyłożyć kruszonkę. Na całej powierzchni ciasta ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce obsypać cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Białka wyłożyć na śliwki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut

Domowa cukiernia Ewy
Zielona pokusa 172

swojej kuchni, a dzięki temu ciasta i desery tylko zyskują na smaku. Zielona podbiła nasze kubki smakowe :) Skusicie się? :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 3 żółtka 35 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)lodówce przez około 30 minut. Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo

Domowa cukiernia Ewy
CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWO-KOKOSOWE 100kcal 204

Moje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych(...)białek dodajemy żółtka, mąki, marchewkę, kakao i słodzik i mieszamy do połączenia się składników. 3. PIECZEMY 25 MINUT W 200* PO OSTYGNIĘCIU CISTA : 1. Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik i mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO

fitolarun.blogspot.com
Słynne ciasto z budyniową pianką 151

wrócę jeszcze nie raz. Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami Składniki: (na formę 20x20 cm) kruche ciasto: 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka budyniowa pianka: 3 białka 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g budyniu waniliowego (proszek) 75 ml oleju dodatkowo(...)szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 60% i 40%. Z każdej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na minimum 1 godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyjąć z zamrażarki większą część ciasta (60%) i zetrzeć do formy. Rozłożyć równomiernie, lekko uklepać. Piec w 190 st. C. przez 20 minut. Ostudzić. Białka ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Cesarzowej 215

niesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję  cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.  3. Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mini szarlotki 175

proszku do pieczenia szczypta soli pół opakowania cukru waniliowego Nadzienie: 2 duże jabłka 2 mandarynki szczypta cynamonu Beza: 2 białka łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :)) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą do miski, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać(...)zwięzłe i jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę. Drugim ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto. Nadzienie: Jabłka obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania

Moje pyszne gotowanie
Mokry sernik z brzoskwiniami... 137

zmiksować na gładką masę. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę serową, na to osoączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie z 5 białek ubić pianęz 1 szkl. cukru. Zalać brzoskwinie. Na to pokruszyć drugą część ciasta. Piec ok 40 min w temp

Moje Słodkie Piekiełko
Fale Dunaju- ciasto 150

masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę

O kuchni z uczuciem
Wakacje, Walle i powrót do trochę lepszej normalności 108

piękny...? Dziękuję Ci, Kochanie, ogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć. I tak teraz staramy się Walle'go  troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy, co z tego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z ziarnami 558

lekkiego zrumienienia - upieczone bułki wyjąć, całkowicie ostudzić Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama. Jeżeli bułki posmarujemy mieszanką jajka i mleka (a nie białka jak w przepisie), po upieczeniu będą miały z wierzchu bardziej złoty kolor

Smakołyki Bereniki
Ciastka/babeczki "grzybki" 189

polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek(...)dziurkę w nim wciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki drożdzowe z nutellą. 123

jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy każdy w formie koła ,każde koło dzielimy nożem na 6 części . Powstaną niewielkie trójkąty .Na każdym(...)kładziemy odrobinę nadzienia ,u mnie nutella i zwijamy jak rogalik końce podwijając delikatnie do środka. Odstawiamy wszystkie na kolejne 20 minut .Smarujemy białkiem. Pieczemy na blaszce wyłozonej papierem przez około 20 minut w 180 stopniach

Ladylaura.
Sernik rosyjski 106

zagniotłam jednolite ciasto. Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i wylepiłam ją przygotowanym ciastem. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je przez 15 minut w temp. 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu Ciasto wyjęłam i odstawiłam, żeby przestygło. Ser przełożyłam do większej miski i zmiksowałam go z cukrem. Żółtka oddzieliłam od białek(...)Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam w oddzielnej misce na sztywny krem i dodałam ją do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę drewnianą łyżką. Masę wyłożyłam na podpieczony spód. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i sernik piekłam jeszcze przez

Waniliowe Improwizacje
Pieczarki bezowe 158

grzybem rosnącym przy ziemi.” Autor: Stanisław Jachowicz Zbieranie grzybów jest prawdziwą przyjemnością dla wytrawnych grzybiarzy, ale co zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Historia powstania sięga 7000 lat. Ślady osadu „winnego kamienia” stwierdzono w słojach używanych do produkcji wina

mojewypiekiinietylko
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 352

minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Ciasto jest dość lepkie dlatego podczas rozwałkowywania delikatnie podsypujemy je mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania