ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:238/932)

Babka herbaciana 266

herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu . Składniki: 500g mąki pszennej  3/4 margaryny 1 szkl cukru 4 jajka ( żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mocnej herbaty 160g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)cukrem, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, następnie sodę i proszek do pieczenia oraz na przemian mąkę i herbatę ciągle ucierając. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, na koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać. Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 162

sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:)  Tarta z rabarbarem bezą i migdałami  SKŁADNIKI: ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe(...)ciasto.  Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg).  Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.  Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.  Białka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makowiec z pianką na szybko 146

Ciasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier(...)ciastoCiasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.  Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.  Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek  i piec jeszcze przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
ciasto migdałowo- śliwkowe 193

poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:)  Ciasto uratowane. Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach.  Składniki: 250 g masła 4 szklanki mąki 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru(...)utarte jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami 208

dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy

Kuchnia domowa Ani
Makowiec zawijany 287

rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru(...)zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować

moj przepis na
Migdałowa Pani Walewska 351

ciasto: 500 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy. Beza: 6 białek 1 i  1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, małymi porcjami dodajemy(...)koniec mąkę ziemniaczaną. Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego migdały (płatki lub tak jak u mnie całe- posiekane jedynie nożem) Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną część ciasta. Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa

Słodka Kraina Wypieków
Orzechowa szarlotka 219

mączka ryżowa) Dodatkowo:           2 łyżki   bułki tartej   3 białka   80 g drobnego cukru do wypieków   1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki(...)wymiarach  23 x 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka i wyrównujemy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany

Mia Cucina Sofieta
Czarne ciasto I 209

Czarne ciasto, jest jednym z lepszych ciast ciemnych jakie jadłam. Idealnie słodkie, i szybkie w przygotowaniu. Jego zaletą jest polewa której nie trzeba przygotowywać osobno. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Składniki: 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 2 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę(...)Resztę ochłodzić (przyśpieszam to umieszczając garnek w zimnej wodzie). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Piec 60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto polać polewą

Pychotkaaa
Niebiańskie pancakes I 245

Rozpływają się w ustach, są bardzo mięciutkie z przyjemnym, maślankowym posmakiem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła nieco przepisu, jako że nie toleruję zbyt dużej ilości spulchniaczy w cieście, zredukowałam ilość proszku do pieczenia i według mnie placuszkom wyszło to tylko na dobre. Według naszych wysublimowanych podniebień najlepiej smakują w połączeniu z miodem i dżemem wiśniowym. Maślankowe pancakes(...)suchymi składnikami. W osobnej misce zmiksować żółtka z maślanką, olejem i wanilią, po czym dodać mąkę i dokładnie zmieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażyć na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu do zrumienienia placuszków z obu stron. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 182

kawałeczek takiego murzynka ale po świętach kiedy zatęsknimy za smakołykami może okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :)  Murzynek z kakaową bitą śmietaną    SKŁADNIKI:   ciasto    3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka   bita(...)uzyskanej czekolady odlewamy około pół szklanki.  Do pozostałej przestudzonej czekolady dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy.  Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada śmietankowa 198

super .    Składniki na ciasto          6 jajek         6 łyżek gorącej wody         180 g cukru         100 g mąki         szczypta soli    Wykonanie  Żółtka oddzielamy od białek ,posypujemy cukrem i dodajemy    6 łyżek gorącej wody .Miksujemy na krem .  Przesiewamy małymi porcjami mąkę ,delikatnie mieszamy łyżką . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta . Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy całości za pomocą łyżki . Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni

Mój Smak
Malinowa pantera 331

Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej  1 łyżka dobrego kakao 1/2 kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości

Cynamonowe szczęście
Porzeczkowy przekładaniec 258

przyjęcia w ogrodzie. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej (używam Mąki Szymanowskiej Ekologicznej) 1/2 kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy

Cynamonowe szczęście
Migdałowe oczka 212

migdały siekane marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, zrobić wałek o grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania