ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:244/932)

Kruche ciasteczka z ziarenkami 151

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze(...)ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów.  Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj .   Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO, gdzie znajdziecie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Murzynek na mleku z powidłami 210

kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy na gładką masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy

Różowa kuchnia
Sernik z makiem i jabłkami 171

pozostałe składniki. Mak wyłożyć na jabłka. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie. Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje)  sypkim makiem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut

W kuchennym oknie Ewy
Pełnoziarniste pierniki 164

otręby i płatki owsiane mielimy na pył mieszamy suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie czego dosypać stewii

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 143

gotowy strudel i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 175 C, strudel z wierzchu przed włożeniem posmaruj obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce kuchennej, posyp cukrem pudrem lub polej słodkim lukrem

Apetyczna babeczka
Mazurek bakaliowy 264

wyjątkowy :) Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 120 g masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1 łyżka cukru  1 łyżka zimnej wody Do przełożenia: 250 ml śmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej  Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy(...)wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze: 22 x 16 cm (fot.1) . Przygotować masę na dekoracyjną rozetkę. Do miski przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie

Świat Ciasta
Budyniowa pianka z owocami 149

owocami wspaniale się komponuje w smakach i konsystencji, proste i bardzo atrakcyjne ciasto z każdymi owocami - na lato idealne!!! Składniki: 2,5  szklanki mąki tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki oleju(...)składniki na ciasto. Łączymy ze sobą wyrabiając dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta mrozimy. Drugą część wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie szklista zmniejszamy

kgwjanczewo
Pyszne ciasto z masą z serkiem mascarpone i owocami 197

Idealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Powoli wsypywać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)powoli po łyżce dodawać do masy, mieszać już delikatnie łyżką. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Biszkopt thermomix – założyć motylek, dodać białka, czas 3,5 minuty, obroty 4 – obroty 3, powoli przez

Kuchnia Pokoleń
Sernik waniliowy z truskawkami 662

około 20 sztuk) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce lub od razu wylepić nim dno formy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić - uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach(...)dnie postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć) - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajka i białko, cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund) - na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać - na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki

Smakołyki Bereniki
ciasto "malinowy obłoczek" 181

Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka(...)śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.  Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Maurycy 872

pyszne ciasto makowo- miodowe z masą grysikową. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego, 2/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torta barozzi (ciasto czekoladowo-kawowe) 108

kogo: dla lubiących ciasta typu brownies dla chcących poczuć zniewalający czekolady zapach unoszący się w całym domu dla fanów czekolady Składniki: 180g gorzkiej czekolady 235g masła 320g cukru 5 dużych lub 6 małych jajek 55g mąki ziemniaczanej 55g kakao 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce) cukier puder + kakao do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy(...)Zdejmujemy z ognia, przelewamy do dużej miski i dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kawę i kakao. Miksujemy (tylko do połączenia składników).  Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie.  Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.  UWAGA - ciasto kroimy na kawałki

Mania Wypiekania
Kruche z malinami 334

pszennej 250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego   Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy(...)się upiecze odstawiamy do wystygnięcia. Pianka: Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy.  Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo:  koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45  minut w temp

Słodkości i nie tylko
Z miłości do czekolady i … sera 207

szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 10 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 białka + 1/2 szklanki cukru Kruchy spód według tego przepisu  Do działa!!! Zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim spód formy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Ucieramy twaróg z cukrem i wanilią. Oddzielamy białka

sierotka maRysia w kuchni
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 249

Dziś przedstawiam niebywale delikatny deser, nazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam(...)Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao 10 białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej

karmelowy