ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:248/932)

Pani Walewska 176

masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję i wykładam na dwie  blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam(...)sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą

Ciasteczkowy Potwór
Malinowy pleśniaczek dobry zawsze i wszędzie 102

malin  Mąką łączę z proszkiem i przesiewam na stolnicę.  Najważniejsze, żeby kruche ciasto z dodanymi 4 żółtkami i zimnym masłem wyrobić jak najszybciej. Najpierw siekając nożem, następnie szybko zagnieść rękami albo w ogóle zrobić ciasto w maszynie. Jednolite ciasto formuję w kształt wałka i dzielę na trzy części. Jedną wkładam do zamrażarki, drugą wykładam blachę wysmarowaną lub wyłożoną(...)białka, ale ponieważ miałam akurat 2 białka do wykorzystania, a poza tym oboje z mężem bardzo lubimy bezową piankę, więc chciałam mieć jej większą warstwę tutaj. Kiedy białka są lśniące i sztywniejące, zaczynam dodawać powoli cukier, łyżka po łyżce. Ubitą, sztywną bezę równo wykładam na kakaową warstwę i na nią ścieram ostatnią część ciasta

I tu będę miała takie te
Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach 189

klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao(...)dokładnie wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na końcu dodać białka i wszystko zmiksować. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia sól i wszystko wymieszać. Do wymieszanych suchych składników dodać stopniowo masę czekoladową, cały czas mieszając. Gotowe ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień łyżką nabierać porcje

Na słodko lub wytrawnie
Kostka piernikowa na miodzie 174

poniżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje. Składniki na dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)żółtka i wlać połowę mieszanki piwno-miodowej. Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać resztę masy i dodać drugą połowę mąki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy piernik

My simple kitchen
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 247

Składniki:  ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy maślanej Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao,  na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp

Luźna Kuchnia
rogaliki półfrancuskie 626

dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-)   składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 białko 4 - 5 czubatych łyżek cukru(...)szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam

babka w formie
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 658

jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)łyżka ekstraktu z wanilii  ponadto: 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich     Białka ubić z cukrem  na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik z malinowa nutą 131

święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka jajek, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy  ubitą pianę z białek.  Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec

Smaki Ewy
Murzynek z masą truskawkową 405

truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka i zagotować. Przelać do misy miksera. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach(...)dokładnie wszystko zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując dodawać po łyżce kakao. 5. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany. 6. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 7. Ciasto przelać do formy i piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto orzechowe z kremem 202

Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki).  Ciasto orzechowe: Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy

Salonik smaków
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 267

ciasta, Podpiekamy placek do lekkiego zarumienienia i odkładamy do wystudzenia. Składniki [MAK]: 50 dag maku 30 dag cukru pudru 2 jaja i białko 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy Wykonanie: Mak należy sparzyć, odsączyć na sicie, dwa razy przekręcić przez maszynkę. Ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą z białek(...)Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła lub margaryny bakalie aromat cytrynowy Wykonanie: Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Do margaryny utartej z cukrem i żółtkami stopniowo dodajemy ser. Na końcu ucierania dodajemy parę kropel aromatu, bakalie oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy

psgotujemy
Ciasto metrowiec 100

imprez okolicznościowych. Dziś podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na to ciasto które pochodzi z notesu mamy z jej lat młodości :). W moim rodzinnym domu to ciasto często gościło na naszym stole. Czasem lubię powrócić smakowo do tamtych chwil :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na I ciasto: 4 jajka L 8 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka(...)Żółtka miksujemy z cukrem, następnie mieszając dodajemy wodę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki aż powstanie jednolite ciasto. Przygotowanie ciasta II: Przygotowujemy je tak pierwsze na koniec dodając po prostu kakao z mlekiem

Blog kulinarny S9.PL
Makowy pleśniak 378

rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).   Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe ciasto drożdżowe do odrywania 378

krokiem jest przekrojenie  ciasta w poprzek w kwadraciki i ułożenie ich w pionie w podłużnej blaszce, jedno koło drugiego. Całość smarujemy białkiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 40 minut / 180 stopni.   Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe możemy odrywać i delektować się smakiem, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie