ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:252/932)

Serowe róże drożdżowe 202

ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę). Nadzienie: W misce rozgnieć ser, dodaj cukier i żółtko, wymieszaj. W osobnej miseczce ubij białko i dodaj do masy serowej, wymieszaj delikatnie. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto podziel na około 12-14 części. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach lub rozwałkuj na niewielki okrąg. Natnij 4 razy (na krzyż) bez przecięcia

Kulinarna (nie)codzienność
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 225

kawałków z kt ó rych formujemy bułeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy bu łki .Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. W cieście robimy filiżanką wgł ębienie i nakładamy po łyżce sera, na serze układamy malinki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto ucierane z brzoskwiniami i malinową pianką 246

puszki i pianka malinowa. Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ... Ciasto  3/4 margaryny 3/4 szkl cukru 3 łyżki wody Składniki te rozpuścić razem i lekko ostudzić 3 jajka 2.5 szkl mąki 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy ewentualnie aromat cytrynowy Dodatkowo  Puszka brzoskwiń Białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowm(...)stopni i piec ok 15 minut Pianka 5 białek 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 budyń śmietankowy 1 budyń malinowy Białka ubić z cukrem, połączyć z proszkiem budyniowym i olejem Ciasto wyjąć na chwilę z piecyka i posmarować pianką, wstawić ponownie na ok 20 min. Piec do zrumienienia pianki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Amoniaczki z boru 198

kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się nie rwie. Jedyna wada amoniaczków, to zapach amoniaku, który unosi się(...)ciasta 2/3 szklanki cukru do oprószenia Mąkę przesiewamy do dużej miski i siekamy ze smalcem i margaryną. Jedno całe jajko i 2 żółtka ubijamy trzepaczką z 5 łyżkami cukru. Śmietanę mieszamy z amoniakiem. Masę jajeczną i śmietanę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 2- 3 milimetry i foremką lub radełkiem wycinamy ciasteczka. Dwa białka

Trzeci talerz
Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem 572

tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka. Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki : Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem(...)mlecznej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 60 g masła 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 1 opakowanie ptasiego mleczka Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania : Masa: Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą

Słodka Strona
Makowiec zawijany 210

Składniki na ciasto: 30 g drożdży 120 ml mleka 4 łyżki cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 100 g masła Szczypta soli Olej do posmarowania papieru Składniki na masę: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby(...)czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto, na koniec dodając ostudzone, roztopione masło. Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem

Emcia Pichci
Słoneczna Delicja 102

jeszcze lepiej. Ciasto słoneczna delicja to rewelacyjny wypiek, którego nie da się nie lubić. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje, domowe przyjęcia, spotkania rodzinne a nawet na święta. Ciasto jest kolorowe i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA CIASTO SŁONECZNA DELICJA Składniki BISZKOPT 3 żółtka 8 białek(...)łyżeczki cukru 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 1 puszka brzoskwiń 250 g masła DODATKOWO 2 paczki delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe 3/4 szklanki zaparzonej kawy Przygotowanie Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać małymi partiami cukier. Ubijać do momentu aż uzyskamy lśniącą i sztywną pianę. W kolejnym kroku dodajemy stopniowo żółtka, nadal ubijamy. Mąkę

Przepiski.pl
Tarta z figami, gruszkami i białym serkiem 165

ciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć do miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części

Gotowanie jest łatwe
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 218

foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru 4 cytryny Beza: 3 - 4 białka (jajka o rozmiarze(...)cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kruche ciasto: 1. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z cukrem. Wysypujemy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy żółtko i masło (zimne, z lodówki). Wyrabiamy za pomocą noża (na stolnicy) lub rękami (w misce) ciasto, do czasu, aż uformuje się zgrabna kulka. 2 Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm, przekładamy na formę wyłożoną papierem

W kuchni Katie
Bezy z miętą 159

Bałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała

dom-agi.pl
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 203

Klasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą

maniapieczenia
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem 400

śmietankowy (40g). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec 30 min w temp. 180st.  Ostudzić i przekroić na dwie części. Krem

Z miłości do słodkości
Babka marcepanowo – kakaowa 155

Pyszna, mokra i długo świeża babka. Marcepan powoduje, że babka nie jest sucha i nadaje jej super smaczek. Thermomix przepis na dole. Białka ubić na sztywną pianę, następnie nie przerywając mieszania dodawać powoli cukier, na koniec żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Marcepan zetrzeć na tarce i dodać do masy(...)bardzo delikatnie. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszką manną formy. Jest to mała babeczka foremka o wymiarach 20 cm średnica. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 1 godzinę. Zawsze musicie sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Patyczek musi być suchy po wyjęciu z ciasta. Polać dowolną polewą. Babka jest pyszna. Thermomix 1. do naczynia dodać białka

Kuchnia Pokoleń
Sernik wiedeński 161

pieczenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 176

wodzie z solą i cukrem. • Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. • Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. • Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

To co kocham
Placuszki rabarbarowo-truskawkowe. 165

sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami 198

170st. C.  Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części. Każda nałożyć do tortownice wyłożonej  od dołu papierem do pieczenia. Każdy blat piec

Maślane ciasteczko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 258

życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany – 5,8g, IG – 24 Ciasto: 250 g mąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej, żytniej, gryczanej i ¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej 200 ml ciepłej wody

Przepysznik - BLW i nie tylko