ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:258/932)

Sernik Bounty z musem z białej czekolady 159

jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie     wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 3. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Kremówkę

Wanilia i Kardamon
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 219

Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut

Na słodko lub wytrawnie
Szybkie ciasto z jabłkami 622

kakao, cukier waniliowy jabłka cynamon Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik królewski 358

łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 1½ kg półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 5 jajek 2 białka 200 g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu 1 duże opakowanie cukru wanilinowego ½ opakowania budyniu śmietankowego Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy(...)następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy. 3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę

Kuchnia w czekoladzie
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 192

złoty) Ciasto: Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Maślankę wymieszać z kawą. Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, mieszając łyżką. Na końcu dodać majonez, połączyć. Sodę wymieszać z octem, wlać do ciasta, szybko wymieszać. Ciasto rozłożyć równomiernie(...)masę. Układać na zmianę blat ciasta, krem i mus owocowy. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem maślany. Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, gotować z cukrem, aż owoce zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko i całkowicie ostudzić. Białka i cukier podgrzewać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 202

zachwyceni i też proszą o dokładkę. Tą Pannę Szarlotkę nazwać możemy zdrową. Ciasto ma owsiane, więc bezglutenowcy będą zadowoleni. Cukru jest w niej tyle co na lekarstwo - odrobinę w cieście i trochę w bezie. Jeśli o mus jabłkowy chodzi - dosładzanie zależy od jabłek. Wiadomo, podniebienia są różne, o gustach się nie dyskutuje, jedni lubią bardzo słodko, inny są oszczędni przy(...)minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg), Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy.  Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy startym ciastem. PIECZENIE: około 40 minut w temp. 180 stopni, ale obserwujemy po kruszonce, czy nie trzeba zmniejszyć temperatury. Uwaga! Gdy wyjmiecie z piekarnika, pozwólcie

Wypisz Wymaluj
KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 149

żółtka 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt

Walijskie Pichcenie
Murzynek 119

wody Wykonanie: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować, całość ostudzić. Gdy masa będzie zimna dodać żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w 180 stopniach, 50 minut

Pychotkaaa
Ciasto "Pijak" 391

święta zdecydowanie polecam to ciasto, bo jego smak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku(...)gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz

Słodka Strona
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 180

całkowitego wystygnięcia. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić. W jednej porcji: 176 kcal, 5 g białka, 8 g węglowodanów, 15 g tłuszczu ogółem, 2 g błonnika, 80 mg sodu UWAGI * mączka migdałowa to mielone migdały w całości razem ze skórką(...)można również użyć zwykłego cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl. *** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując łyżką) **** ciastka łatwiej się formuje gdy masę schłodzimy (ok. 30 min w lodówce) Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciastka "wykrawane" 119

dobrze posiekać nożem, potem lekko rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw w białku, potem w cukrze krysztale. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)st.C około 20 minut (na złoty kolor). Moje uwagi: do ciasta dodałam śmietanę o zawartości 18% tłuszczu; jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać troszkę mąki pszennej; przy wałkowaniu ciasta należy lekko podsypywać je mąką, żeby nie kleiło się do powierzchni, na której wałkujemy ciasto i wykrawamy ciastka; czas pieczenia może być różny, bo zależy

In my kitchen
Marmurkowy mieszaniec jagodowo śliwkowy 101

Moja rodzina  jak i ja uwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie . Składniki  ( na tortownicę 32 cm ) 2 szklanki mąki tym 405  8 jajek  1 szklanka cukru(...)się połączyły , jak mamy nasze cisto dobrze utarte dodajemy nasze wcześniej ubite białka i delikatnie łyżką łączymy naszą masę jajeczną z białkami tak aby nie stracić puszystości .  Jak już mamy ciasto gotowe , tortownicę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie wylewam ciasto a na wierzch ciasta wykładam śliwki i jagody , i wstawiam

Mój Smak
Placek z jabłkami 210

jasny puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego wcześniej ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą część oddzielnie rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec trzy placki. Ciasto pieczemy w temperaturze

In my kitchen
Kora Dębu 206

wersja popularnego ciasta, które jest znane i bardzo lubiane. Delicje zastąpiłam biszkoptem z galaretką , który imituje te popularne ciasteczka. Ciasto wygląda dość ciekawie w przekroju. Polecam w tej wersji lub podstawowej, czyli z delicjami w środku :) Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów mielonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy cappuccino(...)kawą cappuccino. Delikatnie  łącze  z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty. Na  wkładkę  ubijam białka dodając po jednym żółtku i po dwie  łyżki  cukru.  Dodaję   mąkę

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne kokosanki na białkach 126

Uwielbiam kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu(...)metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną). Smacznego * przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami Wraz z innymi blogerami biorę udział w zabawie - Ciasto na niedzielę. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie białek. Wraz ze mną piekli

Słodkie okruszki