ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:266/932)

SzaFran Spaghetii 160

tylko się zagotują składniki wyłącz ogień. Pokrój szynkę w cienkie, drobne pask i. Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę oraz oddziel żółtko od białka. Białko możesz wykorzystać dodając je do jajecznicy lub ciasta. Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj. Gotuj na małym

Pasje Jolki
Rolada pomidorowa 1596

żółtka) dolewając stopniowo gorącą wodę. Stale miksując dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i starty ser. Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy na blachę (wymiar 25x35) wyłożoną papierem i pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta.  Wykładamy i    studzimy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka tulipan na białkach 205

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor

charlotte gotuje
Beza z bitą śmietaną i owocami 174

już można zaszaleć :) Ja wykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu.  SKŁADNIKI: BEZA: 6 białek 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny WYPEŁNIENIE BEZY: 500 ml śmietanki 36% łyżka cukru  5 kropelek aromatu

Serce zamknięte w formie pyszności
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 192

cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować  powidłami śliwkowymi

Kulinarny karnet Christophera
Babka tulipan 179

jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.  Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 części.  I część dodać kisiel pomarańczowy.  II kakao  III mak  IV kisiel wiśniowy  Wszystkie masy dokładnie

Kuchnia Danusi
Białkowa babka 107

pieczenia, 100 g masła. Przygotowanie:   Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut

Aga w kuchni
Jagodzianka na pocieszenie 173

cukru. Z wyrośniętego ciasta formujemy na ręce małe płaskie kulki, na środek dajemy łyżeczkę borówek i zagniatamy ciasto tak aby owoc był szczelnie zamknięty w cieście. Gotowe kuki układamy na blaszcze. Smarujemy je białkiem i pozostawimy 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. Można polać je gdy ostygną lukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
drożdżówki z budyniem 166

instrukcją na opakowaniu. Przekładamy ciasto na  stolnicy i rozwałkowujemy na prostokąt.  Smarujemy ciasto budyniem i zwijamy je na dwie części. Kroimy z ciasta pasy i przekręcamy jedną końcówkę. Smarujemy drożdżówki białkiem i przekładamy na blaszkę. Pieczemy 40 minut w 180 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
KOKOSANKI 177

puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Piec ok. 15 minut

RAROSSA
Babka cytrynowa z makiem. 291

Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem.  Ja używam formy silikonowej

Miksturownik
Babka adwokatowa 236

żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia

Ala piecze i gotuje
Babeczki do herbaty 148

Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Szarlotka z różową pianką 356

mnie bez. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielić od białek. Margarynę posiekać nożem wraz z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka(...)cynamon, wymieszać i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Odcedzić i wystudzić. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier i kisiel wiśniowy. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć

Gospodyni Miejska
Urodzinowy torcik 114

cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle  ubijając. Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec(...)stanie się puszysta.  masa śmietanowa:  Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta  posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania

Darcia w kuchni