ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:268/932)

Fale Dunaju ze śliwkami 152

Lekko kwaśny smak śliwek sprawia,  że ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza.   Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa(...)kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Ucierając dodajemy po jednym żółtku.  Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciastaCiasto dzielimy na dwie równe części.  Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy.  Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną

Pyszności Słodkości
Fale Dunaju ze śliwkami 167

jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra(...)łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę

Salonik smaków
Babeczki z karmelem i orzechami 105

zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i orzechami. Oczywiście orzechy z zeszłorocznego zbioru ; ) Babeczki z karmelem i orzechami Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Pianka: 2 białka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli Karmel: 15 dag orzechów włoskich 2 łyżki masła(...)łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Ciasto : Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor

Lawendowe Niebo
Placek do barszczu 170

szczęście mi się udało. Farszu też robiłam ciut więcej, więc też podam zastosowane proporcje. A po oryginalny przepis zapraszam konkretnie TU . Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe(...)jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Dzielimy je na 2 części. Farsz: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują

Kolorowy Przepisownik
Owocowe szaleństwo 135

Szybkie, proste i smaczne ciasto do zrobienia z każdym rodzajem owoców. Ja oczywiście tym razem mam jeżyny :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 25 dag margaryny - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do posypania - owoce Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)cukier a pod koniec ubijania po jednym żółtku. Makę z proszkiem do pieczenia mieszamy na najniższych obrotach dodając stopniowo wcześniej przygotowaną masę z białek. Do powstałej masy dodajemy ostudzoną margarynę, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną blachę a na wierzch przekładamy umyte owoce. Ciast pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) 74

rozgrzany  olej  nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki delikatnie się nie zarumienią. Placki z cukinii z mąką z pestek dyni świetnie smakują w towarzystwie  sosów  lub  sałatek . Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość energetyczna 415 kcal 59 kcal Białko 21 g 3 g Tłuszcze(...)czerwcu Najnowsze przepisy Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) Rabarbar pod kruszonką Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy) Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny Sernik królewski Bułki wrocławskie Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Artykuł Placki z cukinii z mąką

WegePrzepis
Torta di riso- Ciasto ryżowe 222

szczególności Toskańczycy, nadal nazwaliby to ciasto Torta di riso?  Zwał jak zwał, ciasto wyszło super pyszne, lekkie i puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać(...)skórkę i sok z cytryny, miękkie masło, serek, śmietanę i namoczone w rumie rodzynki. Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Natłuszczamy tortownicę, obsypujemy bułką tartą, (są tacy, którzy zamiast bułki używają 20 g cukru…ja nie próbowałam) wlewamy ciasto i pieczemy 25/30 min w 180°C. Studzimy, podajemy letnie lub prosto z lodówki. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher 1681

gorzkiej czekolady4 łyżki nutelli  1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowychDekoracja:1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowychczekoladowa posypkasok z limonki do nasączenia blatów ciastaPrzygotowanie:Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo cukier i żółtka. Wlewamy po jednym żółtku, żeby nasza masa się nie zważyła. Ucieramy cały czas mikserem, aż masa będzie(...)bardzo delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto będzie suche blaty ciasta trzeba skropić sokiem z limonki.Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę

Lawendowe Niebo
Kruche ciasto z owocami leśnymi 257

długo nic nie było, ale dziś mam dla Was ciasto z owocami leśnymi. Składniki na kruche ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru Składniki na budyniową masę: 5 białek 1 szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego(...)folię i zamrażamy. Blachę 33 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta i lekko przyklepujemy dłonią, Podpiekamy na złoty kolor w 190 stopniach przez 20 min. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy spód już wystygnie, ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce  wsypujemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając

Panda i jej świat
Sernik z serków homogenizowanych 163

. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodawać serki homogenizowane i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy

Domowa Cookierenka Agi
Tarta ze szparagami i oscypkiem 120

szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy(...)1x1cm), podsmażamy w rondelku wraz z posiekaną cebulką i czosnkiem, około 4-5 minut.  W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka, białka, jogurt i przyprawy, dodajemy podsmażone składniki. Wylewamy od razu na podpieczone ciasto (ciasto po wyłożeniu formy pieczemy 10 minut), 1/2 pęczka zielonych szparagów która nam została, układamy wzdłuż, na nich układamy pokrojone oscypki. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto ze śliwką 149

natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 24x30. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Ciasto ucierane ze śliwkami 160

przepisów właśnie na tego typu ciasto.  Dzisiaj kolejny, tym razem ze starej książki kucharskiej koła gospodyń.  Ciasto genialne. Zajrzyjcie do Edytki , która pokazuje u siebie niemalże identyczne ciasto.  Nie umawiałyśmy się na wspólne pieczenie, ale zupełnie przez przypadek nam wyszło.  Nieźle, prawda?     Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 130 g masła szklanka cukru (dałam niepełną(...)Dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać.  Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.  Utrzeć do wymieszania składników.  Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.  Przełożyć do przygotowanej formy.  Na wierzchu ułożyć ciasno umyte, przepołowione śliwki.  Piec przez około 50 minut (do suchego patyczka).  Po upieczeniu

Sto kolorów kuchni
Gofry brukselskie 1921

wylwania się za rowki gofrownicy.  Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania.  Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie(...)małej ilości letniego mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier.  Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze

Mia Cucina Sofieta
Keks gorzowski 133

wiadomo dlaczego właśnie landsberski ? no właśnie, dlatego że użyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny 1 szklanka orzechów włoskich skórki(...)proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo