niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu. Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony(...)jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody szczypta soli Sos mango: 2 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki Przygotowanie: Ciasto Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Wiórki kokosowe zmiksuj porcjami
SzczyptaSmaQgruszkami , które niedawno prezentowałam jest dość kaloryczne, dlatego następne przygotowałam w zdrowszej wersji. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki i bez białego cukru. Jeśli użyjemy odpowiedniej czekolady – jest bezglutenowe. Nie ma proszku do pieczenia – rośnie wyłącznie na ubitych białkach(...)Użyłam do niego mielonych migdałów, które idealnie komponują się z gruszkami. Cukier kokosowy i malibu przemycają do ciasta nieco kokosowego posmaku. Ciasto ma delikatną konsystencję, cudownie namaka od słodkich gruszek i jest bardzo wilgotne – wspaniałe! Zdecydowanie najlepsze jest jedzone na ciepło. Ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki: 4 słodkie, soczyste gruszki 4 duże, ekologiczne jajka 1 czekolada deserowa
Poezja smakułyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapianka* 5 białek* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1 szklanka cukru* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga(...)margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor.Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Kiedy spód już jest chłodny ubić białka z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać proszek budyniowy
Mix smakuciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Składniki: 150 g migdałów 400 g gorzkiej czekolady 25 g kakao 250 g drobnego cukru trzcinowego 250 g masła 1 łyżka mielonego imbiru 6 jajek lukier: 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 50 g kakao(...)małym ogniu. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać imbir i zmielone migdały a następnie po 1 żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. metalową łyżką wmieszać do ciasta delikatnie trochę piany żeby rozrzedzić ciasto, a następnie delikatnie wmieszać resztę piany. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 o C przez
Mama Gotujezostawiamy do smarowania pierogów podczas sklejania. Kolejno dodajemy 2 łyżki oleju. Na tym etapie ciasto należy zacząć wyrabiać ręcznie dolewając powoli i ostrożnie gorącą wodę. Ciasto winno mieć elastyczną, nie lepką konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki podczas wyrabiania. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na chwilę na bok w misce (czas przygotowania farszu i nagrzania wody(...)łyżeczkami śmietanki 30%, cały czas kręcimy. Roztopioną czekoladę łączymy widelcem z serem. Etap końcowy: Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kółka. W każde umieszczamy farsz (u mnie 1 1/2 łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy po 2-3 s od czasu
Słodkie okruszkimleko, 1 i 1/2 szkl cukier, 1 szkl budyń waniliowy, 2 opak jajko, 1 szt żółtka jaj, 5 szt Składniki na bezę białka jaj, 5 szt cukier, 1/2 szkl Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w plastyczną masę. Wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20 minut. Wszystkie składniki masy serowej
Gotowanie moimi oczamisolą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie(...)dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem
Kubki smakukakao). Zestawić z ognia do wystudzenia. Do zimnej masy dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto ostrożnie wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty, tak aby ich nie poprzesuwać. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego
Nie tylko w kuchniogień ciasto, takie pyszne, że ach! Wzorowałam się na tym przepisie. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki soku z cytryny ponadto(...)lodówce. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w ok 1,5 cm kawałeczki. Jogurty zmiksować z wiórkami i budyniem. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać. Pierwszą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja po prostu wysypałam moją "kruszonkę") na wyłożoną papierem do pieczenia
6niebowyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła(...)Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier oraz rozpuszczony chłodny olej kokosowy. Do żółtek dodać 1 całe jajko, posiekane bakalie, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie wymieszać z ciastem. Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać do przygotowanej foremki i piec przez ok 34 minut
Ola la LCHFbudynie śmietankowe 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 całe jajka aromat np. pomarańczowy polewa z białek 4 białka pół szklanki cukru 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania 1. spód zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia schłodzić w zamrażarce 2. żółtka zmiksować z jajkami i cukrem aż osiągniemy puszystą masę(...)czas miksując, aż do wyczerpania składników. na koniec dodać olej. 3. na tradycyjną blachę do ciasta wyłożyć pergamin. Wyłożyć spód. ( ja tarkuję na tarce z dużymi oczkami)Następnie wylać przygotowaną masę serową i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut 4. białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na gorący upieczony sernik
Darcia w kuchniciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka śmietany szczypta soli 0,5 opakowania cukru waniliowego Na wyłożenie: 0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego 1 opakowania cukru waniliowego 2 białka(...)dodawałam) brązowy cukier do posypania Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby ser był bardziej słodki
peggiwkuchnijeszcze około 5min. Studzimy. Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierogi, a następnie smarujemy je białkiem. Pieczemy około 20min. aż się zrumienią
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/przez około 30 minut. Ciasto studzimy. Na ciasto wykładamy równą warstwę masy kajmakowej a następnie owoce. Mus czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem koniaku i wody. Dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym żółtku energicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Dodajemy
Pyry na Gazsmaczne i efektowne. Polecam. Ciasto makowe 50 dag maku 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy Mleko, olejek migdałowy Mak sparzyć mlekiem, zmielić 3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mak, mąkę z proszkiem,olejek i pianę z białek. Masa serowa(...)cukru 8 jajek 4 łyżki grysiku 0,5 kostki margaryny Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje
Praktyczna pl