ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:281/932)

Ciasto a'la Kopiec kreta 623

tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp(...)upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę . Na końcu można dodać płatki

Słodkości i nie tylko
Pyszne ciasto z borówkami 127

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g) opakowanie cukru wanilinowego sok z połowy cytryny  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec(...)Lekka pianka waniliowa: Białka ubić na sztywną masę, dodając połowę cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy.  Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec z termoobiegiem

Humanistka w kuchni
Sernik krakowski 252

posmarowania wierzchu sernika Wykonanie: Do mąki dodajemy cukier, masło, jajko i siekamy je i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 2/3 ciasta, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Odkrojoną część wałkujemy na placek o wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)miksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta

psgotujemy
Rolada w serduszka z kremem czekoladowym i truskawkami 114

szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek     Przygotowanie:   Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste!). Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z chudą, okrągłą końcówką. Płaską, dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier(...)pokojowej! (w szczególności jajka i woda). Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksować. Strumyczkiem wlać wodę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do piany. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ostrożnie przełożyć ciasto na papier do pieczenia z serduszkami

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto malinowy król, z malinami, kakaowym biszkoptem, masą oraz galaretką. 171

się robi", a część wykorzystałam do ciasta. Ciasto jest bardzo pyszne, bardzo polecam Wam wypróbowanie go. Składa się z kilku warstw: kakaowego biszkopta,malin, masy białej, masy kakaowej, malin i galaretki.  W przekroju pięknie wygląda,jest przepyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na kwadratową blaszkę 25x25cm BISZKOPT: -3 białka  (zostają z masy) -1 jajko -1 łyżka(...)wraz z kakao mieszamy w miseczce, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, biszkopt pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. MASA : -250g margaryny -3 żółtka (białka idą do biszkopta) -1 łyżka mąki -2 budynie śmietankowe po 40g -1 l mleka -3/4 szkl cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto ORKISZOWIEC 194

Ciasto z orkiszem to typowo prozdrowotne ciasto w którym główną rolę odgrywa świeżo gotowany orkisz. Jest on skarbnicą białka, witamin z grupy B czy też niezbędnych aminokwasów. To także źródło cynku, potasu, żelaza, błonnika oraz cennego kwasu krzemowego. Z 300-350g orkiszu zrobimy 2 małe foremki aluminiowe do ciasta o wymiarach 22cm/9cm. Oczywiście w cieście znajdzie się

Kuchnia PROzdrowotna
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 156

cukru (proszek) 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm  3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki na rozgrzanej(...)teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek)  na wierzch placków wykładamy plastry truskawek i lekko wciskamy je w ciasto (możemy też smażyć placki bez truskawek w cieście, mi trochę się przypaliły kiedy obróciłam placek na drugą stronę) usmażone placki podałam z twarożkiem i truskawkami SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto cytrynowo-waniliowe 126

przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.  Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Do gotowej masy dodajemy żółtka i otartą skórkę z jednej cytryny - lekko mieszamy.Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta na przemian z rozpuszczonym masłem. Masę mieszamy łyżką, a następnie przelewamy do prostokątnej

Słodkie Przyjemności
Tarta cukiniowa 146

odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek(...)zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
murzynek z bitą śmietaną 375

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto: 265 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru (2 łyżki odkładamy) 250 g masła 125 ml wody 5 jajek 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem oraz kakao. Zestawiamy z ognia(...)odstawiamy do przestudzenia. Białak oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę oraz żóltka. Dokładnie miesamy. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkamy cukru. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
przekładany jabłecznik mojej Babci 139

kwadransa.  Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.  Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać(...)masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.  Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 151

zwartą konsystencję, żeby można je rozwałkować. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty – odcedzić. Zmiksować z ricottą i wymoczonymi grzybami (jeśli używacie), doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować (ok. 3 mm). Wycinać okręgi min. 10 cm średnicy (ja używam miseczki 12 cm). Liczba okręgów powinna być parzysta – z podanej ilości wychodzi około 6-8 pierogów(...)osób. Na połowie wyciętych krążków układać farsz (zostawić wolne brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz ostrożnie przykrywamy pieroga drugim krążkiem ciasta i zagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone

Pociąg Do Kuchni
Truskawkowe pole 205

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut.  Masa truskawkowa: 1 kg świeżych

Apetyczna babeczka
Ciasto z truskawkami i kruszonką 116

sezon na nie zbliża się wielkimi krokami! 1 godzina 1 blaszka składniki: ciasto: 1 szklanka mąki 120 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 600 g truskawek opakowanie małego cukru waniliowego (około 6g) beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 16 g cukru(...)gęściej tym lepiej ☺ Masło na kruszonkę roztopić w garnuszku, odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na truskawki. Roztopione masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma, a następnie kruszyć nad blachą z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy, bez termoobiegu przez ok. 50 minut. Polecam podać ciasto posypane

Ania i Marcin gotują
Cukiniowe cudo - 180 kcal? 236

dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne! Ale smaczne bez dwóch zdań, co jest najważniejsze, czyż nie mam racji? No to bierzcie cukinię do ręki i lecimy! SKŁADNIKI: - białka jaj 2 (+szczypta sody oczyszczonej) - odżywka białkowa(...)białka wraz z odrobiną sody oczyszczonej *** Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni *** 3) PORZĄDNIE odsączamy cukinię z wody. Naprawdę BARDZO! :* 4) Do białek dodajemy cukinię, jabłko, odżywkę i kakao. Mieszamy. 5) Wykładamy naczynie ciastem (ja dodałam jeszcze do środka i na wierzch jeżyny) i wkładamy na 40 minut do piekarnika. WYJMUJEMY I KONIECZNIE CZEKAMY AŻ OSTYGNIE! : * CIACHO

fitolarun.blogspot.com