ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:287/932)

SERNIK WIEDEŃSKI 167

Sernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową.   SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem oraz(...)gładką masę. Następnie stopniowo wlewać stopione masło i dalej ucierać, dodać mąkę lub budyń  i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół

RAROSSA
Sernik tradycyjny 174

ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: kilka łyżeczek kakao Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian pozostałe składniki. Ciasto umieścić w  blaszce 34x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cieniutką warstwą kakao. Można użyć zwykłego kakao (wówczas posypujemy przez sito) lub np. Puchatka.  Masa serowa(...)upodobań bakalie(niekoniecznie) Ser zmielić razem z masłem, dodać żółtka, cukier i pozostałe składniki. Krótko utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto delikatnie, małymi porcjami aby nie zmieszać z kakaem. Wyrównać. Można narysować wspomnianą kratkę widelcem. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia

Praktyczna pl
Sernik z ricotty i mascarpone 235

pomysłów na to tradycyjne ciasto. Tym razem odchodzę od polskiej tradycji i bazuje na dwóch włoskich serkach. W roli głównej ricotta i mascarpone - sernik lekki, kremowy, dla mnie pyszna odskocznia od twarogowego nadzienia. A towarzystwo ulubionych owoców tworzy wręcz duet idealny :) SKŁADNIKI serek ricotta 250 gram, serek mascarpone 150 gram, 2 białka, 2 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki(...)margaryny, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Ricottę, mascarpone, cukier, mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki.    Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy

Mój Smak na Życie
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 169

łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier (partiami), żółtka (jedno po drugim), olej, a na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) formę o wymiarach 24x24 cm (lub 26x26(...)minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka, olej, przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) również o wymiarach 24x24cm (lub 26x26 cm). Piec

MyCookBook.pl
Tarta truskawkowo-porzeczkowa 140

przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć, to należy zmniejszyć ilość porzeczek. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie   400 g czerwonej porzeczki 350 g truskawek 3 białka + szczypta soli 125 g cukru WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki(...)ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.   Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą formę do tarty lub formę tortową (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem

Passions hobbies life
Kwiatki karnawałowe 117

kwiatuszki. Następnie ze środka, również wycinać kawałki ciasta, które posłużą nam jako listki. Listki jak i kwiatki, lekko ponacinać. Zrobić z ciasta małą kulkę, lekko spłaszczyć i naciąć nożem.. Wszystkie elementy kwiatka, skleić za pomocą białka. Na głębokiej patelni, rozgrzać tłuszcz, wkładać kwiatki i piec na złoty kolor. Kwiatki wykładać za pomocą łyżki cedzakowej, na ręcznik papierowy

Kuchnia Danusi
Babka ucierana z chałwą 199

puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością. W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis na ucierane ciasto z dodatkiem chałwy, postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-) Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)chałwą. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Przedwakacyjne ciasto z borówkami 191

cieście znakomicie zamiast amerykańskiego odpowiednika. Puszysty placek borówkowy Składniki: (na formę o wymiarach 22x30 cm) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g masła 120 g budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka cukru(...)przez minimum 1,5-2 godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.  Wyjąć ciemne ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce, do formy, lekko uklepać. Podpiec w 180 st. C. przez 18 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować piankę: Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami 90 g cukru. Następnie powoli wlać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z rabarbarem i serem 63

cukru kokosowego (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym) 25 g. mąki pszennej 20 g. masła Oraz: około 3 łyżek mąki do podsypywania 1 białko cukier puder do posypania (opcjonalnie) Z odważonej mąki i cukru na ciasto weź 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki i wsyp do miski. Wlej ciepłe mleko i wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj aby nie było grudek(...)rozpuść i ostudź. W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier i sól. Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj masło i jajko. Wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Z podanych składników zagnieć w miseczce kruszonkę. Rabarbar wrzuć do rondelka razem z cukrem

Delicious Place
Ciasto z kremem dyniowym 242

uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko

Mała Cukierenka
Jabłecznik z bezą 155

żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę, zagnieść szybko rękoma, aż powstanie gładkie ciasto (może się trochę kleić). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie (bez boków) równą warstwą rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni.   Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (moje(...)soczyste, więc odlałam z nich nadmiar soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać i wyłożyć bezpośrednio na podpieczony spód ciasta. Piec dalej przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.   Pod koniec pieczenia białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i delikatnie wmiksować w masę (można to zrobić ręcznie). Pianę wyłożyć

Simply Food
Murzynek 169

Ciasto, które wszyscy znają i kochają, tradycyjny murzynek polany polewą czekoladową. Murzynek Składniki: - 250 g margaryny  - 2 szklanki cukru - 1 op. cukru waniliowego - 0,5 szklanki mleka - 4 łyżki kakao i 3 łyżeczki na polewę - 4 jajka - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszki do pieczenia - 100 g masła - 3 łyżki wody Przygotowanie: W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy(...)waniliowy, mleko i 4 łyżki kakao. Odstawiamy do ostygnięcia. Do letniej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z powstałą masą. Gotowe ciasto wlewamy do dwóch form 14x25 lub jednej większej. Pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach C. Masło, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki

Kulinarne życie
Babka czekoladowa 157

Kiedy Rodzinka zgłosiła zapotrzebowanie na ciasto czekoladowe to postanowiłam to wykorzystać i upiekłam babkę czekoladową, która mnie zachwyciła na blogu Oli . Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo smakuje nawet osobom, które nie przepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)! Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową , marchewkową , wielkanocną , i babkę(...)dobrze miksując po dodaniu każdego żółtka. Następnie dodajemy na zmianę po trochu sera i po trochu mąki aż do wyczerpania obu składników. 3. Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie łączymy je z ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy do dokładnie natłuszczonej foremki, którą dodatkowo oprószyłam kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

UgotujmyTo.pl
Strucla makowa 336

aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno, dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę - ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku - osączony mak zmielić 3 razy(...)dodać żółtko utarte z cukrem na puszystą masę (można dodać tylko część utartego żółtka, jeśli masa robi się za rzadka) oraz pianę z białka ubitego ze szczyptą soli, dokładnie i delikatnie wymieszać - wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem - masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając

Smakołyki Bereniki
Murzynek z gruszkami 231

Wyśmienity,  znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne  :). Sprawdźcie sami. Składniki : 1/2 kostki masła 1 i 1/2  szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich(...)ostudż. Do ostudzonej masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią do dołu. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut

Słodkości i nie tylko
Muffiny serowe z czereśniami 178

cukrem ucieramy. Oddzielamy białko od żółtka. Cały czas miksując dodajemy żółtko. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy i dodajemy do masy. Przygotowaną masą serową dodajemy na ciasto. Wtykamy czereśnie. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.30-40 minut. Upieczenie sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu muffinki muszą ok. wystygnąć , by ser zrobił się

Ostra na Słodko