ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:291/932)

Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 167

Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią.  Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką

vegetanie
Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :) 126

oliwek, tak aby się zeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było

vegetanie
Kluski leniwe 192

szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka, mąkę, cukier i mieszamy. Dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy ostrożnie, aż powstanie jednolite, lepkie ciasto. Stół lub stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych częsci, każdą z nich formujemy w wałek o średnicy ok 3 cm i tniemy

Zawsze głodna!
Muffinki z dodatkiem wina. 123

czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać do mąki,dokładnie wymieszać ( np.robotem kuchennym ). Białka ubić na sztywną pianę,dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do wysokości 2/3 i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C ( z termoobiegiem 160 C ). Piec

Przepisy i porady kulinarne
Soda oczyszczona - niezbędna w każdej kuchni. 89

ciemniejszą barwę. Wystarczy dodać 5 g sody na 50 dkg ciasta.                            ********** Soda służy również jako środek usztywniający pianę z białek - wystarczy dodać szczyptę sody

Przepisy i porady kulinarne
marchewki z ciasta 254

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/marchewki-z-ciasta.html  Składniki: Ciasto 1 1/2 szkl. mąki pszennej 100g twardego, zimnego masła 100ml gęstej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1 jajko i 1 żołtko 2 łyżki mleka do barwnika(...)pieczenia, wszystko posiekać nożem, a następnie krótko zagnieść jednolite ciasto.Odstawić do lodowki na 2 godz.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm Białko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski, paskami ciasta dość ciasno owijać metalowe rurki, po zawinięciu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.U

w mojej kuchni
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 155

papierze i z papierem przesunęłam na blaszke- Pozostawic do wyrośnięcia około 1 godziny. Pieczemy  w temperaturze 200°C przez 20-25 minut Gdy ciasto sie piecze ,przygotowujemy glazure mieszając cukier puder z białkiem. Zaraz po upieczeniu smarujemy  posmarowac cisto glazurą iwstawiamy na 25-30 sekund   do piekarnika.Przepis z Włoch... La levadura con pasas y INGREDIENTES

w mojej kuchni
Babka trójkolorowa 122

dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto podzielić na 3 części.Do jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać

Mix smaku
GOFRY Z NUTELLĄ 148

pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe! Pycha

Ostra na Słodko
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 211

pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 6 g drożdży instant  250 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Do posmarowania białko 1 łyżka mleka mak sezam Przygotowanie:  Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Ciasto podzielić

Ala piecze i gotuje
Pierniczki doskonałe! 131

i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na płaty grubości

Smakowity Blog Kulinarny
Ciepłe lody domowej roboty - jak zrobić? 327

Piekąc różnorakie ciasta, bywa, że wykorzystujemy jedynie żółtka. Cóż z tymi białkami począć? Bezy , pavlova? A może to samo ale w innej formie, coś za czy szaleją dzieciaki a dla Ciebie będzie wspomnieniem dzieciństwa? Zimowy sposób na zaspokojenie małych lodożerców. Czytaj więcej

Farmażony
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 145

plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać. Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić w formie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne i puszyste pancakes. 374

jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Pancakes ładnie rosną i nie powinny opadać podczas smażenia. podawać z ulubionymi dodatkami

Malinowe Pocałunki
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 154

łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 8 minut. Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany

Kulinarny karnet Christophera