ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:299/932)

Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką 232

śliwki-placek ze śliwkami jest genialny ! szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół(...)folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut. 3Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę . Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180 st.C. Odstaw do wystygnięcia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką

Z Kuchni Do Kuchni
Wytworny tort czekoladowy 136

blaty zaczynają się ślizgać po paterze? Nic, tylko wziąć dwa głębokie oddechy, zamknąć oczy i powiedzieć sobie, że z urodzinowego tortu zawieziemy na rodziny obiad przepyszne(!) mało urodziwe ciasto, które z trzęsącymi uszami zje się po cichu w fotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić(...)rondelku, a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.Ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy około 40 minut. Zimną kremówkę ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru waniliowego. Odstawiamy do lodówki

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką 126

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek   Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier

Smaki Natalii
pyszne domowe gofry 172

łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy z solą na sztywno a następnie dodaje je do ciasta i np. przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1185

skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką(...)powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce z grubymi

Mała Cukierenka
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 565

skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką(...)powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce z grubymi

Mała Cukierenka
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 243

mąż „do porannej kawy idealne”. Sprawdźcie sami ☺ 1,5 godziny ok. 16 kawałków składniki: kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 40 g cukru Łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek kostka masła budyń: jedno opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka beza: 5 białek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 g cukru owoce: 600 g śliwek węgierek 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej wykonanie: Owoce umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń ugotować jak wskazano na opakowaniu, pamiętając aby użyć mniejszej ilości mleka (300 ml). Białka, pozostałe z żółtek ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier a na końcu mąkę

Ania i Marcin gotują
(nie)marcińskie rogale Ewy Wachowicz 240

smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:) składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 kg mąki pszennej szczypta soli 6 jajek 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła nadzienie

6niebo
Drożdżowe pierniczki 125

Składniki: (na dwie blaszki pierniczków)   Ciasto: 500 g mąki pszennej  50 g drożdży  1 łyżka masła  1 łyżka miodu  2 łyżki cukru trzcinowego  ½ szkl wody  1 łyżka przyprawy do piernika  dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie)     Lukier:  1 białko  1-1,5 szkl cukru pudru  łyżka(...)Przygotowanie:   1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. W innym naczyniu rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze wyrobić (rękami lub mikserem) do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).   2. Po tym czasie cienko rozwałkow ać, za pomocą foremek wykrawać pierniczki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z gruszkami i białą czekoladą 139

ciasto jest pieczone w tortownicy z kominkiem, ja niestety takiej nie mam i piekłam w formie od babki.  Miałam małą przygodę przy wyjmowaniu, bo za wcześnie próbowałam wyjąć ciasto, ale udało mi się je uratować.  Ursa  jeszcze raz dziękuję za przepis.     Składniki (tortownica 20 cm z kominkiem) 100 g białej czekolady 125 g masła(...)Dodać przestudzoną czekoladę i razem utrzeć, aż wszystko się wymieszać.  Używając metalowej (!!!) łyżki dodawać naprzemiennie mąkę i mleko i mieszać.  Białka ubić na sztywno.  Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami.  Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać.  Położyć na ciasto gruszki pokrojone w plastry.  Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać.  Wstawić do piekarnika

Sto kolorów kuchni
Kruche Walentynkowe serduszka 163

ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud.  Składniki na kruche ciasto: 250 g masła 125 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka(...)cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać z niego serduszka i ponakłuwać je widelcem. Teraz czas na masę kokosową. Wszystkie składniki umieścić w garnku i prażyć je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka). Przestudzoną masę kokosową wycisnąć

Świat Ciasta
Łącki przekładaniec 164

łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć, będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia. 400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki

W garach u Gosi
Murzynek z bananami i śmietaną 148

całkowitego rozpuszczenia. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Do wystudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z blaszki

Kuchnia Pokoleń
Piernikowy sernik z czekoladą! 117

opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy do piernika - 150 g czekolady gorzkiej(...) ubij na sztywno. Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową

SMYKWKUCHNI
Sernik na ciemnym spodzie 237

łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 3 żółtka Masa: 1,5 kg twarogu 5 jajek + 3 białka 1 budyń śmietankowy 2 szklanki cukru cukier z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, może się trochę sypać ale to nic. Wystarczy zbić w jako taką kulkę aby podzielić na dwie części. Jedną część cista wykładamy

Pelusiowa Kuchnia
Omlet z wątróbką i warzywami 216

niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju. Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami. Przygotowujemy ciasto na omlety. Do mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka i mieszamy. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy(...)patelni rozgrzewamy olej, wykładamy połowę ciasta, na niej układamy połowę wątróbki z warzywami i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy na średnim ogniu i teraz najtrudniejszy moment: odwracamy naszego omleta na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny