ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:301/932)

Szarlotka z gruszkami 163

większą część rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm) zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.  Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek  1/2 szkl. kaszy manny szczypta soli Białka ubijamy  z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier(...)całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny. Na kaszy układamy pokrojone w plastry gruszki, a na gruszki wykładamy pianę białkową i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 170 st. C na ok 35 minut. Przepisy na pyszności z gruszkami znajdziecie także u: Gosi , Edyty,   Doroty , Ani , Agnieszki oraz Julianny . Zobaczcie koniecznie

Cynamonowe szczęście
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 254

procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Jeżeli jednak ciasto okazałoby się zbyt rzadkie możemy dodać niewielką ilość mąki - jeżeli natomiast zbyt gęste - mleka. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto lekko ugniatamy, a następnie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na godzinę. Następnie ciasto odrobinę podsypując mąką rozwałkowujemy w proporcji(...)równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta zostawiając wolne brzegi. Następnie składamy jak list, "sklejamy" brzegi i rozwałkowujemy, tak aby znów powstało ciasto w proporcji 1:3. Ponownie rozwałkowujemy ciasto tworząc prostokątny kształt i ponownie składamy w list. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na 30 minut. Po tym czasie znów rozwałkowujemy ciasto (w proporcji

Słodka Strona
Sernik z serków homogenizowanych 142

podanych składników na spód zagnieść ciasto. Przygotowaną wcześniej formę wyłożyć cienko ciastem i nakłuć je widelcem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec na rumiano. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć na jednolitą masę. Powstałą masę połączyć z serkami homogenizowanymi. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie mieszając połączyć

Lubię to gotuję
Ciasto GÓRA LODOWA 363

Ciasto GÓRA LODOWA – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda apetycznie i uważam, że jest proste w przygotowaniu. Składa się z delikatnego, kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z wanilią i mlecznej polewy. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Moim domownikom bardzo smakowało, będzie idealne na rodzinne spotkanie. Inspirację na to ciasto znalazłam na stronie przyślij przepis. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto GÓRA LODOWA Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 80ml oleju 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia biszkoptu: około 180ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić

Mała Cukierenka
Sernik z orzechami 121

placka: 1 ½ szklanki mąki ½ kostki margaryny 5 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera(...)czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie masy serowej. Ser zmielić dwa razy. Białka jaj ubić na sztywno

Tradycyjna Kuchnia
Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami 187

rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa 4 żółtka 4 białka 2 serki almette śmietankowe kilka plastrów wędzonego łososia kapary Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem(...)gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia

Mama Gotuje
MÓJ DOMOWY ORZECHOWIEC 166

pieczenia 1 op.cukru waniliowego   Do przełożenia: ********************************* 1 szkl.cukru 6 białek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne **********************************************************  Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie blaszki tej samej wielkości 26x38cm.Ciasto smarujemy po połowie powidłami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Staropolska babka parzona 151

Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do  tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Najprostsze ciasto drożdżowe 213

miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h).    Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie

Chocolate Muffin Blog
Delikatny tort musowy 234

kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto(...)cukru, każda łyżka ma się całkowicie rozpuścić, przed dodaniem kolejnej. Do czekolady dodać 1/3 ubitych białek, delikatnie wymieszać, dodać pozostałe białka, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w 160 st. przez 23 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Nie zdejmować obręczy z tortownicy. Składniki

moj przepis na
Czekoladowy tort dla dzieci 460

tort dla dzieci z misiami zelkami Nasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi(...)proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram,aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE – mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ciasto do wyłożenej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max.23 cm.). Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min. Po wyjęciu z piekarnika

Domowe Torty
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 168

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa(...)puch, dodając po jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić na kratce w 3 łyżkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 191

szybko rozcierając w palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa makowa: 200 g maku - użyłam mielonego maku BackMit , niepełna szklanka mleka , 4 łyżki miodu , pół szklanki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego kardamonu , 1 łyżeczka cynamonu , 100 g masła , 4 białka jaja . Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego(...)mlekiem z resztą składników i wystudzić.) W tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubej jarzynowej tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, aż lekko się zarumieni. Przestudzić lekko i przesmarować niezbyt grubo dżemem porzeczkowym lub innym kwaskowatym. Białka ubić na sztywno z reszta cukru. Dodać do masy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji 4093

niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika.  Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 225 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy   Warstwa Kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 5 białek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier(...)czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej 75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej

Słodka Strona
Ciasteczka półfrancuskie 112

posmarowania cukier do posypania ciasteczek Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 2 godziny. Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem. Piec ok 10 minut w 200 stopniach do zarumienienia

Smakołyki Asi