polewą czekoladową. Ciasto słodkie - idealne do gorzkiej herbaty lub mocnego espresso. Kto się skusi? :-) Składniki na małą tortownicę: Spód: 200 g krakersów 250 ml kremu czekoladowego o smaku orzechowym (np. nutella) Mus czekoladowy: 250 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka (białka i żółtka osobno(...)pomocą miksera z żelatyną (stopniowo ją dodajemy), a następnie za pomocą łyżki dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy by białka nie straciły pęcherzyków powietrza, i mus wyszedł prawdziwie puszysty. Przekładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie udekorować wierzch :-) 50 g czekolady rozpuścić w małym rondelku z dodatkiem łyżki mleka
Poezja Smaków - blog kulinarnyciasta użyłam winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę wypestkować :). Bardzo polecam i smacznego! Ciasto serowe z winogronami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych(...)dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki
Mała Cukierenkaszklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo(...)pomocą szpatułki. Dodatki: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez
Calzonella.comnasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
Domowa cukiernia Ewygotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam(...)Biszkopt kokosowy: 7. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 8. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. 9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała CukierenkaBabka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis. Składniki*: 4 duże jajka 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 szklanka zwykłego cukru (220 g) 1 szklanka mąki pszennej(...)masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wlać ciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie delikatnie przełożyć
Ugotowaćpieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką
Z miłości do słodkoścismaków które jako całość tworzą niezwykle smakowite ciasto. Polecam. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 /3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia cuk ier waniliow y ( 16 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków(...)czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
Słodka Stronaubijamy jeszcze przez ok 2 minuty, aż piana zrobi się błyszczaca i lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego(...)zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zosawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowy krokant wysypujemy na upieczony i wystudzony spód ciasta lekko dociskająć go dłonią. Mus czekoladowy: 100 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g gorzkiej czekolady 3 jaja (oddzielnie żółtka i białka) 1 łyżka kakao naturalnego pół szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80 ml ciepłej
Zawsze głodna!dodać żółtka. Następnie dalej ucierając dosypywać powoli przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół. Wykonanie masy: Z mleka, cukrów i mąki ugotować budyń. Budyń mieszać intensywnie by się nie przypalił. Gdy zawrze chwilę
Mania WypiekaniaProste ciasto w kształcie pierścienia o niezwykle intensywnym smaku. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima". Składniki: 1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego 1 kubek oleju roślinnego 4 jajka 2 kubki drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 kubki mąki pszennej 1 kubek(...)stopni C. Natłuścić formę do babek z kominem o średnicy 25 cm. Do osobnych misek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę i odstawić ją na czas przygotowania reszty ciasta. Jogurt przełożyć do miski z żółtkami, a następnie tym samym kubeczkiem wsypać dwie porcje cukru. Utrzeć go z żółtkami i jogurtem na puszystą masę
wyzwania kuchenneżółtka 2 jajka przyprawa do sernika 1 budyń waniliowy na bezę kokosową: 3/4 szklanki cukru 6 białek 200 g kokosu szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę składników i zmiksować(...)krótko na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno blaszki i podpiec w 180*C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i piec około 45-50 minut w 170*C. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kokos. Wyłożyć na piekący się sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPołowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru. Kolejno dodajemy żółtka, a potem porcjami twaróg. Dodajemy kaszkę, mleko(...)oraz sok z cytryny. Dobrze mieszamy mikserem. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy
Pyszności Słodkościjest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki(...)ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło. Mniejszą część chowamy do zamrażarki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietany miksujemy wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem budyniowym. Dodajemy
Poezja smakucukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki 0,5 szklanki cukru Dodatkowo : 30 ml ciepłego mleka 2 łyżki kakao Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn(...)wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić . Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w 30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe. Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe
Ladylaura.pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, na końcu mąkę (cały czas miksując). Do ciasta dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy składniki. Na rozgrzany olej układamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarneCiasto W-Zka na kwaśnej śmietanie Skadniki na blaszkę 29cmx24cm: z przepisu Cake Time 230 g miękkiego masła 110 g cukru 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 60 g kakao (wymieszanego z 1/2 szklanki wrzącej wody) 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć(...)żółtkami na jasną, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przestudzone kakao oraz mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy 2-3 łyżki piany, wymieszać. Następnie dodać do ciasta pozostałą ilość piany. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w 170 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka. Ostudzone przekroić na pół
Moja Galeria Smakuchoć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka , 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów . Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji(...)odlewamy nadmiar wody, dodajemy cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą
peanutbuttermonster