ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:312/932)

Kruche ciasteczka 154

dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować

Proste Potrawy
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 191

szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty, by stały się rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub po prostu cukrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pozazdrościłam. 160

Dyniowe ciasto z ciecierzycy*;  ze śliwkami, tahini i miodem  *z ubitym białkiem Ciecierzyce kocham całym sercem (hummus ostatnio moim uzależnieniem), wszelkie wypieki z niej też i dalej miałam z niej kombinować, ale została gdzieś tam zapomniana w czeluściach tysiąca innych rzeczy, aż do chwili, gdy zagościła ona u Weroniki  w wydaniu dyniowym, wiedziałam

More food, love and dreams
Omlet 128

smażenia owoce ewentualnie sos czekoladowy Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Dodać do ubitych białek, zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować. Rozgrzać patelnie z masłem. Wylać ciasto, smażyć na złoto z obu stron. Przełożyć na talerz, udekorować owocami i sosem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Gofry -- cialde 170

gładką masę ,stopniowo dolewając mleko.Dodać ulubiony aromat, przykryć miskę folią i odstawić na 5-10 minut-czas rozgrzewania gofrownicy.Ubić  białka ze szczypta cukru na gęstą pianę.Delikatnie połączyć z ciastem gofrowym. Gofrownice wysmarować  cienką warstwą masła, nalać ciasto gofrowe łyżka wazową na całą powierzchnię gofrownicy i piec 3-4 minuty. Smacznego :) Przepis pochodzi

w mojej kuchni
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 135

krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować

Mania Wypiekania
Szarlotka z bezą 124

jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie pianę ubitą z dwóch pozostałych białek i łyżeczki cukru. Dokańczamy pieczenie, a następnie studzimy w blasze. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Biszkoptowe placuszki z miodem i truskawkami 183

soli   Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki

Kulinarne Inspiracje
Sernik Karakuł 257

utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami , dodać budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Leniwe pierogi 118

pulchną masę, dodać kolejno żółtka, a następnie ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około

królestwo garów
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 355

formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy. Białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę

PastelFood
Pyszne i zdrowe ciacho. 180

dnie układamy warstwę płatków, następnie wylewamy mus i przykrywamy pozostałymi płatkami. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. 1 porcja (przy założeniu, że całe ciasto to 10 kawałków) zawiera: 212 kcal, 4,44 g białka, 2,6 g tłuszcze, 45,9 g węglowodany, 3,9 g błonnik Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

Powiedz dietom nie
Zebra z białek 161

nadal miksując.  Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao a do drugiej 4 łyżki mąki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę

Amatorka kuchenna
Babka szampańska 159

utrzeć z cukrem do białości. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut

Na słodko lub wytrawnie
CHRUST LANY 328

szczyptą soli. Ż ółtka ubijamy do białości, dodajemy mleko, cukier i cały czas ubijając wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej, na łyżkę nabieramy porcję ciasta i wylewamy na tłuszcz tworząc fantazyjne wzorki. Smażymy kilkanaście sekund na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem! UWAGA! Do szybkiego zajadania

Ostra na Słodko
Waniliowy sernik na kakaowym spodzie :) 188

budyń waniliowy Wszystkie składniki na ciasto wyłóż do miski i zagnieć ciasto. Obłóż nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, zostaw niewielką część ciasta na wykrojenie gwiazdek. Następnie przygotuj masę. Wszystkie składniki, oprócz białek połącz za pomocą miksera. Białka ubij i dodaj na koniec do masy, delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód, a za pomocą foremki

Zdrowie na języku :P
Placuszki kakaowo-serowe 187

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.Składniki:270 g serka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier

Kuchnia domowa Ani
Strucelki z makiem 180

odstawiamy do wyrośnięcia.    Odrobinę poprawimy masę makową, czyli dodamy żółtko i pianę z jednego białka.    Mieszamy i masa gotowa.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,      kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 199

masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto  przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej

RAROSSA
Babka piaskowa 239

Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu babki

Salonik smaków
Brownie z masą serową 184

nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:)  Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru  szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa: 250 ml śmietana 30% serek ricotta lub mascarpone(...)cukrem pudrem oraz czekoladą. Należy uważać, żeby masa się nie zagotowała. Pod koniec dodać miód i 3 żółtka. Gotową masę odstawić. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać je do ciasta. Gotowe przelać do formy 20 na 25 cm. piec 30 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kokosanki 299

cukru 4 łyżki mleka 2 białka Masło włożyć do garnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto nakładać łyżką (najlepiej gałkownicą do lodów) na natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do złotego koloru. Poczekać chwilę przed

Moje domowe kucharzenie
TORT KAWOWO KOKOSOWY 202

puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.   Ciasto przełożyć do tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenie (papierem wyłożyć tylko spód ) piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min. Sernik espresso Biały

RAROSSA
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4509

jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić

RAROSSA
Cukier fiołkowy 193

Większą część niewielkiej ilości fiołków jakie mi się trafiły wymalowałam białkiem, ocukrzyłam i wysuszyłam. Fiołki w cukrze będą ciekawą ozdobą ciast. Tę odrobinę jaka mi została, najmniejszych, przerobiłam na fiołkowy cukier - będzie dodatkiem do deserów albo herbaty. Na razie zachwycam się jego delikatnym liliowym kolorem i pięknym zapachem. A przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Pomysł

Smaczna Pyza
Racuchy z jabłkami 306

twarde jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste). Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy

Pudełko rozmaitości
Chleb Kołodziej 269

jajka do posmarowania chleba 1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, mąkę dodając stopniowo - najpierw połowę, wyrabiamy i znów trochę, ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte, odstawać od ręki i nieznacznie się lepić. 2. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w koszyku lub durszlaku. Potrwa(...)wyraźnie zwiększyć objętość.  3. Nagrzewamy piekarnik do 50°C, na spód wkładamy głębszą blaszkę z wodą.  Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami owsianymi, wkładamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 210°C.  4. Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury pieczemy 5 minut, następnie wyjmujemy blaszkę z wodą, zmniejszamy

Kuchnia Prezydentowej
Sernik obłędnie kokosowy ;) 2922

Puszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach , na wierzchu delikatna pianka z kokosem ... Ciasto iście anielskie ;) Prze pis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem " Sernik z wiórkami ". D odałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny(...)gęsta część) budyń kokoso wy ( albo ś mietankowy) 1/4 szklanki mleka 2%   Piana kokosowa: 100g wiórek kokosowych+ odrobina do posypania wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny.  Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy

Czerwona Porzeczka
Piernik domowy 179

czaka na publikację wiele zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale   piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła(...)cały czas miksując. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki keksowe 222

miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. 4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka. 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy

Szefowa kuchni
Kruche z owocami pod bezową pianką 186

składniki  ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2  szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru(...)pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić

Mix smaku
Ciasto migdałowe z czekoladą 208

łyżeczki sody 125 g mielonych migdałów ekstrakt waniliowy   P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto Roztopić w garnuszku czekoladę z masłem. Ubić na puszy stą , białą masę żółtka ze 100 g cukr u pudr u ( 25 g cukru pudru zostawić do masy białkowej ). Dodać roztopioną czekoladę(...)dość gęsta masa. Białka ubić na sztywną masę, dodać resztę cukru pudru (25 g) i dalej ubijać ok. 2 minut. Białka dodać do masy i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i p iec ok. 45-50 min. w 190 C (do suchego patyczka). Polewa czekoladowa W małym rondelku wymieszać cukier

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowo budyniowy 171

Żółtka ucieramy razem cukrem na kogiel mogiel, dodajemy mleko i olej i dalej ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę i lekko łączymy.Białka ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie części które dodajemy do ciasta. Najpierw pierwszą, lekko mieszając, następnie drugą łącząc łyżka. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika

Słodkie Przyjemności
Ciasto Kopciuszek 415

wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt z makiem Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedyńczo żółtka miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać(...)mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki

O kuchni z uczuciem
Gofry z cukinii 191

odsączyć kabaczka z wody. Zawsze musi być jakiś chwyt! Ale co tam! Polecam nie ograniczać się do gofrownicy! Piekarnik- ciasto. 180* 35 minut PATELNIA: omlet, placuszki, pankejki itd. Itd.! Użyjmy wyobraźni!     SKŁADNIKI: - 200g cukinii - 2 białka jaj -35g mąki (u mnie żytnia) - 20g odżywki białkowej (jeśli nie masz dodaj jeszcze 10g mąki oraz jakiś porządky(...)miski - po 15 minutach ( po przygotowaniu i zrobieniu całej reszty) ODSĄCZ Z NADMIARU WODY RESZTA: - białko ubijamy na sztywną pianę - dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie - ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam - pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni! SMACZNEGO!   CIASTO Z MOIMI DODATKAMI: 472KCAL

fitolarun.blogspot.com