ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:312/932)

Mleczne bułeczki 177

wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość (po około 1 godzinie) wyjąć je z miski. Podzielić na 2 części. Z każdej z nich uformować wałek, który następnie podzielić na 6 kawałków. Z przygotowanych porcji ciasta wyrobić bułeczki. Ułożyć je w formie do pieczenia(...)wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzać do 165°C . Przygotowane bułki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 30 minut (do zrumienienia się bułeczek). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić

Ugotować
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 122

Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l) 250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (białka wykorzystamy podczas przygotowywania budyniowej pianki) na budyniową piankę : 5 białek(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. budyniowa pianka : Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy

cucinare
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 204

waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Do rondla wlać szklankę wody(...)chwilkę pogotować. Nie za długo, gruszki nie mogą się rozgotować, tylko lekko zmięknąć. Dodać sok z cytryny i budyń rozrobiony w połowie szklanki. Zagotować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż powstanie szklista piana. Następnie wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.  Bezę wyłożyć na owoce. Piec

na moim stole...
Sernik brzoskwiniowy z kratką 118

stopniowo ser i budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.Z białek ubijamy pianę,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto kakaowe.Z pozostałego ciasta wycinamy kratkę za pomocą specjalnego wałka do robienia kratki ,lub wycinamy nożem cienkie paski i układamy na masie serowej

Bajeczna Kuchnia
Sernik wykwintny 133

dużych jajek, białka i żółtka osobno 250 g masła, o temperaturze pokojowej 6 łyżek kaszy manny 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 1 szklanka śmietany kremówki (30%) ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest(...)krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka na pianę. Do masy serowej stopniowo i delikatnie dodać ubitą kremówkę, białka i bakalie (fot.1) . Wymieszać. Przygotować formę o wymiarach 23 x 35 cm. Wysmarować ją masłem

Świat Ciasta
Ciastka Leśne grzybki 178

masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby • Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, następnie wstawić je do lodówki na 30 minut. • Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części i każdą rozwałkować dość cienko. • Przygotować foremki(...)kółku wyciąć małe kółeczko, w które wejdzie trzonek. • Odrywać po kawałeczku ciasta i w rękach formować trzonki, z jednej strony cienkie, aby swobodnie weszły w wycięte kółeczko spodu grzyba. • Każdy trzonek z grubszej strony maczać w roztrzepanym białku i maku. • Kapelusze piec w piekarniku nagrzanym do180 st.C przez

To co kocham
Bułeczki dyniowe 132

purée z dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C   . Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut (bułki

Ugotować
Biszkopt z masą z płatków owsianych 179

owsianych ( klik ).  Moja mama serwowała nam inne pyszności, a babcia zachwycała drożdżówką i makowcem. Ale to nic - sama nadrabiam przepisami - tymi nowymi i takimi zapomnianymi.  Wracając do ciasta... Jest rewelacyjne i pomimo prostoty - smakuje obłędnie. W sumie ta łatwość w przygotowaniu jest jego dodatkowym plusem. Sami spróbujcie, bo s zczerze polecam!   (Tortownica o średnicy 22 cm) Biszkopt(...)biszkopt. Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i margaryną. Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Szarlotka z pianką 221

jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce(...)cynamon (wymieszać), wlać sok z cytryny z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, gotować 2 minuty. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach. Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka

Kuchcik gotuje
"Cud, miód i maliny" 476

ciasto stawiam na równi z szarlotką. A to bardzo rzadko mi się zdarza! Składniki na blaszkę 23x35cm: 0, 5 kg Mąki 1 kostka miękkiej margaryny ¾ szkl. cukru 3 żółtka 2-3 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pojemnik malin – niecałe 500g ( gdy jest poza sezonem, świetnie będą się nadawać mrożone) Składniki na piankę: 5 białek(...)ciasto wyjęte z lodówki. 5.        Ciasto zapiec w temp 180 stopni przez 15-20 minut. 6.        Ostudzić je. 7.        Między czasie przygotować piankę. Do garnka lub miski dodać białka i szczyptę soli. Ubić je na sztywną pianę

Fabryka pomysłów
Migdałowy wieniec z makiem 139

masło 8 g drożdże instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie 130 g mąka migdałowa 40 g mak 1 szt białko jaja 60 g erytrol lub innego słodziwa 0,5 szklanka mleko Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść, odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Z wyrośniętego ciasta uformować trzy długie wałki, rozwałkować je na prostokąty Wymieszać składniki nadzienia

Kucharzyca
Rolada szpinakowa 954

przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam! składniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka muszkatołowa papryka w płatkach ( dałam(...)sera, żółtkami i przyprawami (solą pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić  białka na sztywną pianę  i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę  do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić,  tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto

Stare Gary
SERNIK MARMURKOWY 285

Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy(...)łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę

słodki bratek
Świąteczny makowiec drożdżowy 275

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy oraz mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto na trzy części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć(...)spód. Układać makowce koło siebie na jednej blaszce, przedzielając je papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym białkiem. Piec do zrumienienia w 200 stopniach, u mnie trwało to 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, polukrować i posypać skórką pomarańczową

Magiczne Życie Marty
Piernik z bakaliami 157

zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą z Cukrem do polew DIAMANT. 3 szkl mąki pszennej(...)łyżeczka soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać wymieszane z łyżką mąki bakalie, wymieszać. Ciastem napełnić 2 keksówki (11x30cm). Piec ok 50-60 min w 180st. Ostudzić. Polewę przygotować

Smakołyki Asi