ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:321/932)

Keks do dłuższego przechowywania 169

pysznego ciasta jak to, które upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 1 i ½ szklanki maki pszennej ½ łyżeczki sody 1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody 250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane) 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku pomarańczowego 5 jajek(...)wody. Do utartej masy dodać mąkę, olejek rozpuszczoną sodę i wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać odsączone z wody bakalie i ubite białko. Całość delikatnie wymieszać. Keksówkę   wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tort Rafaello 218

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto- biszkopt : 9 jajek 1 i ½ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki tortowej Łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem.Dodać żółtka – dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i dobrze(...)wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra śmietanki kremówki 2 śmietany śnieżki w proszku 4 śmietanfixy   15 dag wiórków kokosowych 2 białe czekolady Czekoladę rozpuszczamy na parze – roztopioną odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować

Apetyczna babeczka
Babka z kajmakiem 196

utrzeć do białości razem z cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Świąteczny kuferek z piernika 110

już pora na wigilię, to już czas”… Składniki: Ciasto piernikowe • 300 g masła • 300 g miodu • 200 g cukru • 1 jajko • 700 g mąki pszennej • 50 g kakao • 1 przyprawa do pierników • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel • 1/2 szklanki(...)cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek • Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki wymieszane z jajkiem i zagnieść ciasto. • Ciasto pozostawić w lodóce, najlepiej na noc. • Następnego dnia rozwałkowywać ciasto partiami

To co kocham
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 220

cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce i ucieramy. Drożdże przekładamy do miseczki. Zasypujemy(...)dodajemy masło. Wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Kroimy je na kwadraty o boku ok 8 cm. Na każdy kwadrat nakładamy po czubatej łyżeczce nadzienia. Rogi ciasta zawijamy po przekątnej, tworząc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 228

kolekcji White Rose oraz East Meets West .     Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao(...)odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie mak dwukrotnie zemleć. 3. Białka ubić na sztywną pianę

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 265

kolekcji White Rose oraz East Meets West .     Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao(...)odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie mak dwukrotnie zemleć. 3. Białka ubić na sztywną pianę

Mała Cukierenka
Twarogowe placuszki z jabłkami i cynamonem 140

wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy serowej wrzucić jabłka, wymieszać. Dodać ubite białka, płatki migdałów i delikatnie znowu wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać ciasto na patelnię, tworząc małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Jak już będą wystarczająco przesmażone to odwracamy na drugą stronę. Teraz już smażyć

Kuchnia Pokoleń
Sernik Kajmakowa Zebra 171

podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę i wykładamy ją na prostokątną- podłużną blachę. Masa serowa: żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie, ciągle miksując dodajemy stopniowo ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy miksując masę kajmakową. Pozostałe nam wszystkie białka ubijamy(...)sztywno, dzielimy na dwie części. Jedną porcję białek dajemy do masy kajmakowo-serowej, a drugą do masy serowej - białka łączymy delikatnie z masami - najlepiej ręcznie za pomocą łopatki. Masy wylewamy na ciasto na przemian, raz serowa masa, raz kajmakowo-serowa. Ciasto pieczemy w temp. 170* przez 50-60 minut. Kiedy ser zacznie się

W Moim Magicznym Domu
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 225

łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo(...)dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb

PaleoSMAK
Amoniaczki 139

smalcem, dać cukier, jajko, żółtka i cukier waniliowy. I dać mleko, tyle, aby ciasto było rzadkie (rzadsze niż na kluski). W chłodzie je zostawić na 30 minut.  Ciasto porcjami wałkować na grubość 1/3 cm i wykrawać ciasteczka. Ciastka rozkładać na blaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem. Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach. Ze składników wyszły

Moje pyszne gotowanie
Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami i kakao 205

yszne wilgotne ciasto z kakao i śliwkami  , które powstało na bazie tego ciasta. Długo zachowuje świeżość, co jest dla mnie wielką zaletą. Czas pieczenia:   50 min - 60 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Składniki  4 żółtka(...)połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy większą część ciasta białego a resztę mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto białe. Posypujemy delikatnie mąką i układamy śliwki węgierki rozcięciem do góry., Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 30 min, gdy będzie podpieczone wykładamy na wierzch piankę  ( Ubite na sztywno białka z cukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Królewiec 206

upiec oddzielnie w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze.  Piec w 170 stop. przez 20 minut Wyjąć upieczone placki, ostudzić. BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, wlać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 25 minut w 175 stop. MASA  Do rondla wlać 1 i 3/4 szkl

Kuchnia Danusi
Makowiec japoński 357

cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Emcia Pichci
Ciasto wuzetka 462

wanilii). Dla przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g(...)lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około

Mała Cukierenka