ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:327/932)

Jajka sadzone na słodko 179

/1992). Przepis na spód znalazłam tutaj , a na pudding tutaj . Polecam serdecznie!! Jajka sadzone na s ł odko na ciasto: 230 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4  jajka (żółtka i białka osobno) 200 g cukru 2/3 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka   3/4 szklanki zmielonych(...)puszysta, dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy.  Wyłożyć ciasto do foremki 35x25 cm. Piec około 25min. Ciasto wystudzić, przenieść na paterę, odwrócić, tak żeby

Mia Cucina Sofieta
Rogaliki z makiem i kruszonką 149

wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Każde koło nacinamy na mniej więcej 6 trójkątów(...)cukrem, miodem i masłem.  Do gotującego się mleka wsypujemy mak, który natychmiast chłonąć mleko.  Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną masę łączymy z ubitą pianę z białka. Składniki na kruszonkę:  70 g mąki krupczatki  50 g cukru  50 g miękkiego masła Przygotowanie: Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem

bistro mama
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 137

Puszyste, biszkoptowe ciasto jogurtowe z lekko kwaśnymi śliwkami.   Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 4 jajka (m) 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia śliwki (najlepiej odmrożone bądź świeże) cukier puder do posypania Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a także dodać(...)Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć ze sobą, na sam koniec dodać ubite białka. Na dno formy do pieczenia ułożyć kilka połówek śliwek, następnie wylać przygotowane ciasto. A na sam wierzch ułożyć resztę śliwek. Piec około 45-60 minut w 180°C, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem obficie

Ugotować
delikatny tort z malinową nutką 583

stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy(...)spożywczego wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy.Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik krakowski 186

razem korzystając z rad Izy z blogu Smaczna Pyza zaoszczędziłam sobie dużo pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik krakowski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 146

pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy powoli łyżka po łyżce 100 g cukru. Kolejną łyżkę cukru dajemy wtedy, gdy poprzednia nam się rozpuści. Ubijamy(...)otrzymania lśniącej, sztywnej piany. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrąg o grubości około 2-3 cm. Za pomocą np. kieliszka wycinamy kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nakładamy bezę.* Pieczemy w rozgrzanym do 169 stopni piekarniku, około 15-20 minut

Made By Mom And Son
MIĘKKIE PIERNICZKI 139

składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Gdyby ciasto było kleiste, podsypujemy niewielką ilością mąki, tylko tyle, aby otrzymać delikatne, miękkie i elastczne ciasto. Możemy też ciasto włożyć na 15 minut do lodówki, aby zgęstniało. Im mniej mąki dosypiemy, tym pierniczki będą bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ciasta kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt(...)układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru.  Dekorujemy pierniczki

cool and minty
Sernik krakowski 115

podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką i kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami(...)masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 60 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krakowski/ BosowKuchni Artykuł Sernik krakowski pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
Sernik krakowski 105

podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką i kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami(...)masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 60 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/sernik-krakowski/ BosowKuchni Artykuł Sernik krakowski pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
Pierniczki z syropem trzcinowym 155

dekorowaniu tych pysznych ciasteczek. Gwarantuję, że będą pięknie zdobiły Wasz świąteczny stół i choinkę. Ciasto na pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka 1,5-2 szkl cukru pudru Na witrażyki: rozkruszone landrynki W rondelku rozpuścić(...)miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczone składniki i jajko. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka. Aby zrobić witrażyki, w środku ciasteczek wykrawamy dowolne, mniejsze kształty i wsypujemy drobno pokruszone landrynki. Piec ok 5-8 minut

Smakołyki Asi
Kruche z czereśniami 251

mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do lodówki , a resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Pianka: 5 białek  1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli czereśnie Białka ubijamy(...)solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch wykładamy cienko rozwałkowane ciasto z l odówki . Całość pieczemy przez ok 40 minut

Cynamonowe szczęście
Rurki z kremem (bitą śmietaną) 192

rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej, Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy 2 cm paski, którymi owijamy foremki do rurek (wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy

Aga w kuchni
Piernik na miodzie 158

ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok. 30 minut . Sprawdzamy patyczkiem

Gorący kąsek
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 207

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm.  Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop.  Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę.  Masa serowa:  Ser zemleć w maszynce 2 razy.  Utrzeć masło(...)cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować.  Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać.  Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać.  Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować.  Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania.  Gorącą masę serową wylać na biszkopt, przykryć

Kuchnia Danusi
Piernik z bardzo starego przepisu babci, najlepszy! 138

Następnie dodać kakao, sodę, przyprawę do piernika i mąkę i wymieszać. Na końcu dodać bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek, całość bardzo delikatnie wymieszać. Piec w około 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (około 40-50 minut

Pychotkaaa