ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:336/932)

Beziki 205

Delikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna

Tagebuch po polsku
CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI – puszyste! 178

przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem i szczyptą soli, dodajemy 1 rozgniecionego banana, startą czekoladę, olej i żółtko – miksujemy. Dodajemy ubite białko i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, układamy plasterki banana i na małym ogniu smażymy po kilka minut z każdej strony. Ps. świetnym dodatkiem są karmelizowane w miodzie banany! Smacznego

Ostra na Słodko
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 204

ubijamy z solą na sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy

Zawsze głodna!
sernik z budyniem i ciasteczkami 189

blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek stefankowo kajmakowy 120

kajmakowa polewa czekoladowa bakalie do przybrania Masło utrzeć z połową cukru, dodać po jednym żółtku , ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na pianę z resztą cukru, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec 3 placki w formie o rozm 33x22 Wystudzone przełożyć masą kajmakową i polać polewą, udekorować bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) 1886

. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Nie tylko w kuchni
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 200

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy boki, zawijamy krokiety. Obtaczamy w białkach i podprażonych płatkach owsianych wymieszanych z cynamonem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Zajadamy

Ostra na Słodko
Sernik z kubusiowym budyniem 193

palnika, mieszając wlać wymieszane budynie. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia. 3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę

Na Ciasteczkowych Papierach
Chrust lany 440

smażenia) Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem waniliowym ucieramy mikserem na jasną masę (prawie do białości). Wlewamy mleko i wódkę, dosypujemy mąkę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dokładamy do reszty masy delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki z małym otworem. Tłuszcz rozgrzewamy. Ciasto wlewamy na gorący tłuszcz tworząc "esy-floresy". Smażymy z obydwu

Mania Wypiekania
Austriacki torcik czekoladowy 167

masło z lodówki żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie rozcinamy

Kuchenne Wariacje
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 204

kakao i przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto z truskawkami i śnieżką 300

Witajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki(...)wrzątku Galaretka: plasterki truskawek na wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty

Kuchnia domowa Ani
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 532

proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy

Ptasia Kuchnia
Białkowe kluski 204

przez bawełniany ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru wody wyrabiamy ser rękami, żeby stworzył jednolitą, zbitą masę dodajemy białko, stewię i znów wszystko dokładnie wyrabiamy lepimy suchymi rękami małe kluski (ciasto będzie się lepić do rąk, ale mimo to bez problemu udało mi się ulepić kluseczki) wrzucamy delikatnie kluski do wrzątku, należy je lekko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gofry w Swornegaciach 151

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli a następnie wymieszać z ciastem.    Gofrownicę rozgrzać z obu stron. Posmarować tłuszczem – najlepiej smarować olejem przy pomocy pędzelka (gofrownica musi być dobrze posmarowana!),  na środek

królestwo garów