ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:336/932)

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 187

pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę.  Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI DYNIOWE: - 1 kg mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży świeżych - 2 łyżki miodu(...)minut, rozczyn w tym czasie podwoi objętość - mleko rozpuść w rondelku, dodaj do niego puree z dyni, miód i dokładnie wymieszaj, trzepaczką - jajka roztrzep trzepaczką - zacznij zagniatać ciasto, dodając, resztę mleka, jajka, cukier i masę z masłem - ciasto drożdżowe musi być wyrabiane energicznie, tak wiem ręce trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż

SMYKWKUCHNI
Sernik pod kakaową kruszonką 122

godziny. Wykonanie masy serowej: Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka.  Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną, aromatem i skórkami pomarańczowymi. Wykonanie placka: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami.  Następnie wylać masę serową

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 190

ciasto: Do miski daję biały ser, olej, mleko, przez chwilę ucieram widelcem żeby ser połączył się z mlekiem i olejem (żeby nie było dużych grudek). Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam ciasto dłonią około 2 -3 minut. Wyrobione ciasto(...)około połowy natki pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym: Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem . Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta

Uwaga Babcia Gotuje
Jabłecznik z masą z jabłek i kisielu 128

gotującego się soku dodać rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać. Masa z białekbiałka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać. Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3. -większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść

Kuchnia Pokoleń
Litewskie kibiny 171

wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży 20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki 100 ml ciepłego mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 żółtko(...)rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką. 2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić

Apetyczna babeczka
Puszyste naleśniki 164

miód, utrzeć na puszystą masę. Wlać mleko, rozpuszczone masło,dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotować kisiel wiśniowy . Do garnuszka wlać wiśnie z kompotu, zagotować . Jak jest mało soku można dolać(...)Smażyć naleśniki z odrobiną masełka co drugi naleśnik. Nie rozlewać ciasta na całą patelnię. Naleśniki powinny być mniejsze jak nasze zwykłe, łatwiej je odwrócić. Usmażone naleśniki polać kisielem wiśniowym i podawać. Smacznego. Thermomix – nałożyć motylek, dodać biała i sól, miksować czas 1,5 minuty, obroty 4 – wyjąć białka – dodać żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód

Kuchnia Pokoleń
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 144

gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić, by przestygły. W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z połamaną na kawałki gorzką czekoladą, cały czas mieszając, do momentu aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową(...)cukru pudru, i nadal mieszając dodajemy powoli wystudzone masło z czekoladą. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru. Bardzo delikatnie należy wmieszać pianę do ciasta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni

MyCookBook.pl
Ciasto budyniowo-jabłkowe 172

zapisków. Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami.  Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon.   (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek (ważyłam już starte) 2 budynie(...)Ucierając - powoli wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Masę delikatnie połączyć z ubitą (na sztywno) pianą z białek. W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem)  3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.  Piec około

Di gotuje
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 119

pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Z lodówki wyjmujemy tortownice z ciastem, wykładamy na nią masę serową, nakładamy za pomocą łyżki masę makową i całość delikatnie mieszamy (np. rączką łyżki) tworząc wzorki. Ciasto pieczemy

Moniki Smakołyki
Tarta truskawkowa z bezą 179

powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej zagniatać ciasto, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Kulę z ciasta zawinąć kulę w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Następnie wyłożyć ciastem dno i boki formy(...)mąką ziemniaczaną. Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3) , wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje

Świat Ciasta
Sernik śmietankowo-kakaowy na kakaowym cieście 156

składników zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je na około 1 godzinkę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy 1/2 ciasta i dajemy je na dno blaszki, wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.  MASA SEROWA Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru. Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka(...)mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło. Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy. Połowę masy serowej przekładamy do drugiej miski i dodajemy do niej 1 łyżkę kakao. Masy serowe wykładamy na ciasto-najpierw masę białą a potem masę kakaową wylewamy  zygzakami.  na wierzch dajemy ciasto. Pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z brzoskwiniami 107

Kolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-)  Składniki :  6 jajek  1/2 szklanki oleju  3 szklanki mąki pszennej  150 g jogurtu naturalnego  1 1/2 szklanki cukru  małe opakowanie cukru pudru  2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  płaska łyżeczka sody oczyszczonej  1/2 - 1 kg  świeżych  brzoskwini(...)jogurt naturalny i na małych obrotach miksera wymieszać. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką tartą. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w większe kawałki brzoskwinie

Aromatyczne Podróże
Pyszny, kremowy sernik ze śmietany. 174

szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: 1,2 litra śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 wanilii 4 łyżki maki 4 białka 250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych(...)stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy, wykładamy na schłodzony spód, na masie równomiernie rozkładamy owoce, a na nie ścieramy (na grubych oczkach tarki)  pozostawiony kawałek ciasta. Całość wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut na złotobrązowy kolor. Po tym czasie wyłączamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową 142

patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę(...)soli śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy dyniowej, na koniec nadzienie delikatnie mieszamy z pianą z białek mleko kondensowane gotujemy z brązowym cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut

Luźna Kuchnia
Ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami 659

Przepis : Skład: 400 g piersi z kurczaka 400 g Pieczarków 275 g Ciasta Francuskiego light żółtko     Wartosci   odzywcze   calej potrawy   : Kalorie      1362 Węglowodany    117,2 g Białko                   114,4 g Tłuszcze(...)smażymy . Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie kurczak i również smażymy :) Odstawiamy pieczarki i pierś do czasu aż ostygnie . Jak już składniki ostygną do temp pokojowej   na ciasto francuskie nakładamy pierś z kurczaka i pieczarki zawijamy ciasto,  smarujemy górę ciasta żółtkiem.  Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C Ciasto  na 30 min Smacznego

Sylwetka Od Kuchni