Teraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)żelatyny 70 ml ciepłej wody 300 ml kremówki Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa 450 ml wrzątku Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać
Ala piecze i gotujegrubych oczkach. Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyszła kolej na zawinięcie! Dokładnie, delikatnie zawijamy cisto jak roladę, układamy zetknięciem końców od spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego wcześniej na 180 stopni
Kuchnia moimi oczamipuszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka-łyżka cynamonu- do smaku 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić(...)sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut W tym czasie przygotować pozostałe składniki czekoladowy piankowy pudding: 1. Ubić białka na sztywno, 2. Dodać po łyżeczce cukru 3. Dodać pod koniec ubijania sodę
KreatywnePinyJaja powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć z lodówki na 4 godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej). Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na babkę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać zmielonymi migdałami. Nadmiar strzepnąć. Białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wrzucić żółtka oraz dodać połowę ilości cukru(...)dodając resztę cukru w połowie ubijania. Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać łyżką do żółtek (w połowie dodawania białek, stopniowo dodawać zmielone orzechy). Gotową masę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić
Moja DelicjaMurzynek To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)drobno i wsypuję do masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki
potrawyregionalneutrzeć z cukrem, stopniowo dodać ser i żółtka, budyń, skórkę otartą z cytryny i sok. Na koniec ubitą pianę z białek. Na podpieczonym spodzie ułożyć przekrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie z puszki, zalać je masą serową. Pozostałe ciasto cieniutko rozwałkować , pokroić radełkiem na paski i ułożyć na serniku. Piec przez godzinę w temp 180 st Sernik wyjąć
Gotowanie jest łatwemega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :) Składniki: Ciasto: 200g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Kruszonka: 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko(...)żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką. W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche. Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy
Truskawkowa Fiestapieczenia masa: kostka margaryny budyń czekoladowy 0,5 l mleka do dekoracji : masa cukrowa barwniki spożywcze wiórki kokosowe Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodać jajka i cukier oraz kawę. Na koniec delikatnie wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 40 minut w ok. 180 stopniach. Ostygniete ciasto kroimy na trzy krążki. Gotujemy budyń na mleku i gdy ostygnie
ciastkarnia na kruchym spodzieokazji Dnia Świętego Patryka (17 marca), w którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno(...)kwaśne jabłka Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając). Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) formy o średnicy ok. 22-23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego
MyCookBook.plBrazylii. Skąd wzięła się ich nazwa i skąd pochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne(...)natką pietruszki i pieprzem. Wymieszałam. Serek przyprawiłam papryką ostrą, słodką i delikatnie pieprzem. Wymieszałam. Wybiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Do zimnej masy wbiłam dwa żółtka i wymieszałam tak, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto jest elastyczne i miękkie. Wyłożyłam je na blat, podsypałam mąką, odkroiłam kawałek i rozwałkowałam na grubość ok. ½ cm. Wykrawałam krążki
Kuchnia u KrysiPrzygotować szablon z bucikami (dostępny do pobrania tutaj ) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2) . Miłej zabawy
Świat CiastaDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki cukru - 6 białek - szczypta sody - szczypta soli - 1 litr ulubionych lodów Biszkopt zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy prostokątnej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 minut jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Po ostudzeniu biszkoptu wycinamy z niego kółka wielkości miseczki
Kuchenne Wariacjearomat waniliowy 3/4 szklanki cukru masło mleko tyle żeby przykryło lekko kokos Biszkopt upiec tak jak zwykle czyli żółtka rozmątać z cukrem białka ubić na sztywno i wszystko razem zmieszać z mąką oraz proszkiem. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 30-40 minut. Po upieczeniu rzucić całą tortownicą o ziemię. (ja tego nie robię gdyż boje
Pychotkaaa