mojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis natruskawkami i słodką śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z truskawkami. Puszysta niczym w biszkopcie konsystencja ciasta w połączeniu ze słodyczą i aromatem truskawek. Sprawdźcie sami: Składniki (na średniej wielkości blachę): 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy(...)ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę (jogurt). Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ze schłodzonych białek (z dodatkiem szczypty soli i łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce
Kuchnia po mojemuMoje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy. Ciasto pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki (bez glutenu), bez nabiału (laktozy i kazeiny): ciecierzyca (gotowana albo z puszki) – 2 szklanki jajka(...)standardowa temperatura 180° ). Jak wszystkie ciasta z ciecierzycą, to także powinno być dość płynne i lejące . Za gęste ciasto (mniej wilgotne) nie dopiecze się do końca, będzie za suche i może za bardzo smakować ciecierzycą. Powyższe składniki są na taką średnią niewielką blaszkę. Ja z reguły mnożę wszystko razy 1,5 i robię więcej ciasta. Choć podstawowa wersja (powyżej) jest
PaleoSMAKżółtka,4 łyżki śmietany 30%,lukier na bazie białka:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,dodatkowo:posypka kolorowa,barwniki spożywcze,perełki,posypka waflowa.Przygotowanie ciasta na pierniki:Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą(...)dodajemy do masą miodowej i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na części (pozostałe odstawiamy do lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Ciasto
Moniki Smakołykiżółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy po 3 krążki różnej wielkości, każdy nacinamy na brzegach ( z czterech stron ). Każdy krążek zlepiamy roztrzepanym białkiem i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Ostudzone róże posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wiśniami
Zainspirowana w kuchnicukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować
Tradycyjna kuchnia Kasimasła i cukru zrobić kruszonkę, składniki rozetrzeć między palcami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Z ciasta uformować długi wałek i podzielić go na 18 części (a jeżeli macie wagę kuchenną to polecam odrywać 50 gr kawałki ciasta, formować kulki, odstawiać na wysypany mąką blat. Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę sera (około(...)zlepić jak pierogi, odłożyć na blachę lub tortownicę, zlepieniem do dołu. Każdą bułeczkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia pod ściereczką na 20-30 min. Bułeczki mają podwoić swoją objętość (ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 20 min są już napuszone). Piec w 200 st. przez 20-25 min. Smacznego! Drożdżówki
moj przepis nażółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, 3 szklankami o różnej średnicy wycinać kółka. Delikatnie ponacinać brzegi kółek. Za pomocą białka sklejać ze sobą po trzy różne kółka. Kłaść na gorący tłuszcz płatkami do dołu. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć
Z miłości do słodkościZazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek. I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie. Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy . Ale tym razem coś innego. Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne , Delikatne , puszyste ... U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki
Malinowa Kawiarenkatemperaturze 175 stopni na jasny złoty kolor. Po przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna KuchniaMasło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Wsypujemy budyń, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy. Można dodać rodzynki, jeśli lubimy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta ścieramy na spód. Na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy
W kuchennym oknie Ewycukrem do puszystości, dodać żółtka, dalej miksować. Wsypać czekoladę z orzechami i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około
Nastoletnie Wypiekaniełyżek cukru, mąkę i wymieszać. Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić. Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm. Piec w temp 180-200stop. od 3-5 min. Podejrzeć
Kulinarny karnet Christopheraciasta). Do mąki przesiewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy sól, posiekane migdały, zmielony mak i mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy tępej strony noża wyciągamy nasionka, które mieszamy z żółtkami a następnie dodajemy do suchych składników. Dodajemy również pokrojone masło oraz kefir. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto(...)Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypujemy odłożoną mąką) na grubość ok. 3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 -15 min., do zrumienienia. Po upieczeniu studzimy i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniatabletek stewii farsz serowy: 400-500g sera białego chudego (Emilka) 1 żółtko 7 (rozkruszonych) tabletek stewii na wierzch: 1 białko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 (rozkruszone) tabletki stewii Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy wylewamy ciasto na rozgrzaną teflonową patelnie (najlepiej specjalną do naleśników) smażymy dość długo na jednej stronie (wtedy będzie nam łatwiej przewrócić na drugą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość