ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:353/932)

Ciasto z kisielem i kiwi 154

Przepis pochodzi z moich starych (i zmodyfikowanych) zapisków, więc przyznam, że nie pamiętam jego źródła. Ciasto jest lekkie, delikatne i rewelacyjne w smaku. Jego piankowa konsystencja idealnie łączy się z soczystymi owocami kiwi.  Biszkopt, kisiel, i owoce - pycha! To połączenie doskonale sprawdzi się o każdej porze roku! Sami spróbujcie, bo szczerze polecam.   (Forma o wymiarach około(...) (z solą) ubić na sztywną pianę i połączyć z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek. Całość delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) z obiema mąkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 części

Di gotuje
KRUCHE CIASTECZKA NUSI Z KONFITURĄ 138

ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Z jednej części ciasta wykrawać foremką pełne krążki,z drugiej części wykrawać krążki z "dziurką" ( mniejszą foremką wykrawać pośrodku każdego krążka dziurkę). pełny krążek smarować roztrzepanym białkiem,nałożyć krążek z "dziurką" i wierzch również białkiem i obtoczyć w grubym cukrze

Niespełnione zdolności kulinarne
Poduszeczki na zsiadłym mleku 133

mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać zsiadłe mleko i jajko, wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wycinać kwadraty około 6x6cm, na co drugi placuszek nakadać porcję marmolady, przykrywać drugim placuszkiem. Brzegi zlepiać lub docisnąć widelcem. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach około

Cakes By Kejt
Pani Walewska 124

końcu druga nazwa tego ciasto to Pychotka.     Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów(...)domowego) 2 żółtka 250 g masła roślinnego (dałam ekstra)     Wykonanie: Przygotować ciasto kruche.  Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym.  Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę i 4 żółtka.  Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie).  Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki

Sto kolorów kuchni
Sernik królewski 184

ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo po łyżce dodawać twaróg, na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną (budyń), dokładnie miksujemy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serowa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Lany chrust 298

tego fajnie wygląda. Jak dla mnie to takie połączenie faworków i pączków bo po upieczeniu jest chrupiące jak faworki a gdy wystygnie  mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby , jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis. Ja robiłam to za pomocą woreczka do pieczenia mięsa i chruściki wyszły troszkę grubsze i bardziej(...)soli, odstawić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski. Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę

Monia miesza i gotuje
ciasto z kremem i prażonym słonecznikiem II 561

SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -150 g masła -4 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier, ubijamy. Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka. W osobnej miseczce(...)słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub  walić wałkiem :-)  PONCZ składniki mieszamy ze sobą Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu.  Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu. Całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki trzyskładnikowe 167

ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy(...)każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 - 25 minut, w zależności od wielkości - rogaliki powinny mieć złoty kolor

Czary - gary w kuchni
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 138

napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier, szczyptę soli, jajko oraz żółtko i rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, odchodzące od ścianek miski, ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką(...)cukru trzcinowego, ale nie ujęło jej to smaku :) Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować przygotowaną pastą czekoladowo-cynamonową, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon

Grunt to przepis!
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ 118

margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi migdałami lub cukrem

Ciastka - domowe słodkości
ciemne ciasto z wisniami i bita smietana 147

Ciasto Składniki 4 łyżki kakao 2 szkl. cukru kostka masła,lub margaryny 1 szkl. wody 1 mały proszek 4 żółtka 2 szkl. mąki tortowej 4 białka Wykonanie Kakao,cukier,masło i wodę zagotować .Do przestudzonej masy dodać przesiana mąkę(...)proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na sztywno. Całość wylać do formy 26x30cm .wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 - 180 ° C około 35minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekroić na pół ,skropić amaretto (-ilości nie podaje bo jedni wolą mniej ,inni więcej ),wyłożyć wiśniami

w mojej kuchni
Serowe choinki z kminkiem 148

mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć w folię  włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować ma grubość około 1/2 cm za pomocą foremek do ciasteczek wycinać choinki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem jaja, posypać pieprzem cayenne oraz kminkiem. Wstawić do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Halloweenowe ciasteczka 163

mąki - 1 kostka masła ( 200g) - 3/4 szklanki cukru pudru - 4 żółtka - skórka z 1 cytryny lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - barwniki Przygotowanie: Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez

Zainspirowana w kuchni
Jabłkowe chmurki 285

łyżki cukru  cynamon do smaku   Składniki na bezę: 6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukru Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach(...)nałożyć wystudzony mus jabłkowy (fot.2) . Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę nałożyć na mus jabłkowy (fot.3) i uformować na niej delikatne chmurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i całość zapiekać w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut, aż beza ładnie się zarumieni (fot.4) . Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne

Świat Ciasta
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 177

mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty