rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz aromat). Pierniczki układamy od największego do najmniejszego, każdy z nich
Zainspirowana w kuchnisodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić. Przygotować lukier: białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 3 łyżki oleju Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu sernika. Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Składniki na masę serową: 1,2 kg sera białego, najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie(...)wystudzoną margarynę, rodzynki, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z całej cytryny na drobnych oczkach. Następnie ubijamy na twardo pianę z wszystkich białek i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy do foremki na wyłożone na spód ciasto. Następnie resztę ciasta wałkujemy i tworzymy na wierzchu sernika kratkę. Temperatura pieczenie ok 200 stopni przez ok 1 i 1/2 godz
Apetyczna babeczkażółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami. Suche składniki łączymy z margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiblaszka o o wymiarach 25 x 25 cm, smarujemy ciasto konfiturą czereśniową. Drugą część ciasta przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieje i będzie można ją ścierać na tarce. Składniki na masę: 600 g jogurtu greckiego 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy w misce jogurt z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, dodajemy mokre składniki. Wszystko razem mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Wykładamy masę na ciasto, posmarowaną wcześniej konfiturą. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na ciasto 2 ,5 szklanki mąki (1 szklanka mąki do podsypania ) 1 szklanka mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru 1 zapach śmietankowy 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek 1 białko(...)łyżki czubate łyżki cukru pudru 2 krople soku z cytryny Wykonanie lukru Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem
Mój Smakmigdałowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa: 1,30 kg półtłustego sera(...)żółtka, cukry oraz miękką, posiekaną na kawałki margarynę. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć
Z miłości do słodkościptysia skusi Gościem będzie u Danusi. Zapraszam na ptysie z różaną masą bezową. Składniki na ciasto: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę bezową: – 250ml białek o temp. pokojowej – ½ łyżeczki octu winnego – szczypta soli - woda różana - czerwony barwnik (można pominąć(...)cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy
mojewypiekiinietylkoszklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego (nie słodzonego) 1 kopiasta łyżka kaszy manny błyskawicznej 9 żółtek 9 białek szczypta soli 100 g rodzynek masło do posmarowania blachy Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu sernika mieszamy, zagniatamy do momentu połączenia się, zawijamy w folię spożywczą(...)namaczamy w gorącej wodzie. Po około 10 minutach odcedzamy i odstawiamy. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę i i delikatnie łączymy z masą serową (za pomocą łyżki). Dodajemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na przestudzony spód i wyrównujemy powierzchnię łyżką. Ciasto powinno wypełniać blachę po brzegi. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze
peggiwkuchnicały czas ubijając. Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkoszklanki mąki pszennej pół kostki masła (125 g) 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę) 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około
w mojej kuchniMasa serowa - składniki mają mieć temperaturę pokojowa : - 500g sera z wiaderka u mnie firmy " Jana " - 3 białka - 110 g gęstej śmietany 18 % - 120g cukru pudru - 1 duża płaska łyżka mąki pszennej - kilka kropel olejku waniliowego Ciasto czekoladowe - składniki mają mieć temperaturę pokojową : - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej u mnie typ 550 - 3/4 szklanki cukru
Wypieki Rene. Do żółtek dodać cukier puder, wymieszać dolać oliwę z oliwek, wyrobić na gładką i lśniącą masę. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy 22 cm lub 26 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić
Pychotkaaawyłożoną papierem formę i pieczemy ok 25 minut w temp. 180 st C. (Do suchego patyczka.) 3. Placki kokosowe: Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy(...)kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Ps. Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem. Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy by dołożyć białka z masy kawowej, by nam później nie zostały kolejne do zużycia. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie