ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:356/932)

KREMÓWKA KARDYNALSKA 151

Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza:   4 białka(...)całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C. Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
jagodzianki 198

pozostały cukier oraz mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie „odchodziło” od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. składniki na kruszonkę: 35 g mąki krupczatki 25 g cukru 25 g masła wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy sypkie ciasto. składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód(...)bułką tartą oraz z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy krążki np. szklanką, w środku każdego krążka robimy wgłębienie i nakładamy ok. 1 łyżeczkę jagód. Zlepiamy brzegi, formujemy kulki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 262

przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować.   Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa(...)zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany  1 szklanka cukru 1 kostka masła  2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa  Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni

Salonik smaków
Ciasto cytrynowe z jagodami. 138

CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI.           Składniki: 225 ml oleju 4 jajka 200 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 250 g jagód 200 ml wody gazowanej           Sposób przyrządzania:             Oddzielić żółtka od białek(...)proszkiem do pieczenia i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto wylać na blachę (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, posypać jagodami i delikatnie wymieszać, tak aby owoce się zanurzyły w cieście

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto Jamajka 5837

upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Ciasto 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączenie sok z cytryny cukier zaparzona herbata

O kuchni z uczuciem
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 124

NIEBO (!) lepszy od tego kupnego. Mówię to z pewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :)   'keks' Składniki: - 5 jajek - 250 g masła - 250 g mąki pszennej - 200-250 g cukru (wg smaku) - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.2 szklanek gotowej mieszanki(...)masa będzie gładka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekane bakalie (niezbyt drobno). Delikatnie wmieszać pianę z bialek. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć gotowych papierowych keksówek (użyłam keksówki firmy Papilart ). Ciasto przełożyć do formy. Natłuszczonym nożem naciąć ciasto po środku, wsdłuż dłuższego boku. Keks piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godziny

CookYourself
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 151

sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z jagodami i bezą 278

grzanie góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 12-14 minut. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo drobny cukier, a na końcu pół łyżki ziemniaczanej. Na upieczony spód wykładamy jagody(...)wierzch wykładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy po cieście. Wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Post Kruche ciasto z jagodami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Królewicz. 363

blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.   Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa budyniowa: Połowę

Sama słodycz i szczypta chili
Pleśniak na jesienny dzień 387

tego za bardzo przyzwyczaję? Chyba zacznę rozdawać ciasta znajomym bo sami ich wszystkich nie zjemy.   Pleśniak ciasto: 3,5 szklanki mąki krupczatki 37dag masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 6 żółtek 1 łyżka kakao beza: białka z 6 jaj 1,5 szklanki cukru +dżem Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem(...)pieczenia. W kopczyk wbić żółtka i wkroić masło. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na placek i podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugą zagnieść z łyżką kakao i razem z trzecią częścią uformować w wałeczki i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem i skubiąc po kawałku zmrożone wcześniej wałeczki

Zapiski Młodej Żony
Racuchy drożdżowe 358

połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po 20 minutach ubijamy i delikatnie dodajemy pianę z białek. Ponownie odstawiamy i po okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi

Poezja smaku
CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI 265

jajek 15 dag zmielonych orzechów 5 łyżek cukru  5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec

Niespełnione zdolności kulinarne
3 BIT 217

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 180 o C około 30 minut

In my kitchen
delikatne i lekkie ciasto orzechowe z bitą śmietaną :-) 435

mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka zmielonych drobno orzechów włoskich -1 budyń śmietankowy 40g Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka,cukier,i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem dopieczenia formy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy, przecinamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt 431

biszkopta przepis jest na dużą prostokątną formę, ale jeśli chcemy żeby był wyższy należy wlać ciasto do mniejszej okrągłej formy... Składniki; - 6 jajek - nie pełna szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielamy(...)żółtej i ubijamy je na sztywno razem z cukrem. Przesiewamy mąki z proszkiem przez sitko. Do białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy, do dobrze ubitego kogla mogla dodajemy mąkę i lekko ją mieszkamy (ja mieszkam mikserem na mniejszych obrotach). Wylewamy ciasto na przygotowana wcześniej formę z papierem do pieczenia. Pieczemy 50min w 180 stopniach. (czas pieczenia w moim

Tanio szybko zdrowo