Dzisiaj zdradzę Wam mój starty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem
Z miłości do słodkościszklanki cukru, 50 g margaryny Kasia, łyżeczka proszku do pieczenia.Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia
Z miłości do słodkościłyżki kakao (opcjonalnie) Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej) 50 g masła Proste Czekoladowe Ciasto - Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem. Studzimy do momentu w którym czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna. Białka jaj ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli, ciągle(...)mieszając wlewamy czekoladę do utartych żółtek. Wsypujemy mąkę, kakao, a na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 160-165 stopni przez ok. 40- 45 minut. Gdy ciasto ostygnie - przygotowujemy polewę: W kąpieli wodnej umieszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy wszystkie
Słodka Stronareszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec w 200*C na złoto(...)foremką do babeczek, żeby miały ładny kształt. * ciastka zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję, w oryginale były proporcje na kilogram mąki źródło przepisu: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji, strona 365 "ciastka z kokosem i dżemem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaocet 10%, MASA BRZOSKWINIOWA brzoskwinie -1 puszka duża budyń śmietankowy -2 opak cukier -2 łyżki sok pomarańczowy -2 szkl WIERZCH CIASTA śmietana 36%-0,5 l śnieżki -2 opak czekolada gorzka starta -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet(...)pomarańczowego,przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w soku zlanym z brzoskwiń,wlać na gotujący się sok pomarańczowy,mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na biszkopt, ostudzić. WIERZCH CIASTA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia Danusimożna zamienić na maliny lub inne sezonowe owoce. Za każdym razem będzie inne ciasto i inny smak. Żródło Ciasta S.Anastazji Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Masa jogurtowa 1,5 l jogurtu naturalnego 9 łyżeczek żelatyny cukier puder według własnego smaku Jogurt zmiksować
O kuchni z uczuciemsoli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez
Niezły MłynekBEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 400 g rabarbaru 450 g truskawek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych 6 łyżek płatków migdałowych WYKONANIE: SPÓD: Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Uformuj(...)mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby pokryły się nią wszystkie owoce. BEZA: Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę
Słodko-Słony Świat Ilonyjajek opcjonalnie: bakalie, aromat wykonanie: Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni
Domowy Smak Jedzeniadokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (33x22) wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonka: 1/4 kostki margaryny 1 żółtko 1/2 szklanki cukru niepełna szklanka mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę rozpuścić i wystudzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Palcami zagnieść kruszonkę. Masa serowa: 40 dag twarogu na sernik 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 5 białek 1/4 szklanki oleju 2 duże(...)łyżka octu Dodatkowo: ok. 60 dag śliwek np. węgierek Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym
Praktyczna pltermoobiegiem. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Ciasto gotowe
Maminek kulinarnypewnego czasu miałam ochotę upiec babkę piaskową, lecz przepisy które mam jakoś nie bardzo kojarzyły mi się, z tą właśnie, wersją babki. Wydaje mi się, że w tym cieście, obowiązkowo, musi znaleźć się mąka ziemniaczana i to przynajmniej w stosunku 1:1, a ja takiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna(...)Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę
Ciasteczkowy Potwórłyżek PONCZ ajerkoniak -5 łyżek DEKORACJA posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno,dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę
Kuchnia DanusiSmakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30-35 minut
Smakowite Daniaczekoladowa Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez(...)trzy placki. biszkopt malinowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynek