ścinamy delikatnie spody gruszek. Składniki na ciasto: 250 G MASŁA 0,5 SZKLANKI CUKRU 10 ŁYŻEK WODY 2 ŁYŻKI OLEJU 4 ŁYŻKI KAKAO WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚCIĆ W GARNKU I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA MIESZAJĄC MASĘ ŁYŻKĄ .ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA . NASTĘPNIE DODAĆ : 4 ŻÓŁTKA 2 SZKLANKI MĄKI 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA BIAŁKA Z CZTERECH JAJEK UBITE NA SZTYWNO(...)CZEKOLADOWEJ DODAĆ PO KOLEI ŻÓŁTKA I ZMIKSOWAĆ ,NASTĘPNIE MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KRÓTKO ZMIKSOWAĆ .NA KONIEC DODAĆ BIAŁKA UBITE NA SZTYWNO I WYMIESZAĆ MASĘ DELIKATNIE ŁYŻKĄ .DO FOREMKI WŁOŻYĆ GRUSZKI,NAPEŁNIAJĄC WYDRĄŻONY ŚRODEK MASĄ .CIASTO OSTROŻNIE WYLAĆ DO FOREMKI.PIEC W 180 STOPNIACH PRZEZ OKOŁO 45 MINUT. POLEWA: 150 G GORZKIEJ CZEKOLADY 0,5 SZKLANKI MLEKA
Ladylaura.dodać olej. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto
Gosia gotujezabraknąć także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica(...)pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans. W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wiórki, mleczko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatnie mieszamy z zaczynem, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 30 minut 2 żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy
Luźna KuchniaCiasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo, już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek(...)delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania
Wanilia i Kardamonprzepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy, ale to prawie zawsze idzie w parze z tym, że jest pysznie ;) Składniki: 5 jajek 250 g masła 250 g cukru(...)cytryny i otartą skórkę. W następnej kolejności dodajemy proszek wymieszany z mąką i mąką ziemniaczaną. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy
Ciastkozercyciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem
Domowy Smak Jedzeniaciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem
Domowy Smak JedzeniaCiasto mocno zainspirowane z blogu "gotowanie cieszy". Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy. Składniki: Ciasto 200 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem 3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT 150 ml soku cytrynowego(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy. Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół
Symfonia smakowacukru 3/4 margaryny 1 poj proszek do pieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody(...)energicznie mieszając. Chwile gotujemy. Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Cztery różne placki przełożone masą jabłkową i udekorowane polewa czekoladową. Idealny na Święta Wielkanocne. Polecam. Przepis pochodzi z książki ,,103 ciasta siostry Anastazji'' Książka w promocyjnej cenie dostępna TUTAJ Jak zrobić taki czterowarstwowy mazurek pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco(...)Dodać żółtka i ciągle miksując wsypać stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 *C przez 30 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić
RITA food channelpłynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać. Pozostałe suche składniki wymieszać i wlać rozpuszczony miód i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować na grubość ok 2mm. W trakcie wałkowania podsypywałam mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Wycinać dowolne kształty i układać na popierze do pieczenia. Pierniczki bardzo nie rosną, więc nie ma konieczności(...)piec przez 8-10min. Wystudzić. Białko rozetrzeć z cukrem pudrem, dodając go stopniowo. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję możemy nakładać go na pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasteczka , Dla dzieci , Pierniki i pierniczki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: miód
https:KKuchniaMniamkostka margaryny 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka
Ciastka - domowe słodkościmenu Drożdżówki Małe , zgrabne - cieszą zarówno oko jak i zaspakajają w 100 % zapotrzebowanie na słodkie co nieco :) Ciasto : ok 600g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem ) 1/4 szklanki oleju Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką cukru i kilkoma łyżkami(...)mąki. Odstawić do wyrośnięcia . Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolite , elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Nadzienie : Pół kg białego sera , ok 4 łyżek cukru ( w zależności jak kwaśny jest ser ) 1 jajko 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszku ) Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek Wyrośnięte ciasto podzielić
Malinowa Kawiarenkawody 30 ml mleka pełnotłustego 2 łyżeczki cukru 15 g masła 2 łyżki mąki tortowa Młynoamag Ciasto właściwe: 50 dkg mąki tortowej Młynoamag 50 g mąki kukurydzianej 0,5 płaska łyżeczka soli 3 żółtka 1 białko 2 łyżki cukru waniliowego 200 ml mleka pełnotłustego 150 g masła zaczyn 50 ml wódki Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i rozetrzeć(...)wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę tortową i kukurydzianą przesiać. Żółtka i białko utrzeć z cukrem waniliowym na puszysty puch. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Część mleka dodać do drożdży, rozmieszać, przelać do mąki wraz z żółtkami i rozpuszczonym masłem. Posolić. Wyrabiać, dodając resztę mleka wraz z wódką. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Stolnicę posypać mąką
Moje domowe kucharzenieskórkę z pomarańczy. 2. Mąkę przesiać z proszkiem i małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. 3. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 50 minut. 5. Lukier: wszystkie
Pasja Smaku