białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąką połączyć z cukrem, dodać miękkie masło oraz sok i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić. Wylepić ciastem dno i do połowy formy brzegi. Nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie formę przykryć papierem, piec 20 minut w temperaturze(...)przygotować masę cytrynową - w rondelku wymieszać wodę z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny, ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i łyżkę masła. Wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Wsypać mąkę, wymieszać. Na wystudzony spód wyłożyć masę cytrynową, przykryć pianą z białek. Piec w temperaturze
Domowa cukiernia Ewykierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Do surowego biszkoptu dodać 1 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/3 ciasta biszkoptowego przelać do formy, wyrównać. Dodać 2 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać(...)zrobić dekorację tylką. Ja dodatkowo na bitą śmietanę kładłam bezę włoską, ale nie jest to konieczne. Tort schować do lodówki na kilka godzin, ma być zimny. Beza włoska: 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć
moj przepis naochotę teraz na same cytrusy więc i w ciastach też staram się je ulokować ;) A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :) Składniki na formę keksową 25 x 10 cm 5-6 białek 300 dkg mąki pszennej 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mleka 100 gr masła (roztop. i ostudzonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyzki cukru Lukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy
Gotowanie...to proste !jagodowe, bo liściaste. Niemniej z pewnością jeszcze uzupełnię swoje zbiory na zimę. Ciasto łatwe w wykonaniu i bardzo dobre. Polecam. Składniki: 5 jajek 400 ml mąki 200 ml cukru 150 ml oleju 1 szklanka jagód 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem(...)misie robota, następnie dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z utartą masą. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec
Pasja SmakuAmoniaczki to kruche ciasteczka posypane cukrem, które spulchnione są dzięki dodaniu do ciasta amoniaku (wodorowęglanu amonu). Składnik ten nadaje miękkim ciasteczkom charakterystycznej chrupkości. Amoniaczki długo pozostają świeże, a ich kruchość nie ulega zmianie. Amoniaczki to wypiek znany w całej Polsce, choć różne bywają proporcje składników użytych do ich przygotowania. Amoniaczki znane są praktycznie w każdym zakątku Podkarpacia, choć zapewne niegdyś(...)amoniak. Mieszankę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy z niego ciastka o dowolnym kształcie. Każde ciastko po wierzchu smarujemy pędzlem zamoczonym w roztrzepanym białku, a potem maczamy w cukrze. Ciastka
Trzeci talerzmianowicie - wybaczcie mi te zdjęcia! Nienawidzę fotografować w sztucznym świetle, ale byłam zmuszona to zrobić... Wiecie, nawet gdybym chciała sfotografować ciasto następnego dnia, również byłby z tym problem, ponieważ...ciasta już prawie nie było :)) LEKKI CYNAMONOWY BISZKOPT Z JABŁKAMI inspiracja - Przysmaki Karolki // tortownica 22cm ~2 średnie jabłka (ok. 300-400g) ~3 jajka ~50g mąki pszennej ~50g mąki pszennej razowej(...)jasnej masy. Następnie do żółtek przesiewamy mąki z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko i ponownie miksujemy (na najmniejszych obrotach). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (mieszamy już za pomocą łyżki!). Połowę ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na ciasto układamy połowę plasterków jabłek, przykrywamy pozostałym ciastem
chili & sugarmieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy,dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne. Krok 2 Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia,zakryje nam całe dno.Do misy wkładamy nasze kostki sera,dodajemy żółtka i miksujemy z 5 minut.Ubijamy białka(...)ksylitol małymi porcjami cały czas miksując. Ubite białka przekładamy do zmiksowanego sera,najpierw połowę i miksujemy 2-3 minuty i teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę. Przekładamy masę serową do formy , lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe
Różowa kuchniacytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie 25 minut góra i dół w temperaturze 200 C. Sprawdzamy wykałaczką jeżeli ciasto nie przywiera
Niezły Młynekprzygotowania: Otręby, budyń, proszek do p., twaróg, żółtka z jaj mieszamy powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbaby, człek by je łyżkami jadł… Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat… „ Oczywiście o innych babach śpiewał Andrzej Zaucha, ale do ciasta ten tekst też pasuje idealnie. Babki to temat baaaaardzo szeroki. Ich niezliczona ilość fascynuje łasuchów, a ja ciągle szukam tych najlepszych. Moje poszukiwania doprowadziły mnie do Lucy . Proporcje poniższe podaję(...)mieszamy i dodajemy partiami do masy maślanej ucierając na niskich obrotach. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy w dwóch częściach do masy maślanej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na 50-60 min. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, babka
mojewypiekiinietylkowarunkach. Dzisiejszy świat skurczył się wręcz dramatycznie - jest to, owszem, wygodne, ale czasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone(...)żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastem zadziwiłam nawet Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają(...)dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubej tarce większą część ciasta. Używam do tego celu maszynki do tarcia sera na wiórki, z pozytywnymi efektami. Tak przygotowany spód trzeba podpiec w 190° przez 20 minut, a następnie wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, powoli dodajemy do nich cukier, suchy budyń, następnie również powoli
Patchworkłyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować z olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta
Kuchenne aromatysię opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM . Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki(...)dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm
Mała Cukierenkasię opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM . Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki(...)dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm
Mała Cukierenkapotem ciasto) dodajemy wszystkie składniki na polewę – margarynę, wodę, cukier, kakao, cappuccino. Podgrzewamy do chwili, aż się rozpuszczą i połączą w jedną gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia (szybciej możemy wystudzić wstawiając do zlewu z zimną wodą i co jakiś czas mieszając). Odlewamy ½ szklanki wystudzonej polewy. Do pozostałej (w garnku) dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)skrapiając esencją rumową i ekstraktem pomarańczowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Ubitą pianę z białek dodajemy w dwóch porcjach delikatnie mieszając. Na samym końcu wsypujemy ryż preparowany – ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 45 minut
mojewypiekiinietylko