ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:350/932)

Kolorowa babka kisielowa 923

niskich obrotach (do połączenia). W dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy

MyCookBook.pl
Tort ajerkoniakowo -kokosowy 190

, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut KREM: Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce

Camilla w kuchni
Tort weselny kokosowy 156

, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut KREM: Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce

Camilla w kuchni
Ciasto a'la Kukułka 109

łyżki wódki lub wiśniówki masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.  Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi

Bon appetit mon amie
Słodka pychotka . 239

waniliowe 4 łyżki cukru pudru 5 śmietan fix  1 l kremówki 30 %    Blaszka 25/32 Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie ciągle mieszając dodawać żółtka, olej , wodę i mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać barwnik czerwony a do drugiej barwnik żółty.Blaszki wyłożyć papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Beziki 178

Delikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna

Tagebuch po polsku
CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI – puszyste! 155

przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem i szczyptą soli, dodajemy 1 rozgniecionego banana, startą czekoladę, olej i żółtko – miksujemy. Dodajemy ubite białko i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, układamy plasterki banana i na małym ogniu smażymy po kilka minut z każdej strony. Ps. świetnym dodatkiem są karmelizowane w miodzie banany! Smacznego

Ostra na Słodko
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 181

ubijamy z solą na sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy

Zawsze głodna!
sernik z budyniem i ciasteczkami 167

blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek stefankowo kajmakowy 95

kajmakowa polewa czekoladowa bakalie do przybrania Masło utrzeć z połową cukru, dodać po jednym żółtku , ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na pianę z resztą cukru, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec 3 placki w formie o rozm 33x22 Wystudzone przełożyć masą kajmakową i polać polewą, udekorować bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) 1852

. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Nie tylko w kuchni
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 173

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy boki, zawijamy krokiety. Obtaczamy w białkach i podprażonych płatkach owsianych wymieszanych z cynamonem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Zajadamy

Ostra na Słodko
Sernik z kubusiowym budyniem 165

palnika, mieszając wlać wymieszane budynie. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia. 3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę

Na Ciasteczkowych Papierach
Chrust lany 412

smażenia) Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem waniliowym ucieramy mikserem na jasną masę (prawie do białości). Wlewamy mleko i wódkę, dosypujemy mąkę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dokładamy do reszty masy delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki z małym otworem. Tłuszcz rozgrzewamy. Ciasto wlewamy na gorący tłuszcz tworząc "esy-floresy". Smażymy z obydwu

Mania Wypiekania
Austriacki torcik czekoladowy 137

masło z lodówki żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie rozcinamy

Kuchenne Wariacje
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 173

kakao i przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto z truskawkami i śnieżką 271

Witajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki(...)wrzątku Galaretka: plasterki truskawek na wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty

Kuchnia domowa Ani
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 508

proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy

Ptasia Kuchnia
Białkowe kluski 176

przez bawełniany ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru wody wyrabiamy ser rękami, żeby stworzył jednolitą, zbitą masę dodajemy białko, stewię i znów wszystko dokładnie wyrabiamy lepimy suchymi rękami małe kluski (ciasto będzie się lepić do rąk, ale mimo to bez problemu udało mi się ulepić kluseczki) wrzucamy delikatnie kluski do wrzątku, należy je lekko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gofry w Swornegaciach 129

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli a następnie wymieszać z ciastem.    Gofrownicę rozgrzać z obu stron. Posmarować tłuszczem – najlepiej smarować olejem przy pomocy pędzelka (gofrownica musi być dobrze posmarowana!),  na środek

królestwo garów
Naleśniki z duszonymi borówkami + film 113

soli. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka i  całość mieszamy stopniowo dosypując mąkę, wlewamy olej i dodajemy ubite na sztywno białka, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na gotowe naleśniki nakładamy porcję borówek, zawijamy je w rulon a po wierzchu posypujemy

Smakowite Dania
Pomarańczowy puch 113

Rzadko zdarza mi się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)przez sitko. Następnie dodajemy do nich skórkę pomarańczową i cukier, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach

Zainspirowana w kuchni
Ciasto śmietanowe a'la sernik. Yummy :) 183

szklanka cukru Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek i jednej łyżki śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 do 1/4. Większą część wykładamy na blachę, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Masa : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń i mieszamy. Dodajemy po łyżce śmietany(...)ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wykładamy masę na ciasto w blasze i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach wcześniej zamrożoną resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 min. Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem. #yummy :) Prawda, że proste ? A jaaaaaaakie pyszne. Życzymy smacznego

vegetanie
Kluski biszkoptowe 224

Oddzielić żółtka od białek i z białek ubić pianę Żółtka rozetrzeć z mąką, posolić, dodawać powoli pianę z białek i lekko wymieszać Do garnuszka wlać trochę wody i łyżką nakładać ciasto. Gotować przez chwilę i wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio przed podaniem rosołu lub mleka Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chrusty cudaczki 213

soli 1 łyżeczka wódki olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Dodać mleko, wódkę, przesianą mąkę i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Olej rozgrzać i smażyć  cudaczki. Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce lub przez lejek. Smażyć z dwóch

O kuchni z uczuciem
Kolorowa babka piaskowa 136

mąki ziemniaczanej 175 g  margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 jajka 1 kisiel Odrobinę zapachu do ciasta ( ja dodałam pomarańczowy) Sposób wykonania: Margarynę roztopić na ogniu i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z cukrem, szczyptą soli  na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku

Na słodko lub wytrawnie
Gofry bez cukru 126

jajka, Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka ,   proszek do pieczenia , mleko, sól, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę nagrzać, piec gofry ok. 3 minut na złotawy kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub dodać jakieś inne dodatki według uznania, niekoniecznie słodkie

Na słodko lub wytrawnie
Piernikowa szopka 164

Najprzyjemniejsze chwile spędzane razem ;)Czyli nasza pierwsza wspólnie we trójkę przygotowana szopka;)Rafałek doskonale sprawdza się jako obserwator i pomocnik w sprzątaniu, czyli wszystko ze stołu

Lawendowe Niebo
Ciasto bananowe z orzechami (bez masła) 263

muszę, z minusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni na zjedzenie dzisiejszego ciasta? Zrobiłam je z przejrzałych bananów i ostatnich schowanych w pojemniczku orzechów. Wyszło pyszne! Składniki:5 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)150 g cukru250 g mąkijajko + białkopół łyżeczki ekstraktu(...)jednolitej 'paćki'. Następnie dodajemy ekstrakt, jajko i białko i ponownie mieszamy.Orzechy drobno siekamy,  mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i razem z orzechami dodajemy do masy bananowej.Ciasto przekładamy do długiej, prostokątnej formy 'keksowej' wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto powinno się zarumienić.Posypujemy cukrem pudrem albo

Słodkie Przyjemności
Rogaliki z marmoladą 240

mogą nie wyjść tak jak mi ale potem się wprawisz ;). Rogaliki można posmarować z wierzchu białkiem. Na blachę z papierem do pieczenia układamy rogaliki i pieczemy przez ok. 15 min do zarumienienia. I powtarzamy powyższe czynności do wyczerpania się ciasta. Rogale gotowe ;)   Kolejna piosenka zespołu Kings Of Leon : Back Down South Pozdrowionka  Michał

Gotuj Z Muzyką
Marcepanowe skrzaty. 134

Robiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z  masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki

Kulinarny karnet Christophera
Kruche różyczki z powidłami 158

pieczenia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 7 żółtek powidła śliwkowe, dżem lub marmolada 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka. Łączymy pięć kółek ze sobą, brzegi smarujemy białkiem, aby lepiej się zlepiły.  2. Przez środek rzędu kółek smarujemy powidłami i zwijamy w rulon, następnie ostrym nożem przecinamy w połowie zawijasa

Apetyczna babeczka
Miłosne amorki na Walentynki 161

PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać margarynę,żółtka,cukier puder,wódkę i śmietanę. Zagnieść ciasto,dobrze wyrobić,aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto cienko rozwałkować,nożem wycinać serduszka i strzały Amora. Wycięte serduszka posmarować białkiem,nałożyć na serce strzały,na środku dobrze docisnąć,aby się przykleiły. Na głębokiej patelni rozpuścić smalec,doprowadzić do wrzenia,kłaść serca do góry nogami

Kuchnia Danusi
Sernik 360

zalać wodą, niech się moczą przez czas mrożenia ciasta. 3. Po 2 godzinach zetrzeć ciasto (na dużych oczkach), 2/3 ciasta zetrzeć na blachę. Odlać wodę z miski z bakaliami i oprószyć je mąką. 4. Żółtka oddzielić od białek (5 jajek). Twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, budyniem i bakaliami. 5.Białka ubić na sztywną pianę(...)dodać do masy serowej. Pianę z masą delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 6. Na starte ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałą częścią ciasta obsypać wierzch. Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika) Blacha: okrągła o średnicy 28 cm Temperatura: 180 stopni Czas: 50 min + 10 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, potem uchylamy, żeby ciasto przestygło w środku. Kaloryczność: Całe ciasto - ok. 5590 kcal

Malowane smakiem
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 216

sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika

My Culinary Art
Naleśniki bez mleka 145

można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę.  Jeśli dodamy wody gazowanej naleśniki będą bardziej miękkie.  Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli

prawdziwe jedzenie
Tort tiramisu 275

cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier puder 1 szk Do nasączenia espresso podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie: Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę

Ala piecze i gotuje
Sernik odwrócony 196

szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum(...)obrotach aż składniki połączą się. Przelewamy masę do blachy (duża prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, a następnie zalewamy ciastem i pieczemy kolejne 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy obie masy są upieczone. Studzimy sernik, a następnie wierzch brytfanki przykrywamy prostokątną tacą i odwracamy ciasto - ser powinien

Czary - gary w kuchni
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 190

cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar, a marchewka jak to marchewka zawsze dobra ;).  Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie 25-30 minut Porcje: forma 23 cm Składniki: ok.  350-400 g rabarbaru, 300 g mąki pszennej, 1/2 szklanki marchewki tartej na drobnych oczkach, 3 białka, 1 jajko, 8 łyżek oleju Kujawski "Cytryna(...)cienką stróżką dodać olej cały czas ubijając do uzyskania majonezu. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier i szczyptę soli. Dodać majonez, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia

SzczyptaSmaQ
Sześć makowców Babci Anielki 221

Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy na noc do lodówki.           2. (następnego dnia) Mak przekładamy na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze odciskamy(...)godzinę, u mnie były moczone w czerwonym, wytrawnym winie) oraz odrobinę olejku migdałowego lub łyżeczkę takowego cukru. Białka ubijamy na sztywno i również łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy roztopione, wystudzone masło i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które odpoczywało w nocy w lodówce, wyjmujemy na blat i dzielimy na 6 równych (lub chociaż w miarę

Kuchenna Kontrrewolucya