Amoniaczki to bardzo kruche i delikatne ciasteczka. Możemy je piec posmarowane samym białkiem lub posypane cukrem, cukrem perlistym albo cukrem brązowym. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 250 g margaryny 50 g cukru pudru 3/4 szkl kwaśnej śmietany 4 żółtka 2 kopiaste łyżeczki amoniaku białko do posmarowania cukier do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Uformować kopczyk, zrobić wgłębienie i do środka dodać cukier puder, śmietanę i żółtka wy... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Rozumiem, że dodaje się do nich amoniak, ale nazwa nie zachęca. Amoniak kojarzy się ze smrodem zgniłych jajek
To prawda amoniak ma nie ciekawy zapach, jednak po upieczeniu w ogóle nie czuje się zapachu ani smaku amoniaku. Mimo wszystko mi ciasteczka smakują i jest dużo zwolenników tych ciasteczek.
Obie wystawiłyśmy dzisiaj gwiazdki:) ostatnio szukałam w sklepach i nie znalazłam amoniaku- będę musiała kupić w necie:(
właśnie wracam z portalu i Alinko bardzo, bardzo gratuluje wygranej:)
Wyglądają rzeczywiście na bardzo delikatne i kruche, jak zdobędę amoniak zrobię na pewno:)