ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:331/932)

BABKA MARMURKOWA 203

cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy

Z Majeczką w kuchni
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 133

wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno(...)przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciastaCiasto wstaw jak najszybciej do piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Przepis na to ciasto ze względu na jego wartość dla mnie, zgłaszam do wspólnej zabawy na portalu durszlak.pl

SMYKWKUCHNI
Ciasto kakaowe z cukinią 124

dodatki: - rodzynki, żurawina, pocięte morele - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną

Kuchnia co dnia
Sernik bez tłuszczu 178

wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :)  Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka Wykonanie: Białka ubijam na sztywno(...)białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.  Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Mix owocowy :) 131

Puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek. Składniki: -5 jajek -1 i 1/2 szklanki cukru - 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka(...)cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszając już łyżką dodajemy śmietanę oraz schłodzoną, roztopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy a na wierzch układamy owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C na złoty kolor ok. 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Omlet cynamonowy z powidłami śliwkowymi, czekoladą i jabłkami 144

2 żółtka 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 jabłka 1 łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych orzeszki ziemne kostka gorzkiej czekolady Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć ok 5 minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami

Chocolate Muffin Blog
BABKA PIASKOWA 187

mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać roztopioną margarynę (schłodzoną) i olejek waniliowy. Wszystko wymieszać mikserem. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Odlać do osobnej miski 1/4 ciasta i wymieszać ją z kakao. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksówki wylać jasną część ciasta. Na wierzch wylać ciemne ciasto

Zrób to smacznie
Naturalnie - Zdrowy gryczany tort naleśnikowy z obłędnym kremem kokosowo - truskawkowym! 132

szklanki mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 5 łyżek oleju kokosowego - szczypta soli - 2 jajka ekologiczne lub wiejskie - 4 łyżki wody - ksylitol ( dodaj tyle aby ciasto było słodkie według Twojego uznania, ja słodzę mało) - łyżka kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki odkładaj do np. nagrzanego

SMYKWKUCHNI
Pyszne gofry cynamonowe 151

łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy

Słodkie okruszki
Babka gotowana 108

obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.  Dolewamy sok z cytryny i wódkę.  Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody

Pyszności Słodkości
Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami 112

Przepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę

Chocolate Muffin Blog
LETNIE CIASTO z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANA:) 129

kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek i mieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około

Moje Słodkie Piekiełko
Lany chrust 756

1/2l) cukier puder do posypania Żółtka utrzeć na puch z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mleko, mąkę i rum. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do rękawa cukierniczego i wylewać na gorący olej formując fantazyjne esy-floresy. Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Kolorowy piegusek (na białkach z kefirem) 174

rumu (opcjonalnie) Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć

talerz przyjemności
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 198

pierogach sprawdza się znakomicie. Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk) 50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g, Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany – 12,9g, IG – 28 Ciasto:   2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej: orkiszowej/żytniej/gryczanej 2/3 gorącej wody 1 łyżeczka oleju/oliwy sól opcjonalnie 1 jajko Farsz:   1 szklanka suchej

Przepysznik - BLW i nie tylko