przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5 białek z jajek przepiórczych lub 2 białka kurze ¾ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki oleju(...)jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę). W drugiej misce ubić trzy jajka z pięcioma białkami. Ciągle ubijając dodać cukier, olej i ekstrakt z wanilii. Powoli dosypywać suche składniki i ubijać, aż masa będzie gładka. Przygotowane ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami. Piec w nagrzanym
Humanistka w kuchnilukier cytrynowy: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek(...) ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut
Kuchcik gotujemargaryny 1,5 szklanki cukru 1 opak.cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy na 2 części,jedna cześć większa-wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. Masa;ubijamy pianę z białek.żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,dalej ucierając dodajemy po łyżce ser,dodajemy ubita pianę(...)blachę tarkujemy połowę ciasta-większą. Wylewamy mase serowa,na wierzch tarkujemy druga połowę ciasta.Pieczemy ok.45 minut w 170 st. Blacha
Z Majeczką w kuchniziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nakłuwamy je i dzielimy je na 12 równych porcji. (Ja zrobiłam z połowy składników; i wyszło mi 12 małych(...)małe albo 12 dużych). Formujemy z każdej porcji kulę, po czym w środek wciskamy kawałek sera. Zlepiamy dokładnie ciasto i odkładamy na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, a później smarujemy wierzch białkiem i posypujemy: sezamem, solą lub ziołami. (Mi najbardziej smakowały te z oregano, mężowi z sezamem a szwagrowi z solą :) - dla każdego
Miksturownikcukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy
Z Majeczką w kuchniwymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno(...)przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciasta. Ciasto wstaw jak najszybciej do piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Przepis na to ciasto ze względu na jego wartość dla mnie, zgłaszam do wspólnej zabawy na portalu durszlak.pl
SMYKWKUCHNIdodatki: - rodzynki, żurawina, pocięte morele - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną
Kuchnia co dniawyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka Wykonanie: Białka ubijam na sztywno(...)białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min. Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch
Ciasteczkowy PotwórPuszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek. Składniki: -5 jajek -1 i 1/2 szklanki cukru - 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka(...)cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszając już łyżką dodajemy śmietanę oraz schłodzoną, roztopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy a na wierzch układamy owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C na złoty kolor ok. 45 minut
Zainspirowana w kuchni2 żółtka 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 jabłka 1 łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych orzeszki ziemne kostka gorzkiej czekolady Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć ok 5 minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami
Chocolate Muffin Blogmąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać roztopioną margarynę (schłodzoną) i olejek waniliowy. Wszystko wymieszać mikserem. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Odlać do osobnej miski 1/4 ciasta i wymieszać ją z kakao. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksówki wylać jasną część ciasta. Na wierzch wylać ciemne ciasto
Zrób to smacznieszklanki mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 5 łyżek oleju kokosowego - szczypta soli - 2 jajka ekologiczne lub wiejskie - 4 łyżki wody - ksylitol ( dodaj tyle aby ciasto było słodkie według Twojego uznania, ja słodzę mało) - łyżka kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki odkładaj do np. nagrzanego
SMYKWKUCHNIłyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy
Słodkie okruszkiobie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody
Pyszności SłodkościPrzepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę
Chocolate Muffin Blog