Murzynek to łatwe i proste do przygotowania ciasto. Powinno udać się każdemu :) Należy tylko pamiętać o tym, aby masy z rondelka nie przegrzać, a także białka ubić na sztywną pianę. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na murzynka z wiśniami , a dzisiaj zachęcam do przygotowania jego standardowej wersji. Na sam koniec dodam, że murzynek długo zachowuje świeżość :) Składniki(...)międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli wsypać cukier wanilinowy, mąkę naprzemiennie z ostudzoną masą czekoladową (uwaga: 1/5 masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka!). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto piec do suchego patyczka
Ugotowaćaromatyczne ciasto z dodatkiem Grójeckiego C ydru J abłkowego oraz cytryny i czereśni . Jak dla mnie kwintesencja smaków lata :) Część zawartości cydrowej butelki wykorzystałam jako główny składnik ciasta. Resztą zaś z przyjemnością delektowałam się w oczekiwaniu na wyjęcie gotowego specjału z piekarnika - jakoś wyjątkowo czas pieczenia mi się tu nie dłużył :) Składniki na formę silikonową o kształcie kwiatka(...)wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem . Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem - mikser nadal ustawiony na wolne obroty . W oddzielnej misce ubić mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - sól dodaje tu pianie trwałości . Ubitą pianę wmieszać delikatnie za pomocą dużej miski
Grunt to przepis!miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakruchego ciasta, wstępnie siekamy całość nożem i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie części, jedną większą, mniej więcej ¾ ciasta (u Agaty ok. 460 g), drugą mniejszą ¼ ciasta (ok. 160 g). Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej dno). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Schłodzone ciasto wyciągamy(...)średnicy ok. 27 cm. Przekładamy ciasto do formy, ciasto rozprowadzamy również po bokach tortowicy, starając się otrzymać w miarę równy rant o wysokości ok 2 -3 cm. Nakłuwamy nasz spód widelcem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wycinamy z niego 10 pasków. Masa serowa: Oddzielamy białka od żółtek, białka
KulinarneImpresje.plłyżki cukru brązowego 1 szklanka białego cukru 100g roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta: 100 ml wódki lub koniaku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 100 ml przegotowanej wody Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Klasycznie więc, białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy(...)cytryny i szczyptę soli zaczynamy ubijać, stopniowo dodając cukier aż do momentu powstania gładkiej, lśniącej i sztywnej piany. Do ubitych białek przesiewamy mąki z przyprawą korzenną i sodą, dodajemy żółtka i mieszamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 175 stopni na 30 min z funkcją grzania góra-dół. Do przygotowania kremów pierwszeństwo
Kuba Gotujeblachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam obrany i pokrojony rabarbar. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C Smacznego
Cynamonowe szczęściekremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella Nasączenie ciasta: 50 ml likieru pomarańczowego cointreau 50 ml przegotowanej wody Dodatkowo: 12 dag okrągłych biszkoptów 2/3 szklanki mocnego i lekko osłodzonego naparu z kawy 2 łyżki likieru pomarańczowego cointreau 1 szklanka frużeliny wiśniowej Kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto makowe: Mielony mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą(...)waniliowym na jasną gęstą pianę , dodać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ciemnym kakao. Wymieszać do połączenia składników, najlepiej szpatułką. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki
Wanilia i Kardamonzbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa(...)cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam. 3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę
Tradycyjna kuchnia Kasizetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być(...)wycisnąć sok - cytrynę przełożyć do masy, zmiksować - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany) - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać
Smakołyki Berenikiwody Dodatkowo: 1 puszka ananasów w plastrach Wykonanie: Białka ubijam, na najwyższych obrotach, na sztywna pianę, dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego(...)masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną czekoladą
Ciasteczkowy Potwórcukrem i wodą na puch. Nadal miksując dodajemy masło. Dosypujemy przesianą mąkę z kakao. Na końcu dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Blaszkę (18x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 160st przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy i pozostawiamy
Gotowanie moimi oczamiMega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa
RAROSSAWspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! -1 kostka margaryny (250 g) - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 1:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką
Z Kuchni Do Kuchniminut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Masa makowa: 250 g maku (użyłam zmielonego) 2 łyżki miodu 80 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 50 g rodzynków skórka otarta z pomarańczy 1 łyżka miękkiego masła 3 białka Wykonanie: Mak zalać gorącą wodą do przykrycia i odstawić. Po wystudzeniu(...)dobrze odsączyć z płynu i dwukrotnie zmielić (użyłam już zmielonego, ta czynność wówczas odchodzi). Do maku dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć masę makową, pozostawiając ok 2 cm ciasta z brzegu. Zwinąć w roladę, a końce
zadanie-gotowaniecukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto
Kuchnia Danusi