ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:288/932)

Ciasto z rabarbarem 115

kogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych  180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując.  Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciastoCiasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem.  Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka

Mania Wypiekania
Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką 235

Wielkość formy :   Składniki na ciasto  4 żółtka 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mąki  250 gr margaryny 3/4 - 1 szklanka mleka  1,5 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy  szczypta soli Składniki na czekoladową piankę  4 białka szczypta soli 1/3 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)miksujemy, dosypujemy suche składniki ( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto, posypujemy je delikatnie mąką, wykładamy rabarbar i rozprowadzamy po wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i kakao) Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wspominka lata - lekkie ciasto ze śliwkami 197

łyżeczki proszku do pieczenia 100ml oliwy z oliwek 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g) duuuużo owoców :) Jeśli ciasto będzie za gęste, możecie dolać odrobinę mleka. Do dzieła: Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, następnie żółtko, a na końcu oliwę. Całość ubijamy(...)jeszcze przez chwilę, po czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową

Spektrum Smaku
Ciasto Zemsta Teściowej 537

nazwa wywodzi się z tego, że teściowe do ciasta dodała niewydrylowane wiśnie, by zięć miał pod górkę podczas jedzenia. W moim cieście wszystkie wisienki są elegancko wydrylowane, więc bez obaw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Zemsta Teściowej to połączenie kruchego ciasta z wiśniami w galaretce, puszystego kremu i bezy z dodatkiem migdałów. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się(...)prostych krokach jak przygotować ciasto Zemsta Teściowej. W postaci listy kroków opisałam po kolei jak co zrobić, by było łatwo i smacznie. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie również video instrukcję. CIASTO ZEMSTA TEŚCIOWEJ – PRZEPIS Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: kruche ciasto – 15 minut , beza – 60 minut Składniki KRUCHE CIASTO 125 g masła

Przepiski.pl
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 222

   Dla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające

Smaczne Zdrowe
Babka drożdżowa na żółtkach 167

Pyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis  tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Rozmieszać wszystko dokładnie i odstawić na 10 minut. Ciasto: żółtka ubić z resztą cukru (4 łyżki) na puszystą masę. Mąkę przesiać, wsypać do żółtek, dolać zaczyn i wyrabiać ciasto (najlepiej końcówką do ubijania ciasta drożdżowego). Wyrabiać dotąd, aż ciasto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Truskawkowe z bezą kawową 212

płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekały dokładnie nożem, następnie wyrabiamy ciasto, schładzamy w lodówce około 20 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto rozkładając równomiernie na całej powierzchni blaszki. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody(...)jeszcze 2-3 minuty. Masę lekko studzimy, wykładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała

kgwjanczewo
Pani Walewska 388

spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem budyniowy. Tego mi było trzeba! Pani Walewska kruche ciasto: 6 żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych(...)pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę

Zapiski Młodej Żony
Ciasto dyniowe z białą czekoladą 230

Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze. Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;) Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy(...)białek i dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Mieszamy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy 55 minut. Studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy

Czerwona Porzeczka
Strucla z makiem 202

powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  masa Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście(...)dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni.  Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny, gotowym lukrem polewamy jeszcze ciepłego

Niezły Młynek
Lodowy tort truskawkowy 157

śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z mąkami i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto cappuccino z bananem 334

się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych,  łyżka cappuccino,  50g stopionego masła.  Herbatniki zmielić w blenderze, dodać stopione masło(...)pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ciasteczkowym spodzie.  Na wierzchu wylać masę kukurydzianą. Beza: 2 białka,  50g cukru.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki". Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić. Inspiracja:  Pin-up cake

Z miłości do słodkości
Borówkowy las 185

łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel(...)wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około

Garniec Magalie
Pierogi leniwe 154

jajko (ok. 60g) - ½ szklanki mąki Graham (ok. 65g). Sposób przygotowania 1. Twaróg rozgniatamy widelcem. 2. Do twarogu dodajemy żółtko i mąkę. 3. Ubijamy białko na pianę i dodajemy do masy. 4. Formujemy wałeczek z ciasta i kroimy w romby. 5. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia. Kluski leniwe są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tort Walentynkowo – półrocznicowy, biszkoptowo – princepolkowy, z truskawkami i bitą śmietanką. 135

polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :) Warstwa biszkoptowa ciasta: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy przez 3 – 5 minut, po czym(...)orzechów i kokosu) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos. Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na tortownicę 24cm, wyłożonej od spodu pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku

Smakowy Raj
Zimowe ciasto czekoladowe 176

zimowym klimacie. Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem składniki 130 g gorzkiej czekolady 150 g masła 160 g mąki 3 jajka 120 g cukru + 40 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli 2 jabłka wykonanie Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka(...)cukru ubijamy mikserem do białości. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy

Przysmaki Karolki