ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:265/932)

CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 173

500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka 4 łyżki cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram masła 2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki cukru) Wykonanie: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę  składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką(...)dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy. Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę

Walijskie Pichcenie
Sernik z rosą 195

żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej  mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik(...)robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy. UWAGA! Bezy nie należy spiekać gdyż nie pojawi się rosa. Dodatkowo ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
sernik snickers 167

kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki  dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych  Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko, ale nie za długo(...)Masę serową podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Z białek ubić piane, podzielić na połowę i wmieszać osobno połowę do masy białej a połowę do masy kakaowej. Masy serowe na zmianę wylewać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 179*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Masło orzechowe podgrzać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 151

ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki(...)cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie.  Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).  Poukładać na wierzchu

VioletoweKucharzenie
Szybkie ciasto z samych białek 182

mleka ½ kg dowolnych owoców tłuszcz do formy Wykonanie: Z białek ubić pianę na sztywno, dodając w międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć

Tradycyjna Kuchnia
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 296

pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy(...)pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę

Smaczne Zdrowe
Rogale Świętomarcińskie 221

mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła ! Na początek dajcie 1 szkl mleka, tak było przepisie, jednak dla mnie okazało się to zdecydowanie za mało. Z wyrobionego ciasta formujemy prostokąt i wkładamy go do lodówki na 1h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, tak aby krótsze boki były(...)ciasta, zostawiając ok 0,5cm marginesu. Następnie składamy prostokąt na 3, 1/3 ciasto zakładamy do góry, a następnie jeszcze raz do góry. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy znowu na kształt prostokąta. Ponownie składamy ciasto na 3 części, tak jak wcześniej i schładzamy je przez 45 min w lodówce. Czynność powtarzamy łącznie 3 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta. Po trzecim wałkowaniu ciasto

charlotte gotuje
Ciasto makowo-orzechowe 202

maku i orzechów. Składniki: Ciasto kruche: 60 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru 6 żółtek 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Dodatkowo: 1 łyżka kakao Orzechy: 25 dkg orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru 2 białka kilka kropli olejku migdałowego(...)mielonej Dodatkowo: wiśnie smażone 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników

Kuchnia u Bietki
Drożdżówki z budyniem i jagodami 715

mogę, bo wiem że niedługo ich nie będzie, a mrożone to już nie to samo. A jakie są Wasze ulubione owoce? Macie?! Składniki: Na ok 10-12 sztuk Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka 2 łyżki cukru 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 15g świeżych drożdży 50g masła Budyń: 400ml mleka 2% 1 op. budyniu(...)cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy, oraz roztrzepane 1 jajko z białkiem (żółtko pozostawiamy). Wyrabiamy dodając na końcu przestudzone masło. Ciasto pozostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia. 2. Budyń: 300 ml mleka gotujemy z posiekaną miętą, w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Wlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 307

kostka margaryny 5 dag drożdży 2 jaja 0,5 szkl cukru 3 łyżki śmietany Mąkę posiekać z margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa makowa: ok 300 g  maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4  szk. cukru 2-3 łyżki(...)razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałe wiśnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche z masą kokosową i jeżynami 272

końcu o swoje zdrowie trzeba dbać, szczególnie gdy ma się skłonności do alergii ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 200 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g wiórków kokosowych 500 g śmietany(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić w lodówce, a drugą włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Podpiec w 200 stopniach przez około 15 minut. Białka ubić na sztywno

Domowa cukiernia Ewy
czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku 162

stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek

Domowy Smak Jedzenia
Scali bread - chlebowe chałeczki 115

hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut lub do podwojenia objętości. Po tym czasie, odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią). Podzielić na 12 części, a każdą część na 3. Odłożyć pod przykryciem na 10 minut, aby odpoczęło. Z każdej kulki uformować jednakowe ruloniki. Posmarować je rozkłóconym białkiem i obsypać(...)warkocz. Dokładnie połączyć końcówki i ukryć je pod spodem. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią, wcześniej posmarowaną odrobiną  oliwy, aby nie przykleiła się do ciasta. Odstawić na 90 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210C (bez termoobiegu) przez ok.30 minut. Studzić na kratce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Kuchnia Pełna Smaku

CookYourself
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 260

Dziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm(...)oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę.  Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić

Ze smakiem i z pasją
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 207

alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną(...)masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać

RAROSSA