,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 152więc bierzcie się do roboty! Składniki (na blachę 25 x 40) : Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 1 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto marchewkowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z dwóch pomarańczy Masa: 2 śmietany(...)mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku
Podróż w kulinaria
Sernik z brzoskwiniami 264wolicie ,pieczecie tak jak jest, a następnie tylko cukier puder lub polewa na wierzchu. Ja ubiłam pianę z białek i cukru , delikatnie połozyłam na wierzch i posypałam startym na tarce zamrożonym ciastem, które sobie oderwałam od tego na spód. To już zależy od was. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie szybko zmniejszyć temperaturę
Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na kruchym cieście 431ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać ser, budyń, dokładnie utrzeć - z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą serową - masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach - po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go, żeby gwałtownie nie opadł Przepis
Smakołyki Bereniki
Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem 229było tak ciężko ;) potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) - 226g masła - 220 g cukru (użyłam cukru pudru) - 5 białek - 2 łyżki ekstraktu z wanilii - 375g mąki - 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie) - pół łyżeczki soli - 355 g mleka - barwnik do ciasta w formie żelu * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę. Dodać cukier
Szybko Tanio Smacznie
Biszkopt z rabarbarem + film 203tortownicę 23 cm 5-6 łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu szklanka mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa(...)będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Dania
PĄCZKI BEZGLUTENOWE Z NADZIENIEM JABŁKOWYM 228Poniższy przepis w całości znajdziecie na drugim blogu, pod adresem: http://karmel-itka.pl/paczki-nadzieniem-jablkowym/ . Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego najważniejszy jest etap wyrabiania. To właśnie wtedy uwalniają się z mąki glutenowej frakcje białek gliadyny i gluteniny, które podczas ugniatania łączą się ze sobą, tworząc gluten, który odpowiada za specyficzną konsystencję ciasta. W mące bezglutenowej ten etap
W kuchni Karmel-itki
Babka dwukolorowa 142Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z 250 g cukru, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy na jasne ciasto
Camilla w kuchni
Ciasto Ali 211żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie cześci. Blachę wysmarować margaryną i pokruszyć jedną część ciasta, tak jak kruszonkę. Przygotować masę z tych składników : 4 białka 3/4 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 2 śmietany 18% po 400ml każda dodatkowo : sezonowe owoce Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier(...)sobą połączyć. Gdy wszystko będzie dokładnie wymieszane dodać owoce (u mnie czerwone porzeczki) i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę i kruszymy drugą część ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w 180st. C. Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem pudrem. * jeśli nie mamy owoców nie musimy ich koniecznie dodawać. Smacznego
charlotte gotuje
Szmaragdowy tort z kremem maślanym 164tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek(...)łyżeczki proszku (jedno opakowanie) – pół łyżeczki soli – 355 g mleka – barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton) * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą
Szybko Tanio Smacznie
Ptysie z malinową bezą przepyszne! 160ptysie z malinową bezą. Ptysie to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Zawsze mi smakowały i od kiedy odkryłam, że zrobienie ptysiowego ciasta wcale nie jest trudne przyrządzam ten deser na niedzielę bardzo często. Ptysie z kremem bezowym są przepyszne! Przyrządzenie bezowego kremu to naprawdé błachostka. Jest to typowy krem na bazie białek, które po zmiksowaniu tworzą lśniącą(...)rondelku zagotuj wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsyp mąkę, energicznie mieszając. Uważaj aby ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, kiedy się błyszczy i odchodzi od ścianek rondelka. Ciasto lekko przestudź. Następnie dodaj po jednym jajku i ubijaj do połączenia skłądników. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego tylką i wyciśnij 8 dekoracyjnych krążków na blasze pokrytej papierem
codojedzenia
Ciasto Meduza wg Siostry Anastazji 209żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła (u mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem który się wytworzy), mąkę orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i piec(...)średnio nagrzanym piekarniku. Nie bać się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być - ciasto dość nietypowe. Krem Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta: Ciasto-krem-rozłożyć ananasy- zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę. Źródło
Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe z wiśniami i marcepanem 202blaszkę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą śmietanową. 5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wierzch można
Apetyczna babeczka
Królewiec kakaowy . 2052biszkoptem w środku ,tylko wszystkie warstwy są z kakao . Jeszcze smaczniejsze moim zdaniem niż oryginał . Biszkopt : na blaszkę która znajduje się w piekarniku , rozsmarowujemy ciasto na jednej połówce tej blaszki . 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki ciemnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 2 łyżki oleju(...)Białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru .Dodajemy żółtka nie przerywając miksowania .Następnie wodę i olej . Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy mieszając delikatnie łyżką . Masę przekładamy na blaszkę ,która jest w piekarniku i rozsmarowujemy ją na połowie jej wielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut . Studzimy . Placek miodowy
Ladylaura.
CIASTO "CHAŁWOWIEC" 180mdłe. Krem jest delikatny i puszysty, a ciasto wilgotne i mocno czekoladowe. Całość smakuje obłędnie ! Składniki: Ciasto czekoladowe blacha 25x35 cm. : 250 gram margaryny 1/2 szkl. wody 1 szkl. cukru 4 łyżki kakao 4 jaja (osobno żółtka i białka) 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 400 gram chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 1 cukier(...)gram czekolady gorzkiej 25 gram chałwy do pokruszenia 150 gram herbatników Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się
Kuchnia Paulettes
Biszkopt I 220idealnie suchej misce, gdy w misce znajdzie się nawet odrobina wody, białko ciężej się ubija, może nawet nie ubić się na sztywno 2. Żeby biszkopt wyszedł płaski od góry a nie okrągły i nierówno wyrośniety-należy szpatułką lub łyżką rozprowadzać go rownomiernie przed upieczeniem, spychając ciasto ze środka ku brzegom, ciasta mają tendencję do wyrastania do góry po środku(...)upiekł, należy wykałaczkę bądź zapałkę wbić w placek, jesli te są suche nasze ciasto jest gotowe, jesli jest mokry- ciasto potrzebuje jeszcze kilka/kilkanaście minut. 4. Biszkopt będzie bardziej puszysty jeśli zamiast ubijać całe jajka razem, ubijemy osobno białka a następnie powoli dodamy żółtka. 5.Pamiętaj by ubijając białka, bardzo wolno dodawać cukier. 6. Jeśli chcesz
KreatywnePiny