Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie drugą częścią ciasta i wstawić do lodówki na ok. godzinę. 2. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać budyń w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do masy białkowej dodawać partiami jogurt(...)końcu wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć. Na schłodzony spód ciasta rozsmarować dżem brzoskwiniowy, a na niego wylać masę jogurtową. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość piec godzinę w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Po tym czasie zostawić w piekarniku do ostudzenia
Na Ciasteczkowych Papierachśmietankowego President do serników 4 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki margaryny Sposób wykonania: Ciasto: Z wyżej podanych składników zagniotłam ciasto, schłodziłam w zamrażarce. Masa makowa: Margarynę rozpuściłam, wystudziłam. Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę makową a na koniec rozpuszczoną margarynę. Masa serowa: Margarynę rozpuściłam , wystudziłam. Białka(...)ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę serową , margarynę i na koniec budyń. Blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód dałam potarkowane na grubych oczkach kruche ciasto, na to wylałam masę makową a na koniec masę serową. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1,20 h - najlepiej do suchego patyczka
Darcia w kuchniminut i podpiekamy. 3. beza W tym czasie przygotowujemy bezę. - 3 białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto. 4. dżem jeżynowy Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką. 5. Kruszonka (mąka pszenna, cukier, margaryna) Pieczemy 60 minut w temp
SMYKWKUCHNIminut i podpiekamy. 3. beza W tym czasie przygotowujemy bezę. - 3 białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto. 4. dżem jeżynowy Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką. 5. Kruszonka (mąka pszenna, cukier, margaryna) Pieczemy 60 minut w temp
SMYKWKUCHNItakiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 350 g masła 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka(...)ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasyropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy 1,5 łyżeczki proszku(...)miksujemy na najniższych obrotach robota. Dodajemy po łyżeczce esencji waniliowej i kawowej oraz przesiane mąki z kakao. Delikatnie mieszamy. Dno dużej prostokątnej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do nasączenia biszkoptu szykujemy poncz. W szklance
mojewypiekiinietylkoczęści, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia : 45 - 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia i połaczyć z utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyśmienite
Słodkości i nie tylkowyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy(...)cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem
Kuchnia domowa Anizagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na jasno złoty kolor. Studzimy. NADZIENIE: 1 białko z dużego jajka 50 g przesianego cukru pudru 400 ml zimnej wody 1 galaretka np. malinowa(...)łyżki dżemu- u mnie powidła śliwkowe Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki. Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder (za każdym razem dokładnie miksując). Sztywną bezę przekładamy
Rozpustne gotowanietrochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej 300 gr cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 500 ml śmietany 30 % schłodzonej
moj przepis naSkładniki : Na ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 25 dkg margaryny ( schłodzonej ) 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na piankę : 5 białek 1 szklanka cukru pudru 20 dkg śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy Przygotuj również : 1 kg rabarbaru cukier puder do dekoracji ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : Rabarbar dokładnie(...)kruche ciasto. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być nieco mniejsza. Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na przygotowaną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Mniejszą część wkładamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pianę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, budyń w proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów
Przepisy i porady kulinarnełyżka mąki ziemniaczanej; kilka kropli olejku pomarańczowego; Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, razem je wymieszać do połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i kontynuować pieczenie jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 st.C. Masa krówkowa: 200 g masła; 1 mała puszka masy krówkowej (kajmakowej); 2 łyżki spirytusu; Masło utrzeć na puszystą masę
In my kitchenkokosowym ułożyłam pokrojone na pół morele i truskawki, a potem zalałam je ciastem. Ciasto jest fajnie wilgotne. Jest lekkie w smaku, i trochę mi przypomina w smaku takie ucierane ciasto piaskowe mojej babci. Zapraszam do lektury i mam nadzieję, że upieczecie! ;-) Na weekend w sam raz! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki cukru pudru - 130 g oleju kokosowego (możesz użyć zamiennie oleju rzepakowego(...)cytryny - 1/3 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - owoce: morele, truskawki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj olej, mleko, sok z cytryny i żółtka. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy. Ciasto wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Na formie wysmarowanej olejem, ułóż obrane i pokrojone owoce, polej je równo ciastem. Pieczemy 45- 50 minut, do suchego
SMYKWKUCHNItakie ciasta, to polecam, nie zawiedziecie się. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 170 g miękkiego masła , 170 g brązowego cukru , 1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki(...)rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem. Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennażółtka. Wszystkie składniki połączyć rękoma i delikatne rozetrzeć na krucho, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Na cieście układamy umyte i wydrążone z pestek śliwki. Z 4 białek i reszty cukru (0,5 szkl.) ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna wsypujemy kisiel i mieszamy. Gotową pianę wykładamy na owoce i wierzch posypujemy(...)resztą ciasta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 1h. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą