ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:224/932)

Sernik z krówkami i kruszonką 302

sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek(...)ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką. Białka

Smakowy Raj
Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży :-) 68689

Czas ich przygotowania to kilka minut, a ciasta jest bardzo wydajne.  Polecam wypróbować mój przepis- warto :-)  No to zaczynamy: SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym(...)jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko. WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku.  Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
serniko-piernik 162

masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać  do niej ciasto piernikowe.  Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić(...)sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 60-70 minut. Wystudzić.  Masło, kakao, cukier puder zagotować mieszając. Na końcu wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gęsta i jednolita. Wylać na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik przekładany 161

wkoło takie rzeczy się ceni. Tęskni się za nimi. Twoja kobieta ma zły dzień? Kup jej kwiatek, przytul mocno. Twój facet miał gorszy dzień w pracy? Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda? A tak wielu z nas sprawia to kłopot... Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami. Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki(...)żółtku. Następnie dodać miód oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao. Partiami wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Powoli dodać do ciasta i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego

My simple kitchen
Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami 140

wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, następnie olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Na koniec(...)dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i podzielić na dwa blaty. 2. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać dokładnie z konfiturą wiśniową. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić na parze

Na Ciasteczkowych Papierach
Oryginalne kluski na parze, z marmoladą, dżemem, czekoladą, cynamonem i czym tylko chcecie :) 140

jeśli zostanie Wam surowego ciasta, można też z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego

Smakowy Raj
Słodka Chałwa 1050

każdy),  3 szkl. mleka,  250g margaryny lub masła,  300g chałwy waniliowej,  Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta 1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki  Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń. Ciasto przelać

NaKońcuJęzyka
Kruche ciasto z serem i porzeczkami 181

kaszy manny około szklanka płatków owsianych Tłuszcz stopić. Mąkę wymieszać ze 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3/4 tłuszczu - wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta - resztą wylepić tortownicę śr. 26 cm. Ubić pianę z białek. Ser połączyć z żółtkami, 1/2 szkl. cukru, kaszą manną, resztą tłuszczu - zmiksować. Dodać pianę - delikatnie wymieszać. Ser wyłożyć na ciasto. Posypać porzeczkami. Do pozostałego

kolorowotorcikowo
Ciasto z profesorskimi śliwkami 176

waga już bez pestek)* 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1 laska wanilii Beza 6 białek 200g cukru  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oryginalny przepis jest na formę 34x42, ja zrobiłam w mniejszej prostokątnej- wyszło więcej bezy na centymetr kwadratowy ciasta;-)  Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Kiedy masa jest(...)mieszanką cukru, cynamonu i ziarenek wanilii (laskę rozcinamy wzdłuż i nożem zbieramy ziarenka).  Piekarnik nastawiamy na 190*C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Gotową pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto w bezową kratkę. Oczywiście bezę można rozłożyć łyżką, ale wtedy nie będzie takich fajnych dziurek na kruszonkę- bo po nałożeniu

les mirabelles
Pani Walewska - Pychotka 243

Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Składniki na masę budyniową(...)Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę o wymiarach 25 x 33 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć

Świat Ciasta
Sernik z polewą toffi 177

które wkładamy na 20 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto już mamy zrobione więc zabieramy się do zrobienia masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy. Następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i wlewamy śmietankę kremówkę. Wszystko razem(...)dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W misce najlepiej metalowej ubijamy trzepaczką białka na sztywną pianę i dodajemy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawiamy na blat i studzimy. Na sam koniec do zrobienia została polewa tofii. Wszystkie składniki przełóż do rondla i podgrzewaj

Smaczne Potrawy
Pizza z mieszanki nisko-węglowodanowej 124

więcej szczegółów. Choć stawiam na domowe i samodzielnie przygotowane ciasta to od czasu do czasu warto wypróbować jakąś nowość. Potwierdzam, ciasto banalnie proste w przygotowaniu oraz co najważniejsze smaczne. Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 1228kJ/ 294kcal białko 34,45g węglowodany 4,12g tłuszcz(...)wraz z dodawanymi 2 łyżkami oliwy) 15,47g błonnik 3,58g Skład mieszanki (na około 2-3 porcje): mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, białko mleczne, sól jodowana, pakowane osobno suche drożdże. dodatkowo potrzebujemy (do ciasta): 2 łyżki oliwy 150 ml letniej wody dodatki na wierzch pizzy (moja inwencja twórcza;)): papryka cebula wędzona pierś z kurczaka ser żółty 5% tłuszczy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Murzynek przełożony bitą śmietaną 175

opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyki kakao Przygotowanie Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia, dodajemy żółtka i przestudzoną masę kakaową. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Blachę (o wymiarach 24x28cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut

e-PrzepisyKulinarne
Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową 169

sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować  dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami  smażyć w rozgrzanej gofrownicy 4. • Usmażone gofry posmarować serkiem i na górę położyć galaretkę jabłkową

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania