font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: CIASTO: 1 kostka masła 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao MASA PIANKOWA: 6 schłodzonych białek 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe 750 ml śmietany 18% 1 cukier waniliowy(...)opakowanie kremu ajerkoniakowego Dr Oetkera 300 ml schłodzonego mleka DODATKOWO: 1 puszka brzoskwiń (ok. 500g bez zalewy) CIASTO: Ciasto zagnieść z podanych składników na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. MASA PIANKOWA: Schłodzone białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietanę, cukier waniliowy oraz budynie. Masę wymieszać delikatnie łyżką i dodać pokrojone w kostkę odsączone
Kubki smakucukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je - najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spożywczej(...)makową przygotowujemy za pomocą miksera - ubijamy do białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową posypujemy tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut
Przysmaki Karolkinapowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką(...)zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo
Grunt to przepis!drobnego cukru do wypieków 1 jajko 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu , czyli około 20 dag lub porzeczki, maliny Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię
Moje domowe kucharzeniesłodkości jabłka 3 łyżeczki cynamonu lub przyprawa do szarlotki Wykonanie: 1. Suche składniki na ciasto przesiać przez sito, dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka wyrobić ciasto na zwartą masę. 2. Ciasto podzielić na 3 części, owinąć w folię spożywczą. 1 część ciasta włożyć do zamrażalnika, 2 pozostałe do lodówki na około 1 godziny 3. W tym czasie(...)pieczenia, i piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 6. Wyjmujemy dwie części ciasta z lodówki, wykładamy je na blaszkę, ciasto możemy zetrzeć na tarce, lub rozwałkować, albo partiami kłaść na blaszce, na boki blaszki również obklejamy ciastem, resztkami ciasta połatałam jeszcze moje ciasto. :) 7. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Mój pomysł najajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz(...)Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta
Grunt to przepis!Moje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych(...)białek dodajemy żółtka, mąki, marchewkę, kakao i słodzik i mieszamy do połączenia się składników. 3. PIECZEMY 25 MINUT W 200* PO OSTYGNIĘCIU CISTA : 1. Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik i mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO
fitolarun.blogspot.comwrócę jeszcze nie raz. Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami Składniki: (na formę 20x20 cm) kruche ciasto: 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka budyniowa pianka: 3 białka 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g budyniu waniliowego (proszek) 75 ml oleju dodatkowo(...)szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 60% i 40%. Z każdej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na minimum 1 godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki większą część ciasta (60%) i zetrzeć do formy. Rozłożyć równomiernie, lekko uklepać. Piec w 190 st. C. przez 20 minut. Ostudzić. Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny
Tradycyjna kuchnia Kasiproszku do pieczenia szczypta soli pół opakowania cukru waniliowego Nadzienie: 2 duże jabłka 2 mandarynki szczypta cynamonu Beza: 2 białka łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :)) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą do miski, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać(...)zwięzłe i jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę. Drugim ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto. Nadzienie: Jabłka obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania
Moje pyszne gotowaniezmiksować na gładką masę. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę serową, na to osoączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie z 5 białek ubić pianęz 1 szkl. cukru. Zalać brzoskwinie. Na to pokruszyć drugą część ciasta. Piec ok 40 min w temp
Moje Słodkie Piekiełkomasę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę
O kuchni z uczuciempiękny...? Dziękuję Ci, Kochanie, ogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć. I tak teraz staramy się Walle'go troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy, co z tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekkiego zrumienienia - upieczone bułki wyjąć, całkowicie ostudzić Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama. Jeżeli bułki posmarujemy mieszanką jajka i mleka (a nie białka jak w przepisie), po upieczeniu będą miały z wierzchu bardziej złoty kolor
Smakołyki Berenikipolewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek(...)dziurkę w nim wciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo
Kolorowy Przepisownik