ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:215/932)

murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową) 188

orzechowej bezy. Proste ale pyszne.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu  2 łyżeczki sody  na bezę: 5 białek  250 g posiekanych drobno orzechów 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu łyżeczka(...)wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche z budyniową pianką 133

Kruche z budyniową pianką i borówkami   składniki na ciasto; 3 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku pianka; 6 białek 1/2 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl oleju 150 g borówki amerykańskiej Blaszka(...)jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Wykonanie pianki ; Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać. Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Na zimne ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
pulchny piernik na drożdżach 198

można go jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Z podanej porcji wychodzi naprawdę duże i wysokie ciasto, spokojnie wystarczy dla dużej rodziny.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 350 g mąki 100 g drożdży 7 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy korzennej na przełożenie: 5 łyżek kaszy manny(...)powideł śliwkowych gęstych dodatkowo: 1 szklanka wystudzonej herbaty  Drożdże rozgnieść z cukrem. Dodać żółtka, miód, olej, mąkę z soda i przyprawą. Razem zmiksować. Białka ubić na pianę i wmieszać do ciasta. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180*C około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ściąć z ciasta górkę i pokruszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 316

Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec(...)minut. Po tym czasie nie wyłączać piekarnika. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miskując, dodawać powoli cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Po upływie powyższych 30 minut na ciasto wyłożyć ubitą pianę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około

Gospodyni Miejska
Palmiery na dwa smaki 127

opakowanie ciasta francuskiego 100 g masła 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii lub z paczki szynka serrano, szwarcwaldzka sól  pieprz Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie. Na pierwszym cieście równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku. Na drugie ciasto: w misce umieścić miękkie masło, przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na płat ciasta równomiernie wyłożyć masło, a na nie plastry szynki. Zwijać ku środkowi przeciwległe, dłuższe brzegi ciasta, aż się spotkają na środku. Przenieść na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. (Jeśli będą trzymane dłużej niż 30 minut, to należy je wyjąć 15 minut przed

Kubki smaku
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1044

pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła  4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli   Pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 2 opakowania budyniu waniliowego(...)godziny. Po 1,5-2 godzinach wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, zamrożone 3/4 ciasta. Delikatnie ubijamy wszystko na dnie formy. Następnie przygotowujemy piankę: ubijamy na sztywno białka dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej miksując dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami 504

temacie. Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara  Symbio 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanokwo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml kwaśnej(...)Najpierw wykonujemy ciasto. Mnie pomógł robot. Ze składników na ciasto zagniatamy kulę. Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą i  wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Pierwszą część, tę większą, ścieramy na dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z borówkami i bezą 106

upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :)   Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru(...)wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy

noteskulinarnyfiga
Tarta z owocami i bezą 122

mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony  Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi  z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze pokojowej, 65 g cukru,  2 jajka - oddzielnie żółtka i białka(...)obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry krojone z połówki jabłka. Obrać pomarańczę, pozbawić ją skórki i błonek (wyfiletować). Owoce ułożyć na cieście, całość posypać suszoną żurawiną.  Ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy pozostały cukier dalej ubijając. Można dodać jeszcze cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na wierz tarty, całość posypać płatkami migdałowymi.  Włożyć

Plate of Joy
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 150

jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy

Przepisy i porady kulinarne
Babeczki makowe z kruszonką 155

cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową:  500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć   3/4szkl. orzechów włoskich(...)wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie  Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie

Kubki smaku
Kruche ciasto z truskawkami i pianką jak puch 368

Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto (te 60%), lekko przyklepać dłonią. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia!  Pianka: Białka ubić na sztywno(...)następnie stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy ( po jednej łyżce) cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do białek powoli wsypywać proszek budyniowy, jednocześnie cały czas miksując. Następnie powoli wlewać olej i miksować do połączenia. Na wystudzony i podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę budyniową, a na nią ułożyć gęsto truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe

IMPRESJA SMAKU
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami 117

garść płatków migdałowych Kruche ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem. Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) i wyłożyć nim dno formy. Dopasować do kształtu formy ugniatając palcami. Ciasto nakłuć widelcem w kilku(...)miejscach. Piec 20 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować budyń (zgodnie z przepisem na opakowaniu), śliwki oraz bezę. Beza: Białka ubić dodając po łyżce cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować do powstania sztywnej piany. Śliwki umyć, pokroić na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości śliwek) i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na podpieczony spód

Bullio
Gofry waniliowe z karmelizowanymi jabłkami. 150

słodkie cuda. Dzisiaj są gofry waniliowe na maślance z karmelizowanym jabłkami. Składniki: Ciasto 4 jajka 3 łyżki masła 250 ml maślanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki dodatkowo 2 łyżki masła 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 2 jabłka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować(...)nożem zeskrobać ziarenka. Do ubitych żółtek dodać masło, wanilię i przesianą mąkę. Wszystko razem zmiksować, a następnie za pomocą łyżki połączyć z pianą z białek. Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto. Piec do zarumienienia się. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania