ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:214/932)

Drożdżówki kokosowe 171

wiórków kokosowych -200 g słodkiej śmietanki -2/3 szklanki cukru trzcinowego -1 białko jajka Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko i 2 żółtka, ekstrakt wanilii, pozostałe mleko i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzewamy śmietanę z cukrem trzcinowym i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białko jajka ubijamy na pianę, dodajemy do przestudzonej masy wiórkowej i mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy duże i małe krążki. Z części ciasta formujemy małe kulki. Krążki promieniście nacinamy

Maminek kulinarny
Maślane rogaliki z sezamem 173

miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do  wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie. ciasto wykładamy na stolnice i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego trójkąty, najlepiej żeby wyszły nam równoramienne z podstawą krótszą(...)ramion. Jeżeli mamy już gotowe trójkąty to zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy je białkiem, posypujemy sezamem i przekładamy na brytfankę. Pieczemy 40 minut  w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka 222

Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę  - typowo jesienne ciasto.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta.  Szarlotkę

Salonik smaków
ANANASOWIEC 360

dziś 2 puszki ananasów, miałam robić sałatkę ale się rozmyśliłam i upiekłam ciasto. ANANASOWIEC SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 4szt mąka ziemniaczana -1 szkl proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki cukier kryształ 0,5 szkl sól BEZA WIÓRKOWA: cukier puder -3/4 szkl wiórki kokosowe -100g białka jaj -3 szt KREM ANANASOWY: margaryna palma -250 g żółtka(...)proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.  BEZA WIÓRKOWA:  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach

Kuchnia Danusi
Tęczowy torcik dla urwisów 103

łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny) płatki migdałów do obsypania boków ciasta Sposób przyrządzenia: Biszkoptowe blaty: 1. Oddziel białka od żółtek. 2. Białka ubij na sztywną pianę. 3. Nie przestając miksować dodawaj partiami cukier. 4. Wciąż miksując dodawaj do masy żółtko po żółtku(...)składników. 6. Gotową masę podziel na 6 równych części, rozdzielając łyżką do dodatkowych miseczek ( ok. 3,5 łyżki na 1 miseczkę - powinniśmy otrzymać 6 porcji) 7. Każdą z porcji ciasta zabarw na inny kolor ( ja dałam 1/4 łyżeczki proszku na miseczkę) 8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz każdy blat osobno 10min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
orzechowo-kawowy tort koszyk 105

kakao Upiec ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Dodać starte orzechy i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Dni tortownicy wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w 175*C około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.  Przygotować krem: budynie rozrobić z cukrem w połowie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Styropian, czyli oszukany sernik 22286

zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :)  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 żółtek 250 g masła 2 łyżki jogurtu typu greckiego lub śmietany Masa: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 litr jogurtu typu greckiego - byle nie light (lub śmietany 18%) 1 łyżeczka(...)malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min. Masa: Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurt i pozostałe składniki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z lemon curd i bezą – przepis 89

cukru Tarta z lemon curd i bezą Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche. Masło, mąkę, żółtko i cukier zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30min. Schłodzone ciasto wałkujemy (polecam wałkować przez folię spożywczą). Formę do tarty o wymiarach 27cm wyklejamy po brzegi ciastem. Gotowe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut aby ciasto ładnie zbrązowiało. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia. Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy krem Lemon curd w kąpieli wodnej. Cytryny sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie skórkę ścieramy na tarce i wyciskamy

Księga-Smaku
Szarlotka królewska z bezą 529

chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm   ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku(...)wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości.   Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić na jednolite ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażalnika, a resztą ciasta wykleić blaszkę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.   W tym czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier nadal ubijając

Jadło i czytadło
Róże karnawałowe 122

postrzępione płatki i są kruchutkie. Składniki: • te same co w przepisie na faworki oraz • słoiczek wiśni kandyzowanych • surowe białko Wykonanie: • zagniatanie jak faworki • Z rozwałkowanego ciasta wykrawać takie same ilości kółek w trzech rozmiarach. • Ja wycięłam kółka o rozmiarach 7,5 cm, 6 cm i 4 cm. Z połowy porcji(...)koła jak na zdjęciu. • Składać róże zaczynając od największego koła. Palec zamoczyć w białku i posmarować środek dużego koła, następnie położyć na dużym średnie koło uważając, aby nacięcia nie pokrywały się tylko były naprzemienne. Ponownie posmarować białkiem średnie koło i położyć najmniejsze jako ostatnie. Również uważać, aby nacięcia się nie pokrywały. • Trzy

To co kocham
Ciasto ucierane z morelami 129

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na szybkie do przygotowania ciasto z morelami. Ciasto to doskonały deser dla całej rodziny. Nikt mu się nie oprze. SKŁADNIKI: 15 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 25 dag mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 dag moreli. PRZYGOTOWANIE(...)Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję. Morele przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd 145

Słodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie! Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum(...)miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy jajko. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je dookoła ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia. Lukier Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez

Gotowanie i blogowanie
Ananasek 199

Prościutki, szybciutki, idealny na niedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji.  W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów(...)budyniu śmietankowego lub waniliowego Piana: 1/2 litra kremówki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Białka ubijam na pianę dodając cukier i  po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp

Ciasteczkowy Potwór
Biszkopt idealny. 285

różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt!  Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam! Składniki: 6 jaj szklanka cukru 3/4 szklanki mąki opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie:  Białka oddzielamy od żółtek.  Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera(...), mieszamy. Następnie do żółtek z mąką dodajemy pozostałą trzykrotnie przesianą mąkę, mieszamy i po tym stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min (forma o średnicy 26 cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 3747

masła lub margaryny (zimnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju  Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę(...)wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania