ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:217/932)

Mąka, mak i białka czyli Babka piegusek 192

kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda. To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też a piegowata babka będzie smakowała nie tylko w święta. Zobacz także

Smaczna Pyza
Murzynek 169

Pyszny  murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :) Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi.  Pyszności :) Przepis: Składniki: (tortownica średnica 23 cm) 350 g mąki (2 szklanki(...)wystygnięcia. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do miski dodać żółtka całość wymieszać z ostudzoną polewą czekoladową.  3. Ubić białka i lekko szpatułką wymieszać z pozostałym ciastem.  4. Ciasto wylać do tortownicy  5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.  6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia

Mój pomysł na
,,Spacer po lesie’’ -ciasto szpinakowe z jeżynami 456

śnieżka MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Około 100 g świeżych owoców do dekoracji Wykonanie: CIASTO: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy(...)Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki

Podróż w kulinaria
Makowa delicja 207

trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. BISZKOPT II Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z makiem(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na ostudzony biszkopt

Kuchnia Danusi
Kransekake 241

Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek(...)zęby na nich połamać ;P. Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny W misie kuchennej mieszamy wszystkie składniki na najniższych obrotach przez ok 10-15minut

Pudełko rozmaitości
Winogronowy Madagaskar 17193

przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, ¾ szklanki mąki, ½ łyżki octu, ½ łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao, Biszkopt makowy: 6 białek, 1 szklanka cukru, ½ łyżki octu, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej(...)troszeczku cukru oraz po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 35cm x 25cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Koszyczki wielkanocne 158

składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy kółka. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wyklejamy kółeczkami z ciasta. Skrawki ciasta zagniatamy i formujemy(...)nich wałeczki, które formujemy w łuk- będą to rączki do koszyczków. Smarujemy je białkiem. Rączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je z foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, koszyczki wypełniamy nutellą i bakaliami (u mnie: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina, płatki migdałowe i kolorowe pisanki). Czekoladę rozpuszczamy i maczamy

Aga w kuchni
Tarta ze śliwką i bezą na kruchym ścieranym kakaowym spodzie 122

małe tarty. W domu jej jeszcze same nie robiłyśmy, ale na pewno zrobimy. Składniki : Ciasto kruche ścierane kakaowe: 100 g mąki 60 g masła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia cytryna  Śliwki: 560 g śliwki  (mogą być(...)Przygotowanie: Ciasto kruche ścierane kakaowe: Wszystkie produkty sypkie należy połączyć w misce. Wlać do ich żółtko, oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Po czym zagnieść szybko ciasto i odstawić do zamrożenia. Zamrożone ciasto wyjąć strzeć na tarce i wyłożyć nim foremki. Po czym włożyć na 30 min do lodówki do wychłodzenia.   Beza: Białko ubić

Lili w kuchni
Kruche ciasto z morelami 198

woreczek foliowy, większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 minut.2. Z cukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone

Kuchnia domowa Ani
Szybki piernik 153

śmietanę stale ucierając.  Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy,  stale ucierając.  Białka ubijamy na sztywno  i delikatnie mieszamy z ciastem.  Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze  w piekarniku

Pyszności Słodkości
Metrowiec 172

rozpuszczenia się cukru i zagotowania, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian do wody z cukrem, mąkę, olej, żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać,   upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut

Kuchnia Danusi
Szybki piernik 160

dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut

Salonik smaków
Pleśniak 168

białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy(...)części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy powoli, porcjami cukier Rozsmarowujemy na kakaowe ciasto Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach Pieczemy ok. 30 minut Wierzch można posypać cukrem pudrem Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Pleśniak 170

białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy(...)części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy powoli, porcjami cukier Rozsmarowujemy na kakaowe ciasto Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach Pieczemy ok. 30 minut Wierzch można posypać cukrem pudrem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania