soli, żółtko wymiksowałam z mąką i mlekiem (zapomniałam dodać fruktozę i dodawałam ją już jak omlet był na patelni; udało mi się ją wmieszać nie naruszając konstrukcji omletu:) Ubite białko wymieszałam z masą i pokrojonym jabłkiem i wlałam na rozgrzaną z połową masła patelnię. Po chwili smażenia przełożyłam na talerz, a z talerza, z obawami czy się to wszystko(...)prostu obserwuję, co robią." Andrew Carnegie Komentarze nudniejszy 2011/10/20 15:52:11 Kaiserschmarren to właściwie puszysty naleśnik ( niemiecka Wikipedia też tak to określa): Ciasto jak na naleśniki, tyle że białko trzeba ubić. Robię podobny , ale przeważnie bez jabłek. sowa_nie_sowa 2011/10/20 16:02:10 No widzisz, ja nawet nie sprawdzałam w czym rzecz
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki 6 dużych jabłek rodzynki cynamon 3 białka + 1 łyżka cukru na bezę Jajka ubić z cukrem i dodawać po trochu miękkiego masła, wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do ciasta. Jabłka obrać(...)pokroić w grubą kostkę, wrzucić na dno blaszki, posypać obficie cynamonem i rodzynkami, zalać ciastem. Można troszkę jabłek wrzucić na wierzch ciasta. Pieczemy ciasto 45 min i wyjmujemy, nakładamy ubitą pianę z białek i ponownie wstawiamy do piekarnika aby beza się delikatnie podrumieniła
harrisaproszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Galaretka wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Masa jogurtowa
słodki bratekgodziny do lodówki. Składniki masy wymieszać mikserem. Wyłożyć 2/3 ciasta na blaszkę, wylać masę serową. Pokroić brzoskwinie i położyć na masę. Ubić 5 białek z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na owoce. Utrzeć 1/3 ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martypiekę to ciasto zapach unosi się w całym mieszkaniu. Jest tak przyjemnie, ciepło i słodko. Ciasto jest zawsze puszyste, chociaż na samych białkach. Składniki: 8 białek 300 g brązowego drobnego cukru 400 g mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną(...)dodając brązowy cukier. Suche składniki (zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy i dodajemy do ubitej piany. Na koniec wlewamy olej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego
Salonik smakówfolię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami. Ciasto włóż
Z Kuchni Do Kuchnidomowego cukru waniliowego) 50g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, a następnie zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem - wstawić(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez 20-25 minut do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić NADZIENIE JAGODOWE - jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną - na ostudzone ciasto kruche nałożyć równą warstwą nadzienie jagodowe KOKOSOWA BEZA - temperaturę piekarnika ustawić na 160 stopni - białka ubić w czystym naczyniu na sztywną pianę - pod koniec ubijania rozpocząć dodawanie
Smakołyki Berenikiwczesnej młodości...? :) A jeśli nie mieliście okazji jeszcze próbować metrowca, zachęcam Was do jego przygotowania :). Ciacha wystarczy dla wojska :D SKŁADNIKI NA CIASTO: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek (białka oddzielone od żółtek) 8 łyżek wody 8 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ciemnego kakao (do zabarwienia(...)połowy ciasta ciemnego) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (do dodania do jasnej połowy ciasta) SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 litr mleka 4-6 łyżek cukru lub cukru wanilinowego 4 żółtka 6 łyżek mąki ziemniaczanej 400 g miękkiego masła DODATKOWO: 300 g czekolady (użyłam 200 g mlecznej + 100 g ciemnej) 100 g wiórków kokosowych lub migdałów w słupkach WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik
Słodko-Słony Świat Ilonyskórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową(...)sodą. Kandyzowane pomelo blendujemy na gładki proszek i dodajemy do ciasta. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym
Gotowanie i blogowaniemasła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową(...)miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem
Gotowanie i blogowaniełyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka i olej. Nie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku, dodajemy pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta. W kształtnej już bułeczce robimy(...)dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę. Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku góra/dół 180 stopni przez ok. 20 minut
upichconaponownie miksujemy. 2. Bakalie i orzechy oprószamy 2 łyżkami mąki, mamy wtedy pewność, że równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, czas pieczenia 60 minut, ale dobrze
Apetyczna babeczkamałym strumykiem) ciągle ubijając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do jajek stopniowo, mieszając cały czas mikserem na wolnych obrotach. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką lub inną łopatką ( nie używamy już miksera). Ciasto nakładamy do papilotek 2/3 objętości, na koniec układamy owoce i do piekarnika.. nagrzanego
Lubię to gotujęlukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny Składniki na brązowy lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 4 lizaki - laski mikołaja Ponieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego(...)180ºC przez około 12 minut. Ważne, żeby brzegi zaczęły się wyraźnie brązowić. Odczekać chwilę (ciasto będzie miękkie), następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia (fot.2) . Po wyczerpaniu pierwszej części ciasta, dokładnie tak samo szykujemy drugą część. Teraz czas na dekorowanie poszczególnych elementów. Przygotujemy biały lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Wszystkie części karuzeli (oprócz
Świat Ciasta