ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:189/932)

Rolada bezowa z owocami 177

Już dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców

Kuchnia w czekoladzie
Babka migdałowa na drożdżach 112

pół i wyjąć miąższ), resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło i migdały. Dalej wyrabiać. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli. Wymieszać ciasto z ubitą pianą. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć, wstawić do piekarnika

królestwo garów
Sernik z kokosem 142

pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i upiec na złoty kolor  Piana; ¾ szklanki cukru  6 białek 20 dag wiórek kokosowych Białka ubić z cukrem,dodać kokos i delikatnie zamieszać. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Kwiat drożdżowy z nutellą 129

podrosną dodać żółtka i mąkę , wszystkie składniki dobrze wymieszać , następnie dodać roztopioną margarynę . Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Mój sprawdzony sposób to : przekładam ciasto na stolnicę dobrze zagniatam , następnie przekładam do miski i odstawiam do wyrośnięcia  musi podwoić swoją objętość. Ciasto wałkujemy dość cienko wykrawamy 4  koła od dużego talerza . Następnie 1 krążek przekładamy(...)równych nacięć . Bierzemy po 2 paski i wywijamy dwa razy na zewnątrz , jeden w lewą stronę , drugi w prawą stronę. Tak przygotowany kwiat smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi z cukrem. Z ciasta możecie zrobić dowolne nacięcia i wywijać w różne kształty . Ja jeną część zrobiłam np: z kwadratu . Pieczemy w temperaturze 180 st około20/25 minut na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 150

później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się kleić, dlatego dodaj resztę mąki z ciecierzycy i lodowatą wodę. Wyrabiaj kilka minut, powinno powstać elastyczne, nieklejące ciasto. Wysyp stolnicę dodatkową, niewielka ilością mąki z ciecierzycy, następnie wałkuj ciasto małymi partiami. Wycinaj pierniczki i przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia(...)grubsze, tym łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki z ciecierzycy, będzie potrzebna do podsypywania ciasta. Syp ją bardzo oszczędnie. Czas

Powiedz dietom nie
‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 166

czas. Wiele zależy od tego, czy pieczecie ciasto w żaroodpornej formie szklanej, ceramicznej czy w metalowej. W formie szklanej i ceramicznej będzie piekło się dłużej – one wolniej się nagrzewają i przy tym nagrzewaniu mniej równomiernie przewodzą ciepło. Może się zdarzyć, że ciasto będzie potrzebowało dodatkowych 10-20 minut. W formie metalowej ciasto zacznie ścinać się od razu po włożeniu(...)rozprowadza po swojej płaszczyźnie bardziej równomiernie. W takim wypadku ciastu może wystarczyć tylko 40 minut pieczenia – sprawdzajcie. Musicie do ciasta zaglądać. Ciasto studzimy i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Wierzch ciasta dodatkowo można udekorować owocami – kandyzowanymi, ze słoika, z kompotu albo najlepiej świeżymi. Po upieczeniu przechowujemy ciasto w lodówce.   Moje ciasto piekłam 50 minut , stąd prawie połowa spodu jest mocniej

Karo in the Kitchen
Pleśniak 117

szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto(...)wypicia dwóch brandy z lodem w miłym towarzystwie. Po schłodzeniu część ciasta bez kakao (powiedzmy, że nieco więcej niż pół) ścieracie do okrągłej foremki. Na nie wykładacie wiśnie. Na nie ścieracie ciasto z kakao. Na nie wykładacie posiekane orzechy włoskie (tak, wyjęte uprzednio ze skorupek). Z białek ubijacie pianę i wykładacie ją energicznym ruchem na orzechy

GRUBY WAŁEK
Pleśniak 204

szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto(...)część ciasta bez kakao (powiedzmy, że nieco więcej niż pół) ścieracie do okrągłej foremki. Na nie wykładacie wiśnie. Na nie ścieracie ciasto z kakao. Na nie wykładacie posiekane orzechy włoskie (tak, wyjęte uprzednio ze skorupek). Z białek ubijacie pianę i wykładacie ją energicznym ruchem na orzechy. Tak bogato wypełnioną foremkę wstawiacie do nagrzanego dla odmiany piekarnika (180 stopni

GRUBY WAŁEK
Torcik waniliowy z malinami 241

cukier wanilinowy parę kropli esencji waniliowej malinowy kisiel 400 g malin 100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszku 30 ml wody gorącej Przygotowanie: ciasto Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy  mąkę, cukier i proszek do pieczenia.  Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy(...)masy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części.  krem W garnuszku ubijamy jajka, dodajemy esencję waniliową, cukier i jeden kubek mleka - gotujemy. Mąkę rozpuszczamy  w pozostałym mleku i dodajemy do gotującej się mieszanki, cały

Niezły Młynek
Ravioli z kremowym nadzieniem 258

przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki wbić jajko i dodać żółtko oraz szczyptę soli, w razie potrzeby dodać też wody. Zagnieść ciasto, podsypać mąką i przykryć miseczką lub ściereczką i pozostawić, by odpoczęło.  W tym czasie pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na ok. 30 sekund(...)następnie dodać pomidory i drobno pokrojoną bazylię. Gdy pomidory zmiękną trzeba je doprawić do smaku i dodać serek Apetina. Odstawić do ostudzenia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt, a jedną część posmarować białkiem. Ułożyć na niej co 2-3 cm porcje farszu i przykryć suchą połową ciasta. Docisnąć przestrzenie wkoło farszu i za pomocą radełka

Pasja Smaku
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 191

jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni. /MASA SEROWA: - Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym.  - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich(...)Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego. - Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki). - Łączymy masy delikatnie mieszając. - Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. /BEZA Beza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut

Wypisz Wymaluj
Blender Illumina 4 w 1. 129

elementów koniecznych blendera, ponieważ możemy miksować produkty np. w garnku albo miseczce, z której następnie będziemy jeść potrawę. Sprawdza się on jednak świetnie do przygotowania koktajlu oraz ubicia białek, ze względu na swoją wysokość. Rozdrabniacz – to plastikowy pojemnik, w którym umieszczamy dołączone do zestawu noże rozdrabniające. Podłączamy do niego jedynie część napędową blendera. Zwykle przygotowuję(...)ciecierzycy lub soczewicy. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest możliwość przykrycia pojemnika specjalną pokrywką i włożenia go bezpośrednio do lodówki. Końcówka do ubijania pozwala na szybkie przygotowanie delikatnego ciasta, ubicie śmietany czy piany z białek jaj. Ubijanie ręczne zawsze było moją największą zmorą i szło mi dość mozolnie. Teraz idealna bita śmietana wychodzi bez problemu ;-) Rzadko spotykanym, ciekawym dodatkiem

Poranek na słodko
Prawdziwy biszkopt ze śliwkami 166

Koniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i  reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe: gdy wbity w środek

prawdziwe jedzenie
Akademia CookUp - Torty 315

Przyjeżdżamy ze sporym, bo półgodzinnym wyprzedzeniem do Studia CookUp, a tam już większa część stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów(...)tortu cytrynowego, korzystając z pierwszego ze sposobów na przygotowanie biszkoptu - zaczęliśmy od podgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania