Składniki:0,5 kg ziemniaków1/2 cebuli1 jajko3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzZiemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Po 5 minutach odcisnąć.Dodać mąkę, jajo, doprawić
kolorowotorcikowopikuś - jeszcze szybciej znika z talerza ;) Możecie zaserwować ją na przekąskę, gdy wpadną znajomi, bądź zjeść na kolację. Gdy zapieczecie ją w foremce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo słodkie - zatem może to również idealna propozycja na deser? ;) Zapiekanka marchewkowo - ziemniaczana 6 dużych marchewek 5 dużych ziemniaków jedno jajo
Sajkofanka smakuPoczątek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną itd., itp. Czasem robię na zimno - sałatkę , a w zasadzie sałatki z różnymi dodatkami. Wystarczy polać prostym dresingiem, posypać koprem i już. Można podawać np. do mięs z grilla. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim, a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata. Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche
Pora coś zjeśćJak mogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż
Blondynka GotujeTen mazurek mnie oczarował. Jak go tylko zobaczyłam na Kwestia Smaku wiedziałam, że będzie idealny dla mnie. Daktyle, czekolada i sól morska. Jedliście kiedyś
Blondynka Gotujeskładniki:2 szklanki mąki4 jajka1 szklanka cukru2/3 szklanki oleju rzepakowego1 mały jogurt naturalny (150 g)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solitruskawki ok 300 gDo miski wbić
Monia miesza i gotujeskładniki:1 kg sera dwukrotnie zmielonego5 jajek125 g margaryny lub masła1 niepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego1 budyń waniliowy8 fig2 garście płatków migdałowych Krestodo wyłożenia formy
Monia miesza i gotujeDzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu
Monia miesza i gotujePyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie.składniki:120 g masła
Monia miesza i gotujefarsz:4 ziemniakiokolo 900g dyni1 czerwona papryka2 cebule4 jajka250ml mleka40g boczku wedzonego30g sera gouda1 papryczka chilisol, pieprzoliwa do smazeniawykonanie:Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase wszystkie skladniki. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na pol godziny.Ziemniaki obrac, pokroic w kostke i gotowac w osolonej wodzie przez okolo 15 minut. Odcedzic.Na 2 lyzkach oliwy podsmazamy boczek wedzony(...)chwile.Przygotowane warzywa mieszamy razem z jajkami, mlekiem i startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem.Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz.Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut.Smacznego
Przysmaki Karolkiurodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka(...)łyżka wodySposób przygotowania:Do robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę i zalewamy to wodą i wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościmargaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa:75 g mlecznej czekolady;3 czubate łyżeczki margaryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Spoób przygotowania:Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.Do drugiej miski(...)rozpuszczoną, letnią margarynę.Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką).Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą.Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut.Upieczoną babkę wystudzić i wyjąć z formy.W
Gospodyni Miejskasoli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą(...)maśle. Dodaję grzyby i duszę do miękkości, do rozpadu składników. Studzę. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Grzyby mieszam z bułką tartą, dodaję delikatnie pianę z białek. Odstawiam. Foremki do muffinek natłuszczam, wylepiam ciastem, nakłuwam i obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuwam obciążenie, a babeczki napełniam farszem
W kuchni Karmel-itkirównież dodajemy do ciasta. Gruszki (ze skórką) kroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki. Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatity