dziś chcąc nadrobić zaległości zapraszam na błyskawiczne, wegetariańskie danie. Wszyscy znamy przepisy na tarty ze szpinakiem w towarzystwie charakterystycznej w smaku fety. A jakby tak zamienić fetę na delikatny twaróg? Co Wy na to? SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450-500g 1 opakowanie sera białego 250g 1 jajko czosnek(...)wbijamy jajko, aby związać całość. W okrągłej formie umieszczamy ciasto francuskie zawijając go na brzegach, wykładamy na ciasto farsz i zapiekamy ok.30 minut w temp. 190-200 stopni. Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki temu stężeje. SUGESTIA Przed nałożeniem szpinaku można nakłuć ciasto i wsadzić do piekarnika na 10 minut w temp
Zofianatakie robiłam. (stopniowo dosypywałam mąkę do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim(...)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można
Stare Garysól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą
RAROSSAgrube plastry i dzielimy je na krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki obtaczamy w cieście i następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krążki smażymy na oleju (polecam frytkownicę). Usmażone krążki cebulowe odsączamy z oleju i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuCiasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego(...)trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka
Kitchens Alphabetkostkę oraz ubić białka z cukrem na sztywno. Ser wymieszać z budyniem, dodać brzoskwinie a na samym końcu białka. Masę bardzo delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać je bułką tartą, aby wchłonęło jak najmniej wilgoci z masy serowej. Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową i zetrzeć na nie zmrożoną kulkę ciasta. Piec
Jadło i czytadłomieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło". Pieczemy w tem 185st ok 50-55min. (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy wg uznania
Walijskie Pichceniestopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp
Z miłości do słodkościwyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek.Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut.Do zapiekania sera można użyć
Czerwona Porzeczkaczosnkiem i bazylią Kamispieprz kolorowy KamisZagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić(...)podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część a resztę ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji. Na podpieczony spód tarty
Monia miesza i gotujedrożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder Rodzynki zalać wrzątkiem. W małej misce wymieszać drożdże z połową mleka, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut(...)Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, dolewając w trakcie wyrabiania ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż powstanie gładkie, dość luźne i klejące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać odsączone rodzynki. Przykryć miskę lnianą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na półtorej godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą
wyzwania kuchenneschłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm.Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą
Smakowity Blog Kulinarnyniekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna!Przepis z książki "Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Smallskładniki (4 porcje)2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki kaparów10 – 15 igiełek rozmarynu3 dojrzałe pomidoryOpakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy(...)warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem
Stare Garycałkowitego wystudzenia. Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewam
W kuchni Karmel-itki